Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. júna 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 18 nových sudcov. V príhovore zdôraznila, že funkcia sudcu znamená obrovskú zodpovednosť, keďže kroky sudcov ovplyvňujú nielen aktérov sporov, ale majú dosah na celkovú atmosféru v spoločnosti.

- Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v Prezidentskom paláci poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom. V Albánsku bude pôsobiť Albín Otruba, v Chorvátsku Hana Kováčová, veľvyslankyňou v Kanade bude Viera Grigová a veľvyslancom Stálej misie pri OSN, OBSE a iných medzinárodných organizáciách sa stane Peter Burian.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) vymenovala sudcov všeobecných súdov v Bratislave 1. júna 2023. Na snímke vľavo si menovací dekrét prevzala Ingrida Hudecová - Správny súd Bratislava.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si dnes uctil osobnosť slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika položením venca k jeho pamätníku v obci Ivanka pri Dunaji.



Bratislava - Minister obrany Martin Sklenár prijal na pôde rezortu obrany vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Diskutovali o záujme rezortu obrany podporiť možnosti zvyšovania výrobných kapacít slovenského obranného priemyslu aj zo zdrojov Európskej únie.



Bratislava - Od schválenia plánu obnovy a odolnosti pred dvoma rokmi bolo vyhlásených približne 60 výziev za 2,3 miliardy eur. Je to polovica peňazí, ktoré pôjdu z plánu obnovy cez výzvy. Na tlačovej konferencii po stretnutí so zástupcami samospráv o tom informovala podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková.



Brusel - Európska komisia vyzvala Slovensko, Luxembursko a Slovinsko, aby vo svojom vnútroštátnom práve správne uplatňovali pravidlá EÚ o práve na prístup k obhajcovi a na komunikáciu pri zadržaní. Najnovší balík právnych rozhodnutí predstavila dnes Európska komisia.



Oslo - Pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský to povedal na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Osle.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský počas konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bulboaca – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil európskych lídrov na summite Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku, že akékoľvek pochybnosti pri prijímaní Ukrajiny do NATO povzbudzujú Rusko na napadnutie ďalších krajín. Slovenskú republiku na podujatí zastupuje premiér Ľudovít Ódor.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli v zrýchlenom právnom konaní odobrili nové nariadenie o podpore výroby munície. Cieľom je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť vyprázdnené vojenské sklady.



Kyjev - Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 484 detí a ďalších 992 utrpelo zranenia. Dnes, na Medzinárodný deň detí, to oznámila ukrajinská generálna prokuratúra.



Moskva - Kremeľ odsúdil "mlčanie medzinárodného spoločenstva" v súvislosti s ostreľovaním ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.



Brusel - Európsky parlament vyjadril vážne obavy v súvislosti s vývojom v Maďarsku vzhľadom na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.



Viedeň - Vzťahy Česka a Rakúska sú podľa českého prezidenta Petra Pavla najlepšie v histórii. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter počas prvej oficiálnej návštevy Viedne vo funkcii hlavy štátu.

Na snímke český prezident Petr Pavel.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Paríž - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V druhom kole zdolala prvýkrát v kariére španielsku "lucky loserku" Alionu Bolsovovú 6:3, 6:4.



Bratislava - Slovenská futbalová reprezentácia absolvuje pred júnovým dvojzápasom kvalifikácie ME 2024 na Islande a v Lichtenštajnsku päťdňový kemp v Šamoríne. Objavia sa na ňom viacerí mladí hráči a tiež Marek Hamšík. Bývalý reprezentačný kapitán a rekordér v počte štartov i gólov prijal pozvánku od trénera Francesca Calzonu, hoci vlani v máji sa rozhodol ukončiť kariéru v národnom tíme.



Bratislava - Slovenská hokejistka Nela Lopušanová obsadila tretie miesto v ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie. Historicky prvou víťazkou sa stala Američanka Hilary Knightová.



Buenos Aires - Argentínsky futbalista Lionel Messi odíde po prebiehajúcej sezóne z Paríža Saint-Germain. Dnes to oznámil tréner tímu Christophe Galtier. Hviezdneho hráča dlhodobo spájajú s návratom do Barcelony či prestupom do saudskoarabského klubu Al Hilal.