Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. mája 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k neprerokovaným zákonom z májového rokovania bude v pondelok 29. mája. Začať sa má o 9.00 h ráno. Schôdzu zvolal predseda parlamentu Boris Kollár na návrh poslancov z klubu OĽANO a priatelia.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár vyhlási termín predčasných volieb 9. júna. Konať sa budú 30. septembra.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor chce hľadať možnosti, ako podať pomocnú ruku samosprávam. Poukázal však na komplikovanú situáciu s rozpočtom, najmä nekryté výdavky schvaľované parlamentom. Informoval o tom po rokovaní s predsedom Združenia miest a obcí Slovenska Jozefom Božikom, predsedom Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozefom Viskupičom a prezidentom Únie miest Slovenska Richardom Rybníčkom.



Bratislava - Podpora členstva v NATO na Slovensku medziročne klesla zo 72 percent na 58 percent a členstva v Európskej únii zo 77 percent na 64 percent. Hlavnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku 40 percent ľudí, najmenej spomedzi krajín strednej a východnej Európy. Tridsaťštyri percent vidí pôvodcu konfliktu v Západe, ktorý Rusko provokoval. Podľa 17 percent ju spôsobila Ukrajina. Vyplýva to z výsledkov prieskumu organizácie Globsec zrealizovaného koncom marca na vzorke 8000 respondentov.



Bratislava - Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová pricestuje v pondelok 29. mája na Slovensko. V rámci dvojdňovej návštevy sa okrem iného stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Ľudovítom Ódorom.



Liptovský Mikuláš - Podľa experta strany Hlas-SD pre samosprávy Michala Kaliňáka zaznamenali slovenské samosprávy za minulý kalendárny rok čistú stratu v hospodárení v sume 250 miliónov eur.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku na konkurznú správkyňu Lenku I. v súvislosti s konkurzom majetku podnikateľa Ladislava Bašternáka.



Prešov - V horizonte dvoch rokov hrozí, že približne polovica ambulancií primárneho kontaktu v Prešovskom kraji nebude schopná ďalšej prevádzky pre nedostatok lekárov. Dôvodom je ich odchod do dôchodku.



Moskva - Ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hranici s Ukrajinou za posledných 24 hodín údajne zasiahli desiatky ukrajinských náletov. Povedal to oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj víta rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré včera hladomor na Ukrajine z 30. rokov minulého storočia vyhlásilo za genocídu.



Moskva - Francúzska spoločnosť Michelin oznámila, že svoj ruský závod na výrobu pneumatík MRTMC a firmu Camso CIS predáva spoločnosti Power International Tires, ktorá je distribútorom pneumatík v Rusku. Sumu, za ktorú aktíva predala, francúzska spoločnosť nezverejnila.
Pneumatiky Michelin, ilustračné foto
Foto: TASR/AP



Praha - Česká polícia vzniesla obvinenie proti 36-ročnému mužovi, ktorý údajne založil vlaňajší rozsiahly požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. Tento najrozsiahlejší požiar v novodobých dejinách Česka horel 20 dní a zasiahol plochu viac ako 1000 hektárov.



Haag - Policajný úrad Európskej únie, Europol, rozložil veľkú zločineckú skupinu zo západného Balkánu, ktorá obchodovala s drogami a so strelnými zbraňami.



Tampere - Nemecko bude hostiť jubilejné 90. majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2027. Rozhodol o tom kongres Medzinárodnej hokejovej federácie v Tampere. Delegáti dali 102 hlasmi Nemecku prednosť pred Kazachstanom. Šampionát sa bude hrať od 14. do 30. mája 2027 v Düsseldorfe a Mannheime.



Bratislava - Novými riadnymi členmi Slovenského olympijského a športového výboru sú Slovenská asociácia go a Zväz slovenského kolieskového korčuľovania.
Na snímke zľava viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Peter Korčok, viceprezidentka SOŠV a členka Medzinárodného olympijského výboru na Slovensku Danka Barteková, viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch ml., prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba a výkonný riaditeľ SOŠV Gábor Asványi počas 64. valného zhromaždenia SOŠV v Bratislave 26. mája 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský