Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 25. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. mája 2023 - 17.45 h.





Bratislava - Rozpočet by sa mal pripraviť tak, aby bol najlepší pre ďalšiu vládu a nasledujúci štvorročný cyklus. Narýchlo pripravený rozpočet je mrhaním kapacitami štátu. Uviedol to v Národnej rade premiér Ľudovít Ódor.

- Príprave rozpočtu na budúci rok by pomohlo, keby nová vláda odborníkov dostala dôveru parlamentu. Ministerstvo financií by sa tak mohlo sústrediť na prípravu realistického rozpočtu. Uviedol to nový minister financií Michal Horváth.



Bratislava - Maďarská prezidentka Katalin Nováková zaslala prezidentke Zuzane Čaputovej ďakovný list v súvislosti s nedávnou tragickou nehodou autobusu s maďarskými turistami na diaľnici D2. Slovensku sa poďakovala za pomoc pri záchrane cestujúcich.



Bratislava - Minister obrany Martin Sklenár sa dnes prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na rokovaní tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny vo formáte ministrov obrany vybraných krajín. Riešili sa aktuálne potreby Ukrajiny pre obranu proti ruskej agresii.



Bratislava - Kontroly na hraniciach, ktoré sú dočasne obnovené do 8. júna, nesúvisia iba s konferenciou Globsec, ale aj ďalšími podujatiami. Cieľom kontrol je monitorovať situáciu a v prípade potreby mať pripravené sily, ktoré by mohli zakročiť. Uviedol to premiér Ľudovít Ódor.

Na snímke predseda vlády SR Ľudovít Ódor počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Strana Smer-SD spochybňuje vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka. Polícia sa podľa nej nezaoberala podozreniami o možnom zapojení daňových podvodníkov, o ktorých Kuciak písal. Informovali o tom popoludní predseda strany Robert Fico a člen predsedníctva Robert Kaliňák. Fico poukázal tiež na prepojenie viacerých káuz na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

- Líder hnutia OĽANO Igor Matovič vyzval Roberta Fica, aby oznámil orgánom činným v trestnom konaní meno vraha novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.



Žilina – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline došlo dnes k neočakávanému výpadku celej dátovej sieťovej infraštruktúry. Výpadok spôsobil ťažkosti v základných oblastiach. Nemocnica preto na sociálnej sieti vyzvala pacientov, aby zvážili jej návštevu.



Bratislava - Rodičia detí od troch do šiestich rokov, ktoré neprijali v spádových materských školách z kapacitných dôvodov, majú nárok na predĺžené poberanie rodičovského príspevku. Napoludnie to uviedlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.



Bratislava - V posledných týždňoch sa vtáčia chrípka vyskytla u voľne žijúcich vtákov na Oravskej priehrade, Liptovskej Mare a v bratislavských Rusovciach. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa.



Bratislava – Mesto Bratislava preberie od augusta správu nad približne 3000 parkovacími miestami v Starom Meste, ktoré takmer 17 rokov prevádzkuje súkromná spoločnosť BPS Park.



Bratislava - Súčasťou meteorologických a hydrologických výstrah vydaných Slovenským hydrometeorologickým ústavom sú po novom aj praktické zdravotné odporúčania od Úradu verejného zdravotníctva. Týkajú sa nebezpečných javov, ako sú napríklad vietor, búrky, nízke či vysoké teploty alebo povodne a iné.



Amsterdam - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe padli na najnižšiu úroveň za takmer 2 roky. Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame dnes klesla na 25,80 eura za megawatthodinu.



Soul Južná Kórea a Spojené štáty uskutočnili dnes svoje dosiaľ najväčšie spoločné vojenské cvičenie vrátane ostrej streľby. Zamerané bolo na odradenie útokov Severnej Kórey.



Peking - Čína dnes obvinila Spojené štáty a ich spojencov z vedenia dezinformačnej kampane. Reakcia Pekingu sa objavila po tom, ako Washington, jeho západní partneri a spoločnosť Microsoft uviedli, že štátom sponzorovaní čínski hackeri prenikli do sietí kritickej infraštruktúry USA.



Teherán - Iránske ozbrojené sily predstavili dnes novú balistickú raketu stredného doletu. Nová raketa je štvrtou generáciou iránskej strely Chorramšahr. Je schopná zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2000 kilometrov a môže niesť 1,5-tonovú hlavicu.



Tampere - Hokejisti USA postúpili do semifinále 86. majstrovstiev sveta. Vo štvrťfinálovom zápase v Tampere zvíťazili popoludní nad Českom 3:0.


Český hráč Jiří Smejkal (vľavo) bojuje o puk s Američanom Dylanom Sambergom v zápase štvrťfinále na MS 2023 v hokeji USA - Česko v Tampere 25. mája 2023.
Foto: TASR/AP