Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 6. júna 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prioritou Slovenska je vytvorenie mechanizmu, ktorý zabezpečí posilnenie protivzdušnej obrany východného krídla NATO. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na summite Bukureštskej deviatky (B9) v Bratislave.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas spoločnej tlačovej konferencie prezidentov B9 v rámci summitu prezidentov krajín Bukureštskej deviatky (B9) v utorok 6. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

- Podľa slovenskej prezidentky lídri krajín Bukureštskej deviatky nepovažujú možné členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii za rozpínanie NATO smerom k Rusku, ale za poskytnutie záruk existujúcim členom Aliancie, že Rusko svojou rozpínavosťou nepohltí ďalšie štáty vo svojom susedstve.

- Lídri krajín B9 potvrdili neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.
Na snímke zľava generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, prezident Českej republiky Petr Pavel, prezident Rumunska Klaus Iohannis, prezident Estónska Alar Karis, prezidentka SR Zuzana Čaputová, prezident Litvy Gitanas Nauseda, prezident Poľska Andrzej Duda, prezidentka Maďarska Katalin Nováková, prezident Lotyšska Egils Levits a viceprezidentka Bulharska Iliana Jotová pózujú pre spoločnú fotografiu na summite prezidentov krajín Bukureštskej deviatky (B9) v utorok 6. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Slovensko sa môže spoľahnúť na NATO, jej sily pomáhajú chrániť náš vzdušný priestor a takisto aj odrádzajú akékoľvek iné sily, aby vstúpili na územie Slovenska. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom.
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie s predsedom vlády SR odborníkov Ľudovítom Ódorom po ich stretnutí na Úrade vlády SR v Bratislave 6. júna 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Kyjev - Kyjev požiadal o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

- Z poškodenia priehrady Nova Kachovka sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

- Moskvou dosadené úrady v Novej Kachovke medzitým potvrdili, že mesto je po poškodení priehrady zaplavené. Kyjev uviedol, že po útoku na Kachovskú priehradu bolo zaplavených 24 ukrajinských obcí a do rieky Dneper sa dostalo 150 ton motorového oleja.

- Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko potvrdil, že príslušné úrady už z postihnutej oblasti evakuovali "približne tisíc ľudí".

- Ukrajinská armáda vo vyhlásení uviedla, že zničenie priehrady nezabráni ukrajinským ozbrojeným silám v opätovnom dobytí Ruskom okupovaných území Ukrajiny.



Kyjev - Svet musí reagovať na zničenie ukrajinskej priehrady Nova Kachovka na rieke Dneper v Chersonskej oblasti. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v príspevku na Twitteri odsúdila útok na ukrajinskú priehradu a nazvala ho "ďalším príkladom brutality ruskej agresie."

- Úrad vlády Slovenskej republiky upozornil, že situácia môže byť zneužitá "dezinformačnými aktérmi".
Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies priehrada Nova Kachovka 5. júna 2023 na juhu Ukrajiny.
Foto: TASR/AP



Bratislava - V rozpočte na tento rok sa počítalo s určitou rezervou na nové legislatívne opatrenia, tá je však už dvojnásobne prekročená. Vláda je viazaná schváleným rozpočtom a ak nepríde k jeho zmene v Národnej rade SR, čo už do volieb nie je pravdepodobné, bude v ňom musieť hľadať dodatočné úspory. Upozornil na to minister financií Michal Horváth.



Bratislava - Novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne nezaradenej poslankyne Národnej rady SR Jany Žitňanskej zvýši príjem osôb poberajúcich dôchodkovú dávku a starajúcich sa o ťažko zdravotne znevýhodnených blízkych. Má sa dotknúť 24.000 ľudí, ktorí si prilepšia o viac ako 160 eur mesačne.



Bratislava - Nárast prípadov šarlachu nie je dôvod na paniku. Deklaroval to hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že ročne je hlásených 200 až 300 prípadov.



Brusel — Slovensko sa opäť ocitlo na chvoste rebríčka členských krajín EÚ čo sa týka účasti na voľbách v Európskom parlamente. Zverejnený prieskum Eurobarometra naznačil, že len 26 percent Slovákov má záujem zúčastniť sa v júni 2024 na eurovoľbách, a to aj napriek tomu, že až 82 percent Slovákov tvrdí, že aktivity EÚ majú dopad na ich každodenný život.



Bratislava - Tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie bude na Slovensku mapovať a hodnotiť tok zdravotných dát. Informoval o tom minister zdravotníctva Michal Palkovič s tým, že lepšie využívanie dát by v budúcnosti mohlo pomôcť efektívnejšie zvládať rôzne typy kríz.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor ocenil pomoc slovenských hasičov pri odstraňovaní následkov povodní na severe Talianska.



Michalovce - Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy 46-ročnej ženy, ku ktorej došlo prvý januárový deň v Michalovciach. Získaná dôkazná situácia umožnila vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach z obzvlášť závažného zločinu vraždy obviniť jednu osobu - V. H.

- Polícia taktiež zo zločinu marenia spravodlivosti obvinila ďalšiu osobu - J. H., ktorá počas vyšetrovania mala ovplyvňovať svedkov.



Paríž - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová postúpila do osemfinále dvojhry junioriek na grandslamovom turnaji Roland Garros. V druhom kole zvíťazila na parížskej antuke v pozícii nasadenej sedmičky nad Nemkou Sonjou Zhiyenbayevovou 6:3, 6:3.