Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. júna 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko a Nemecko uzavreli darovaciu zmluvu na dva systémy protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu Mantis. Prvý zo systémov dodajú v rozsahu niekoľkých týždňov. Systémy posilnia ochranu slovenskej hranice s Ukrajinou.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za OĽANO a SaS nepodporia mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer-SD. Poslanci Hlasu-SD sa na schôdzi plánujú zúčastniť a podporiť ju. Sme rodina ešte bude o svojom postoji diskutovať. Smer-SD chce rokovať o téme prípadného neoprávneného ovplyvňovania parlamentných volieb. Mimoriadna schôdza má byť zvolaná na budúcu stredu.



Bratislava - Hlas-SD vyzval ministra vnútra Ivana Šimka, aby nemenil kurz zahraničnej politiky Slovenska, a to ani v otázke nelegálnej migrácie. Ako člen vlády odborníkov nemá politický mandát ani dôveru parlamentu. Povedal to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v súvislosti s dnešným rokovaním ministrov vnútra členských štátov EÚ o nových migračných podmienkach.



Zvolen - Pozíciu prezidenta Únie miest Slovenska obhájil Richard Rybníček. Viceprezidentmi únie zostali primátor Bratislavy Matúš Vallo, primátor Trnavy Peter Bročka, primátor Košíc Jaroslav Polaček a ďalší primátori niektorých slovenských miest.

Na snímke Richard Rybníček.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Bratislava - Po rokoch stagnácie až úpadku potrebuje Slovensko opäť začať dobiehať Európsku úniu, a to najmä v životnej úrovni ľudí. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík pri predstavovaní Rady pre dobiehanie EÚ.



Bratislava - Béla Bugár opätovne vstupuje do strany Most-Híd. Chce jej pomôcť svojimi skúsenosťami aj v regiónoch. Nemá však namierené do vedenia strany a kandidovať vo voľbách nebude.



Bratislava - Vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Popoludní o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Na snímke Dušan D. prichádza na súdne pojednávanie 8. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Banská BystricaProkurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje uznať bývalého šéfa SNS a exprimátora Žiliny Jána S. vinným a uložiť mu trest odňatia slobody za obidva žalované skutky. Za každý v trvaní päť rokov. Rozsudok vyhlási samosudca súdu zajtra o 13.30 h.



Bratislava - Ďalšie zvýšenie ziskov zdravotných poisťovní nijak nepomôže občanom ani slovenskému zdravotníctvu. Naopak, profitovať z neho budú akcionári súkromných zdravotných poisťovní. Upozorňuje na to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vyzýva preto poslancov Národnej rady, aby zvážili prijatie novely, ktorá má zvýšiť zisk zdravotných poisťovní.



Bratislava - Polícia hlási na viacerých miestach Bratislavy pre intenzívny dážď zaplavené ulice. Vodičov v tejto súvislosti vyzýva na zvýšenú opatrnosť a radí im, aby na prejazd mestom využili alternatívne trasy.



Haag - Rusko obvinilo dnes Kyjev zo zničenia Kachovskej vodnej nádrže na juhu Ukrajiny delostreleckými útokmi. Na pôde Medzinárodného trestného súdu v Haagu zároveň poprelo tvrdenia Ukrajiny, že za zničením priehrady stojí Moskva.



Ženeva - Míny, ktoré presunula na nové miesta povodňová vlna zo zničenej Kachovskej priehrady na Ukrajine môžu predstavovať vážne nebezpečenstvo pre civilistov na celé desaťročia. Informoval o tom Červený kríž.



Kyjev - Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po záplavách, ktoré spôsobilo pretrhnutie Kachovskej vodnej nádrže. Uviedlo popoludní ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva.

Na snímke zaplavené domy po zničení Kachovskej priehrady v ukrajinskej obci Korsunka 7. júna 2023.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia dnes prijala návrh na vytvorenie medziinštitucionálneho etického orgánu, ktorý by zahŕňal členov všetkých inštitúcií EÚ a ktorým sa po prvýkrát zavedú spoločné normy pre etické správanie členov euroinštitúcií.



Luxemburg - Hospodárstvo eurozóny v úvode roka prekvapujúco kleslo. V prvom štvrťroku sa hrubý domáci produkt v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 0,1 %. Ide o tretí odhad štatistického úradu EÚ Eurostat.



Annecy — Útočníkom, ktorý vo východofrancúzskom meste Annecy dopoludnia nožom dobodal najmenej päť ľudí, vrátane štyroch detí, je sýrsky žiadateľ o azyl.



Košice - Spoločnosť Caterpillar Inc. otvára v Košiciach svoje centrum pre vývoj digitálnych aplikácií. V najbližších rokoch plánuje prijať stovky IT pracovníkov, investícia bude v miliónoch dolárov.