Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. mája 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Hoci je európska jednota skúšaná dezinformačnými pokusmi, preukázala svoju hodnotu a efektívnosť pri bránení demokratických hodnôt a zvládaní globálnych výziev. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom vystúpení na medzinárodnej konferencii Globsec v Bratislave. "Uistime sa, že v Európe dokážeme nielen vytvoriť priestor slobody a demokracie, ale že ho dokážeme aj udržať," zdôraznila prezidentka v súvislosti s výzvou, ktorej Európska únia naďalej čelí.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru na otvorení konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Slovensko bude naďalej podporovať Ukrajinu na všetkých frontoch aj po tom, ako sa vymenila vláda. Uviedol to predseda vlády SR Ľudovít Ódor po stretnutí s predsedníčkou vlády Litvy Ingridou Šimonytéovou. Počas stretnutia hovorili aj o bilaterálnej spolupráci oboch krajín a venovali sa aj blížiacim sa témam júlového samitu NATO vo Vilniuse.
Na snímke sprava predseda vlády SR Ľudovít Ódor a litovská premiérka Ingrida Šimonytéová pózujú počas stretnutia v Bratislave v pondelok 29. mája 2023.
Foto: TASR Dano Veselský



Bratislava - Strana Smer-SD nezahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Nevidí zmysel podporovať programové vyhlásenie vlády, ktoré si stavia priority. Po stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom to uviedol predseda strany Robert Fico.

- Predseda vlády sa má ešte dnes stretnúť so šéfom Hlasu Petrom Pellegrinim a počas týždňa aj s ďalšími lídrami strán.
Na snímke predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico počas brífingu po stretnutí s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom na Úrade vlády 29. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Spravodajská informácia o snahe zmanipulovať voľby zo strany Ruska bola expremiérovi a nezaradenému poslancovi Eduardovi Hegerovi známa. Predseda parlamentu Boris Kollár sa k informáciám vyjadrovať nechcel.

- Predseda Smeru-SD Robert Fico spochybnil tvrdenia poslanca a bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa o manipulácii volieb.



Bratislava - Strana SaS žiada okamžité opatrenia na zlepšenie finančnej situácie v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorú považuje za alarmujúcu. Navrhuje preto viacero opatrení, ako aj zvýšenie platby za štátnych poistencov.



Bratislava - Mimoparlamentné strany Modrí - Európske Slovensko a Most-Híd 2023 idú spoločne do septembrových predčasných parlamentných volieb. Spolu budú kandidovať pod názvom Modrí, Most-Híd (MM). Lídrom kandidátnej listiny bude Mikuláš Dzurinda, na druhom mieste bude László Sólymos.
Spoločná tlačová konferencia strán Modrí-ES a Most-Híd na tému Spoločný postup pred septembrovými parlamentnými voľbami v Bratislave 29. mája 2023. Na snímke vpravo predseda strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda a vľavo predseda strany Most - Híd László Sólymos.
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Slovensko je v pripravenosti zdravotníckeho systému tretie najhoršie v Európe, zaostáva už len Rumunsko a Bulharsko. Vyplýva to zo štúdie Healthcare Readiness Index 2023, ktorá posudzuje pripravenosť zdravotníckych systémov krajín EÚ, vrátane Veľkej Británie a Nórska, na budúce výzvy v sektore, ako je starnutie, nárast chronických ochorení či ďalšie vlny infekčných ochorení.



Bratislava - V Pôdohospodárskej platobnej agentúre vykonajú 12. júna poslanci Národnej rady SR poslanecký prieskum. Uzniesli sa na tom na rokovaní poslanci z Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.



Bratislava - Tri byty, ktoré Ladislav Bašternák previedol na rodičov, musia ísť do konkurzu. Dnes o tom zatiaľ neprávoplatne rozhodol Okresný súd Bratislava I. Bašternák je už právoplatne odsúdený za daňové podvody.



Moskva/Kyjev - Ukrajinská metropola Kyjev bola dnes - len šesť hodín po nočných náletoch - opäť vystavená raketovým útokom. Podľa predbežných informácií bolo mesto napadnuté strelami "balistického typu", uviedli miestne úrady. Kyjev podľa britskej stanice BBC dodal, že išlo o 16. útok na Kyjev od začiatku mája. K obetiam ani škodám nedošlo.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda.



Praha - Vojna medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je podľa náčelníka generálneho štábu Armády ČR Karla Řehku možná. Ak by vypukla, Česko by podľa neho bolo od začiatku jej účastníkom.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda oznámil, že podpíše zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku.



Praha - Slovenská hokejová reprezentácia bude hrať o rok na MS v Ostrave a napokon sa v skupine nestretne s novými šampiónmi. Podľa čerstvého rebríčka IIHF mala nastúpiť proti obom finalistom z Tampere, ale prišla avizovaná výmena tímov na niektorej príbuznej pozícii. Organizátori na mítingu s vedením IIHF a s majiteľmi televíznych práv presadili výmenu USA za Kanadu.



Paríž - Slovenská tenistka Kristína Kučová neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Španielskej "lucky loserke" Alione Bolsovovej podľahla hladko 2:6, 1:6. Jej maximom na parížskej antuke zostáva 2. kolo z roku 2019.