Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 5. júna 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidenti Bukureštskej deviatky (B9) budú zajtra na samite v Bratislave rokovať o viacerých otázkach spojených s bezpečnosťou regiónu a o dosahoch pokračujúcej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine na región strednej Európy. Na stretnutí sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Prezidentka Zuzana Čaputová to avizovala na sociálnej sieti.



Bratislava - Sociálna poisťovňa zvýši od 1. júla dôchodky mimoriadne o 10,6 percenta. Prvýkrát budú vo zvýšenej sume vyplatené v auguste, za obdobie od 1. júla do dňa splátky dôchodku bude vyplatený doplatok. Poisťovňa sumy prepočíta automaticky a rozhodne zo zákona, poberatelia dôchodku nemusia o zvýšenie žiadať.



Bratislava - Aktuálne migračné toky by nemali viesť k opätovnému obnoveniu kontrol na vnútorných hraniciach. Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák to uviedol na stretnutí s ministrom vnútra Ivanom Šimkom. Témou rokovania, ktoré iniciovala česká strana, bolo aj rozvíjanie vzájomnej spolupráce či parlamentné voľby na Slovensku v kontexte šírenia dezinformácií.
Na snímke veľvyslanec Českej republiky v SR Rudolf Jindrák
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - Mimoparlamentní Demokrati idú do volieb spoločne so vznikajúcou stranou europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Presadzovať chcú spoločné priority. Osobnosti zo strany Jablko dostanú posledných päť miest na kandidátnej listine Demokratov.



Bratislava - Stranu Aliancia ďalej tvoria tri platformy, jednou z nich je Most-Híd. Po odchode viacerých jej členov a zakladajúcich osobností si platforma zvolila nové vedenie. Predsedom sa stal Attila Pál a predsedom republikovej rady platformy Peter Pandy.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na politika a bývalého sudcu Štefana H. z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania trestného činu. Vyplýva to z vyjadrenia hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Jany Tökölyovej.
Na snímke bývalý sudca Štefan H. počas tlačovej konferencie 5. septembra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Podiel slovenských výrobkov na pultoch obchodov v roku 2023 dosiahol hodnotu 41,7 percenta. Oproti roku 2022 ide o pokles o 0,6 percentuálneho bodu. Vyplýva to z prieskumu Potravinárskej komory Slovenska o vystavení domácich výrobkov v maloobchode prostredníctvom agentúry Go4insight.



Bratislava - V súvislosti s kurikulárnou reformou sa pripravuje zásadnejšia zmena v testovaní. Dôraz bude ministerstvo školstva klásť na spôsobilosti. Pre TASR to v reakcii na zrušenie Testovania 5 v budúcom školskom roku uviedli z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva.



Bratislava - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa bude pokračovať v rokovaniach o rozšírení zmluvnej zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z vyjadrenia ministra zdravotníctva Michala Palkoviča po rokovaní s riaditeľmi Univerzitnej nemocnice Bratislava, Nemocnice Bory a Štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Moskva - Ukrajinské ozbrojené sily údajne vypálili za posledných 24 hodín na ruskú Belgorodskú oblasť 650 striel. Tvrdí to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, uvádza TASR na základe správy denníka The Guardian.



Kyjev - Ukrajinská armáda podniká na niektorých častiach frontovej línie "ofenzívne operácie" a zaznamenala istý postup v Bachmute na východe Ukrajiny. Dnes to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

- Dobytie Bachmutu 20. mája po mesiacoch krutých bojov oznámil šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Kyjev úplné dobytie tohto mesta poprel.



Brusel/Luxemburg - Súdny dvor EÚ vydal rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje spoločnú legislatívu EÚ. Súdny spor viedla Európska komisia proti Poľsku v prípade nezávislosti a súkromného života sudcov.



Brusel - Belgicko začalo vyšetrovať, či zbrane, ktoré poslalo Kyjevu na obranu vlastného územia, skutočne slúžia na obranné účely, alebo či sú využívané na boj za hranicami Ukrajiny. Rozhodlo sa tak po správe denníka The Washington Post, podľa ktorého sa v ruskej Belgorodskej oblasti objavili zbrane pochádzajúce z krajín NATO.



Bratislava - Výber Slovenska v zložení Tomáš Peitl, Richard Dobiáš, Juraj Lörinc a Marek Kolčák získal bronzové medaily v súťaži družstiev na ME v riešení šachových skladieb. Zlato si vybojovali Poliaci a striebro družstvo z Lity.