Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. mája 2023 - 17.45 h.



Bratislava – Témy, ktoré sa riešia v Európskej únii, majú priamy vplyv aj na život Slovákov, preto im treba venovať primeranú pozornosť. Pri stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou to zdôraznil predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Jednou z tém ich diskusie boli preto i možnosti, ktoré by podporili záujem Slovákov o budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár si vie predstaviť podporu vláde odborníkov, prečítať si chce však najskôr jej finálny program. Uviedol to po stretnutí s premiérom Ľudovítom Ódorom, kde hovorili o prioritách vlády.

- Rámec programového vyhlásenia vlády Ľudovíta Ódora spĺňa predpoklady, ktoré očakával expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger. Na stretnutí s premiérom sa podľa jeho slov rozprávali aj o potrebe čerpania zvyšných eurofondov.

- Strana SaS zahlasuje za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Po rokovaní s premiérom to uviedol líder strany Richard Sulík. Nezahlasovať za vyslovenie dôvery je podľa neho politicky hlúpe.

Na snímke predseda strany Demokrati Eduard Heger počas brífingu po stretnutí s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom na Úrade vlády 30. mája 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 hodiny. Sieť detských pohotovostí sa má tiež zredukovať. Navrhuje to rezort zdravotníctva, odôvodňuje to nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR sú pripravení aj na ďalšie mimoriadne rokovania. Viacerí si vedia predstaviť mimoriadne rokovania k balíku zákonov v druhom čítaní aj po skončení sa júnovej riadnej schôdze. Návrhy by sa tak mohli prijať ešte do volieb. V júni je totiž naplánovaná posledná riadna schôdza v tomto volebnom období a viaceré zmeny ostali v prvom čítaní. V druhom a treťom čítaní by sa tak bez mimoriadneho rokovania nestihli prijať.



Bratislava - Kohézna politika Európskej únie musí zostať pevným pilierom aj v nasledujúcom období, pričom eurofondy sa majú čo najviac priblížiť potrebám obyvateľov EÚ. Slovensko tak bude môcť z nových eurofondov využiť takmer 13 miliárd eur. Uviedol to minister investícií Peter Balík na samite ministrov a zástupcov deviatich krajín o budúcnosti eurofondov v Bratislave.



Bratislava Predseda vlády Ľudovít Ódor sa zajtra stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a aj s českým premiérom Petrom Fialom.



Bratislava - Tím KDH rozšírili Branislav Škripek, Martin Štuk a Richard Kráľovič. "Všetci traja budú na súčasťou kandidátky KDH v septembrových predčasných parlamentných voľbách," informovalo hnutie.



Moskva Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že raňajší útok dronov na Moskvu bol odvetou Kyjeva za nedávny útok ruských síl na sídlo hlavnej správy ukrajinskej vojenskej rozviedky. Samotná Ukrajina pritom zodpovednosť za dnešný útok na Moskvu popiera. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda s tým, že toto Putinovo vyjadrenie zverejnili ruské štátne tlačové agentúry.

Ruský prezident Vladimir Putin počúva hlavu Republiky Sacha (Jakutsko) Aisena Nikolajeva počas ich stretnutia v Kremli v Moskve, Rusko, v pondelok 29. mája 2023.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Búrky sa dnes môžu vyskytnúť na území Banskobystrického a v niektorých okresoch Nitrianskeho a Košického kraja. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého stupňa.



Brusel - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval lídrov Kosova a Srbska, aby po včerajších "absolútne neprijateľných" zrážkach na severe Kosova okamžite zmiernili napätie.

- Násilie vyvolané nedávnymi komunálnymi voľbami v Kosove si včera vyžiadalo 30 ranených vojakov z mierovej misie KFOR pod vedením NATO. Vojaci sa dostali do zrážok so srbskými demonštrantmi.

- Severoatlantická aliancia oznámila, že po násilnostiach vysiela do Kosova posily.



Londýn - Možnosť, že koronavírus unikol z laboratória, by sa nemala vylučovať, povedal vedec a bývalý hlavný odborník čínskej vlády profesor George Gao. Názor tohto virológa a imunológa je v ostrom protiklade s názorom čínskej vlády, ktorá odmieta všetky domnienky, že koronavírus pochádzal z laboratória v stredočínskom meste Wu-chan.



Paríž - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V úvodnom kole zdolal na parížskej antuke domáceho Francúza Huga Gastona 6:1, 7:6 (4), 6:4. Jeho ďalším súperom bude Nemec Alexander Zverev.