Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 9. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. júna 2023 - 17.45 h.



Banská Bystrica - Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. v korupčnej kauze na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyri roky. Rozsudok nie je právoplatný.
Na snímke Ján S. na ŠTS v Banskej Bystrici 7. júna 2023.
Foto: TASR - Lukáš Mužla



Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady Veronika Remišová zo strany Za ľudí a Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska nepodporia mimoriadnu schôdzu iniciovanú Smerom-SD. Naopak, poslanci okolo Milana Mazureka v hnutí Republika rokovanie podporia.



Bratislava - S mimoparlamentnými stranami Demokrati a Jablko bude spolupracovať Jozef Mihál. Nebude však členom ani Demokratov, ani Jablka.



Bratislava - Progresívne Slovensko plánuje predstaviť kandidátnu listinu do septembrových predčasných volieb 20. júna. Sľubuje na nej historicky najvyšší podiel žien.



Košice - Policajti po včerajšej razii na jednej zo stredných škôl v Košiciach obvinili žiaka zo zločinov niektorých foriem účasti na terorizme a rozširovania extrémistického materiálu, a to v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.



Bratislava - Odsúdený bývalý vysokopostavený člen zločineckého gangu sátorovcov František Zakál neuspel s návrhom na povolenie obnovy konania. Najvyšší súd zamietnutím Zakálovej sťažnosti potvrdil rozhodnutie banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu.

Na archívnej snímke František Zákal.
Foto: TASR - Dušan Hein


Vysoké Tatry - Od zajtra môže dochádzať k obmedzovaniu počtu vlakov na Tatranských elektrických železniciach. Železničná spoločnosť Slovensko preto posilní kapacitu vlakov na trati Poprad-Tatry - Studený Potok - Tatranská Lomnica a späť v čase letnej turistickej sezóny. Dôvodom mimoriadnej zmeny grafikonu, ktorá potrvá do 17. septembra, je prebiehajúca modernizácia 15 elektrických jednotiek rady 425.



Beluj - V obci Beluj v okrese Banská Štiavnica platí mimoriadna situácia. Pre vybreženie miestneho potoka tam vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.



Brzotín - Obec Brzotín rieši po prietrži mračien otázku bývania približne pre 40 ľudí, ktorým zatopilo ich domovy.



Terchová - V Malej Fatre zahynul 39-ročný slovenský horolezec po páde pri zlaňovaní z Mnícha nad Tiesňavami.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes v Soči stretol so svojím bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom a vo vyhlásení po stretnutí uviedol, že Rusko začne rozmiestňovať taktické jadrové zbrane v Bielorusku od 7. alebo 8. júla.

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia v rezidencii Bočarov Ručej v prímorskom letovisku na Kryme v rezorte Soči 9. júna 2023.
Foto: TASR - AP


Kyjev - Obmedzený prístup k pitnej vode majú státisíce ľudí v oblastiach južnej Ukrajiny postihnutých záplavami zo zničenej Kachovskej priehrady, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Kyjev - Hladina vody v Kachovskej vodnej nádrži postupne klesá, uviedla štátna spoločnosť Ukrhydronergo. Od zničenia Kachovskej priehrady hladina vody v nádrži poklesla už takmer o päť metrov a jej hladina dnes ráno dosahovala úroveň 11,7 metra.



Madrid - Podľa šéfa zahraničnej politiky Európskej únie Josepa Borrella "všetko nasvedčuje tomu", že za zničením Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny stojí Rusko.



Šamorín - V nominácii slovenskej futbalovej reprezentácie na júnový dvojzápas kvalifikácie majstrovstiev Európy 2024 figuruje aj Marek Hamšík, Bývalý kapitán prijal pozvánku trénera Francesca Calzonu, absolvoval kemp v Šamoríne a pocestuje na Island a do Lichtenštajnska. Do kádra sa dostal aj stopér Milan Škriniar, ktorý pre problémy s chrbtom nebol k dispozícii v marcovom asociačnom termíne. Tréner Calzona počítal aj s Vladimírom Weissom mladším, ten však nomináciu odmietol.



Innsbruck - Slovenský ultravytrvalec Peter Fraňo si na druhých spoločných majstrovstvách sveta v horskom behu v Innsbrucku vybojoval v pretekoch v dlhom traile (86,9 km) bronzovú medailu.



Košice - Americký hokejový obranca Cooper Zech sa stal hráčom HC Košice.



Londýn - Vo veku 100 rokov zomrela najstaršia žijúca britská olympionička Edna Childová.