Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 26. júla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Predseda vlády Ľudovít Ódor označil výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Slovensku ako o odtrhnutom území za neprijateľné. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády. Podľa neho akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľná vec.

- Premiér Ódor sa pre situáciu s nedostatkom pediatrov v piatok stretne s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským aj s odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou. Následne sa rozhodne vláda pre ďalšie kroky.

- Policajný prezident Štefan Hamran má aj po odchode Ivana Šimka z vedenia rezortu vnútra dôveru premiéra Ódora, ktorý je poverený aj riadením Ministerstva vnútra. Ten skonštatoval, že v rezorte sa chce venovať primárne čerpaniu eurofondov, migrácii a príprave predčasných septembrových parlamentných volieb.

Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor prichádza na 11. schôdzu vlády SR v Bratislave v stredu 26. júla 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Vláda dnes schválila 18 úloh pre rezorty, ktoré majú pomôcť napredovať pri plnení plánu obnovy, a to najmä v čerpaní eurofondov. Pri čerpaní starších eurofondov sú najrizikovejšie veľké investičné programy, ako napríklad operačný program životné prostredie.



Bratislava - Poruchy príjmu potravy sú veľmi vážne a môžu sa skončiť aj smrťou. Jedným z faktorov ich vzniku je aj neprimerané rezonovanie témy hmotnosti v spoločnosti. Upozornila na to prezidentka Zuzana Čaputová po návšteve bratislavského centra organizácie Chuť žiť.



Bratislava - Nie všetky subjekty kandidujúce v predčasných parlamentných voľbách ponúkajú voličom plnú kandidátnu listinu. Dokopy 14 strán má na kandidátke menej než 150 ľudí. Vyplýva to z hlasovacích lístkov zverejnených na webe rezortu vnútra.



Bratislava - Asociácia nemocníc Slovenska podporuje výzvu lekárskych odborárov riešiť nedostatok primárnych pediatrov systémovo. Problém sa podľa nej nesmie riešiť prenesením záťaže na nemocničných lekárov. Naďalej preto odmieta návrh na skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí.

- Ministerstvo zdravotníctva pracuje v oblasti pediatrie aj na systémových riešeniach, v súčasnosti je však dôležité zabrániť kolapsu v ambulantnej sfére. Poukázal na to minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Na snímke zľava prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth, prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Pavel Oravec, minister zdravotníctva SR Michal Palkovič, výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová a hlavná odborníčka pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová počas tlačovej konferencie po rokovaní ministra zdravotníctva SR so zástupcami ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Bratislave 26. júla 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Tender Slovenskej správy ciest na bezpečnostný audit ciest rezort dopravy preverí. Uviedol to minister dopravy Pavol Lančarič v reakcii na zistenia o zmluve za takmer 6 miliónov eur.



Košice - Celkovo 152.000 žiakov základných a stredných škôl môže vďaka národnému projektu Digitálny žiak získať finančný príspevok na nový počítač či tablet. Pred niekoľkými mesiacmi ho spustilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie v spolupráci s Digitálnou koalíciou.



Zázrivá - V oravskej obci Zázrivá vyhlásili dnes po intenzívnom daždi tretí povodňový stupeň.



Bratislava - Vyhlásenie núdzového stavu pre požiare na gréckom Rodose sa netýka civilistov, turistov ani prístupu na ostrov. Je len administratívnym opatrením určeným pre zložky gréckej civilnej ochrany. Priblížilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Návštevníkom Grécka naďalej odporúča zvýšenú opatrnosť.

Lesný požiar v dedine Gennadi na ostrove Rodos 25. júla 2023.
Foto: TASR/AP


Madrid - Hasiči na Kanárskych ostrovoch pokračujú v hasení lesného požiaru, ktorý vypukol včera v strednej časti ostrova Gran Canaria. Úrady museli pre požiar evakuovať stovky miestnych obyvateľov a uzavrieť niektoré cesty.



Islamabad - Na vyše 150 vzrástol dnes počet obetí monzúnových dažďov a záplav v Pakistane. Úrady pritom varovali pred ďalšími zrážkami a záplavami.



Praha - Českí poslanci dnes schválili novelu zákona o dôchodkovom poistení, ktorú vládna koalícia označuje ako dôchodkovú reformu. Koalícia zmeny obhajuje ako nutné, aby bol penzijný systém udržateľný.

- Diplomatický servis českého ministerstva zahraničných vecí podal na Mestskom súde v Prahe žalobu na Rusko. V prípade ide o vydanie bezdôvodného obohatenia za viac ako dva milióny eur, keď ruská ambasáda využívala poskytnuté pozemky na iné než diplomatické účely.

- Do Česka dnes dorazili prvé dva bojové vrtuľníky AH-1Z Viper. Praha si od Spojených štátov objednala 12 nových vrtuľníkov systému H-1. Ako ocenenie pomoci Ukrajine jej USA darujú ďalších osem zmodernizovaných strojov.