Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. júna 2023 - 17.45 h.



Lešť - S činnosťou na poli výcviku, riešením bojových situácií, ale tiež s denným režimom i možnosťami využívania osobného voľna sa v Centre výcviku Lešť oboznámili počas návštevy prezidenti SR Zuzana Čaputová a ČR Petr Pavel.
Na snímke zľava prezident ČR Petr Pavel a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas stretnutia s vojakmi v rámci návštevy v Centre výcviku Lešť v okrese Zvolen 7. júna 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák



Banská Štiavnica - Pokračovať v plnení pomoci, ktorú pre požiarom postihnutú Banskú Štiavnici prisľúbila bývalá vláda, by mala aj vláda Ľudovíta Ódora. Toto starobylé banícke mesto je také unikátne, že by malo byť povinnosťou štátu zachrániť jeho pamiatky. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová počas dnešnej návštevy mesta.



Bratislava - Z nevyčerpaných eurofondov by mohlo prepadnúť 800 miliónov eur. Po rokovaní vlády to povedal premiér Ľudovít Ódor. Predseda vlády súčasne uviedol, že riaditeľ Slovenskej informačnej služby sa pravdepodobne nebude meniť, ale jasne sa zadefinujú červené čiary.

- Premiér Ľudovít Ódor zatiaľ nevidí reálnu šancu na získanie podpory v parlamente pre programové vyhlásenie vlády, no nepovažuje to za prekvapujúce.



Bratislava - Vietnamská komunita sa stala 14. oficiálne uznanou národnostnou menšinou na Slovensku. Udelenie štatútu schválila dnes vláda.

- Rozhodnutie vlády uznať vietnamskú komunitu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR je historický okamih a veľký míľnik, ktorý Vietnamcom na Slovensku umožní výraznejšie sa zapájať do verejného života a zároveň rozvíjať svoju kultúru, jazyk a identitu. V reakcii na rozhodnutie vlády to uviedli predstavitelia vietnamskej menšiny.



Bratislava - Do mimoparlamentnej strany Demokrati vstupuje pred predčasnými parlamentnými voľbami hudobníčka a občianska aktivistka Dorota Nvotová. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Eduard Heger.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mariana K. pre kauzy Donovaly a Báč. Ide o podozrenia zo páchania ekonomickej trestnej činnosti.



Bratislava - Kybernetickú bezpečnosť ovplyvnila vlani vojna na Ukrajine či rozvoj nových technológií. Poukázal na to Národný bezpečnostný úrad, podľa ktorého sa kybernetické útoky a incidenty stali naplno súčasťou vojenských konfliktov, spravodajských hier a nelegálnych aktivít.



Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským navrhol vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrovanie zničenia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny s tým, aby "neostal žiaden priestor pre podozrenie". Tento návrh predstavil aj ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi. Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pretrhnutie Kachovskej priehrady za "environmentálnu bombu hromadného ničenia" a povedal, že len oslobodenie Ukrajiny môže zabrániť ďalším "teroristickým" činom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil útok na Ruskom okupovanú Kachovskú priehradu na juhu Ukrajinu za "barbarský čin".



Brusel - Európska únia už prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany poskytuje prvú pomoc Ukrajine po včerajšom zničení Kachovskej priehrady.
Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP



Moskva/Kyjev - Ukrajinskí sabotéri údajne včera vyhodili do vzduchu čpavkovod vedúci z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy.

- Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že oprava poškodeného čpavkovodu bude trvať jeden až tri mesiace.



Brusel - Európska komisia oznámila, že spúšťa nové právne konanie proti Poľsku v súvislosti s rozhodnutím vlády vo Varšave zriadiť tzv. výbor na vyšetrovanie "ruského vplyvu".



Praha - Rada Českej televízie dnes zvolila šéfa brnianskeho štúdia ČT Jana Součka za nového generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie.



Šamorín - Slovenský futbalista Marek Hamšík naznačil pokračovanie svojej kariéry v realizačnom tíme slovenskej reprezentácie. Zároveň aj možnosť, že sa ešte predtým predstaví aj ako hráč v súťažnom zápase. Uviedol to na sústredení národného tímu pred kvalifikačnými zápasmi na ME 2024 na Islande (17.6.) a v Lichtenštajnsku (20.6.).



Paríž - Argentínsky futbalista Lionel Messi sa po odchode z Paríža Saint-Germain dohodol na spolupráci s tímom zámorskej MLS Interom Miami. Informoval o tom portál BBC Sport.