Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 17. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 17. júla 2023 - 17.45 h.



Bratislava/Horní Lideč Slovensko zaznamenalo za prvých päť mesiacov zvýšenie obratu v obchode s Ukrajinou oproti rovnakému obdobiu roku 2022 o 734 percent. Slovensko by preto chcelo rokovať na pôde EÚ o predĺžení zákazu dovozu niektorých druhov potravín a aj o jeho rozšírení na ďalšie komodity. Po rokovaní s českým ministrom pôdohospodárstva Marekom Výborným to povedal šéf rezortu pôdohospodárstva SR Jozef Bíreš.



Bratislava - Zástupcovia samospráv žiadajú o kompenzácie cien energií vo výške 108 miliónov eur, ktoré im prisľúbila ešte bývalá vláda. Premiér Ľudovít Ódor požiadal o trpezlivosť do polovice, respektíve konca augusta, keď bude k dispozícii vyúčtovanie štátneho rozpočtu. Nepovedal, že peniaze samosprávam vláda nevyplatí. Informoval o tom prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Slovenské mestá sú podľa neho v stabilizovanej situácii a nie sú závislé od kompenzácií.

- Zástupcovia samospráv požiadali prezidentku Zuzanu Čaputovú o pomoc pri kompenzáciách cien energií. Hlava štátu zástupcov samospráv prijme zajtra v Prezidentskom paláci.

- Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kompenzáciám cien energií vo výške 108 miliónov eur pre samosprávy sa uskutoční v piatok 21. júla o 9.00 hodine.

- Ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že predchádzajúca vláda navrhla, aby bolo v máji tohto roka podpísané memorandum o spolupráci pri riešení mimoriadnych dosahov aktuálnej energetickej a inflačnej krízy na slovenskú spoločnosť a na rozpočtové hospodárenie so združeniami územnej samosprávy. Pomoc bola pripravená ako jeden z návrhov na kompenzáciu výpadkov ich príjmov, financie neboli priamo vyčlenené pre samosprávy.



Bratislava/Brusel - Slovensko víta všetky tri veľké témy, ktoré sa budú dnes a zajtra riešiť počas samitu Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku v Bruseli. Uviedol to predseda vlády SR Ľudovít Ódor po príchode na samit. Rokovania lídrov sa zamerajú na zelenú tranzíciu, geopolitickú situáciu a ruskú vojnu na Ukrajine.



Bratislava - Ministerstvo vnútra pokračuje v neoprávnenom vymáhaní nákladov za štátnu karanténu formou faktúr. Tvrdí to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. O nákladoch mal podľa neho rozhodnúť Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý karanténu nariadil. Minister vnútra Ivan Šimko sa podľa ombudsmana s analýzou Kancelárie verejného ochrancu práv nestotožnil. Po voľbách sa plánuje obrátiť na jeho nástupcu.

- Rezort vnútra v reakcii uviedol, že konal na základe rozhodnutí vtedajšej vlády v súvislosti s pandémiou.



Bratislava - Od 15. júla 2023 platí zmena vo vyplácaní príspevku na bývanie, ktorý je súčasťou pomoci v hmotnej núdzi. Okrem toho budú sumy príspevku na bývanie diferencované podľa počtu členov domácnosti a bude zavedené jednorazové mimoriadne predsunutie valorizácie súm pomoci v hmotnej núdzi.



Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na obvineného prokurátora Bystríka P. staršieho zo zločinu prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.



Bratislava Bývalý generálny riaditeľ štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Marek Kaňka dostával odmeny ako súčasť každomesačnej mzdy na základe platnej manažérskej zmluvy. Konečnú výšku odmien riaditeľa posudzuje po uzavretí finančných výsledkov za predchádzajúci rok dozorná rada spoločnosti a schvaľuje ju valné zhromaždenie. Štátna lotériová spoločnosť Tipos tak reagovala na pochybnosti mimoparlamentného KDH o vyplatení odmien.



Bratislava - Pirátsku stranu - Slovensko povedie do predčasných parlamentných volieb jej predsedníčka Zuzana Šubová. Za svoje priority označili piráti sociálnu oblasť, reformu štátnej správy, digitalizáciu, nulovú toleranciu voči korupcii a školstvo.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina je pripravená pokračovať vo vývoze obilia cez Čierne more aj v prípade odstúpenia Ruska od predmetnej dohody. Platnosť súčasnej dohody vyprší dnes pred polnocou.



Brno - Približne 50 ľudí sa zranilo popoludní pri nehode dvoch autobusov na diaľnici D2 neďaleko Brna. Podľa predbežných informácií zahynul jeden z vodičov. Diaľnicu v oboch smeroch uzavreli.

Snímka z miesta nehody.
Foto: Twitter/Policie ČR


Szekszárd - Slovenský cyklista Lukáš Kubiš z tímu Dukla Banská Bystrica triumfoval v záverečnej tretej etape na GP Gemenc v maďarskom Szekszárde. Vďaka prvému miestu v 145 kilometrov dlhých pretekoch sa zároveň posunul na tretiu priečku celkového poradia.



Budapešť - Slovenská tenistka Anna-Karolína Schmiedlová si zaistila postup do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Budapešti. V 1. kole ako nasadená osmička zdolala Rusku Polinu Kudermetovovú 6:2, 6:0.



Bastad - Slovenský tenista Jozef Kovalík postúpil do hlavnej súťaže antukového turnaja ATP vo švédskom Bastade. V záverečnom kole kvalifikácie zdolal ako nasadená šestka Argentínčana Genara Olivieriho 7:6 (5), 6:4.