Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 4. júla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Ďalší pokus o začiatok mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k odvolávaniu predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára sa začne zajtra od 9.00 hodiny. Dnes sa ani na druhýkrát nepodarilo začať rokovanie. Parlament nebol uznášaniaschopný. Mimoriadnu schôdzu iniciovali nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera pre kauzu fyzického napadnutia bývalej Kollárovej partnerky.

- Boris Kollár dnes zopakoval, že odstúpiť nemieni. Za jediný dôvod svojho odvolávania označil to, že chránil život a zdravie svojho ročného dieťaťa.

Na snímke predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) počas mimoriadnej 96. schôdze Národnej rady SR (NR SR) k jeho odvolaniu z postu šéfa parlamentu v utorok 4. júla 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava/Praha - Slovenský premiér Ľudovít Ódor si nemyslí, že problém nelegálnej migrácie je aktuálne taký, aby Česká republika musela opätovne uzatvoriť a kontrolovať hranice so Slovenskom. Uviedol to po rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Fialom.

- Predseda vlády SR tiež povedal, že chce urobiť prvé kroky, aby sa zmiernil masový odchod talentov zo Slovenska už v tomto roku. Cieľom pripravovaných opatrení bude zvyšovať kvalitu slovenského vysokého školstva.



Bratislava - Sumy pomoci v hmotnej núdzi sa budú najbližšie valorizovať už tento rok v októbri, nie až v januári budúceho roka. Upraví sa tiež nastavenie a výška príspevku na bývanie. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

- Hlava štátu taktiež napríklad odobrila nový zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov či novelu zákona o elektronických komunikáciách.



Bratislava - Samosprávy nie sú spokojné s vývojom situácie okolo kompenzácie vysokých cien energií. Poslali preto list všetkým poslancom Národnej rady SR s cieľom, aby podporili úpravu štátneho rozpočtu v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Nákladní železniční dopravcovia obdržali od Ministerstva dopravy SR návrh materiálu k nastaveniu udržateľnej stratégie poplatkov za železničnú dopravnú cestu. Odmietli ho ale v celom rozsahu, keďže podľa nich predstavuje riešenie v podobe zvýšenia cien. Následkom môžu byť miliónové straty pre nákladných železničných dopravcov. Upozornila na to Asociácia železničných dopravcov Slovenska.



Bratislava - Policajný prezident Štefan Hamran kritizuje zneužívanie minulotýždňovej vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi. Niektorí podľa neho komentujú postupy polície a spochybňujú jej prácu, hoci nemajú k dispozícii ani len čiastkové informácie.



Bratislava - Polícia čaká v súvislosti so sobotným požiarom v priestoroch školy na Skalickej ceste v Bratislave na znalecké posudky a závery súdnej pitvy. Povedal to policajný prezident Štefan Hamran. V prípade je podľa neho niekoľko nejasností. Zopakoval, že bolo začaté trestné stíhanie pre dva skutky - poškodzovanie cudzej veci a prečin usmrtenia.



Bratislava - Hnutie Progresívne Slovensko chce podporiť podnikavosť na Slovensku, ozdraviť verejné financie, odbyrokratizovať kontakt so štátom, zvýšiť podporu na zatepľovanie domov či uchopiť prechod na zelenú ekonomiku ako príležitosť pre nové pracovné miesta a nárast životnej úrovne. Predseda PS Michal Šimečka spolu s členmi predsedníctva predstavil program hnutia a jeho tím pre ekonomiku.



Bratislava - Strana ĽSNS predstavila zloženie kandidátnej listiny do septembrových parlamentných volieb. Povedie ju poslanec Marek Kotleba.



Kyjev - Tridsaťjeden ľudí vrátane deviatich detí bolo v dnes hospitalizovaných po ruskom útoku na mesto Pervomajskyj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.



Brusel Členské štáty Severoatlantickej aliancie predĺžili mandát jej súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga o jeden rok do 1. októbra 2024. Ide už o druhé predĺženie Stoltenbergovho mandátu na čele NATO.

Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP


Moskva - Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že neexistuje dôvod na predĺženie obilnej dohody, ktorá počas ruskej invázie umožňuje vývoz obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov.



Budapešť - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó oznámil, že je v kontakte so svojím tureckým kolegom v záležitosti ratifikácie členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii. Ubezpečil, že ak Turecko zmení svoj postoj, tak Maďarsko nebude tento proces brzdiť.



Tokio - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu oznámila, že plán japonskej vlády vypustiť prefiltrovanú rádioaktívnu odpadovú vodu z atómovej elektrárne Fukušima do mora je v súlade s medzinárodnými bezpečnostnými štandardmi.



Bratislava - Slovenská reprezentantka v stolnom tenise Tatiana Kukuľková sa stala najvyššie nasadenou Slovenkou v rebríčku Medzinárodnej federácie stolného tenisu. V najnovšom vydaní rankingu je na 52. mieste.


Na snímke reprezentantka SR v stolnom tenise Tatiana Kukuľková počas tlačovej konferencie v Bratislave v pondelok 10. októbra 2022 po návrate reprezentácie SR v stolnon tenise z Majstrovstiev sveta družstiev v Číne.
Foto: TASR- Pavol Zachar