Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 28. júla 2023 - 17.45 h.

Bratislava - Minister zdravotníctva Michal Palkovič má premiérovi Ľudovítovi Ódorovi predložiť návrhy na stabilizáciu a systémové riešenia v oblasti pediatrie. Predseda vlády to uviedol na dnešnom stretnutí s predsedom lekárskych odborárov Petrom Visolajským a odborníčkou rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elenou Prokopovou.

- Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje, že situácia s pediatrami sa ešte nevyriešila. Poukázala na to, že riešenie sa neprijalo ani po dnešnom rokovaní premiéra Ódora s Visolajským a Prokopovou.

Na snímke minister zdravotníctva SR Michal Palkovič počas rokovania so zástupcami ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Bratislave 26. júla 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie uvoľnilo 2,13 miliardy eur z celkového 13-miliardového Programu Slovensko pre samosprávy integrovaných územných investícií. V septembri vyhlási prvé výzvy na riešenie konkrétnych problémov regiónov. Oznámilo to ministerstvo popoludní.



Bratislava - SaS apeluje na Slovákov, ktorí žijú v zahraničí, aby využili svoje volebné právo a nezabudli sa zaregistrovať na voľbu zo zahraničia. Strana skonštatovala, že v nadchádzajúcich septembrových parlamentných voľbách treba využiť maximálny voličský potenciál, pretože od volieb bude závisieť budúcnosť Slovenska i jeho zahraničnopolitická orientácia.



Chľaba - Predpoludním odovzdali do užívania nový cezhraničný most ponad rieku Ipeľ medzi slovenskou obcou Chľaba a maďarskou Ipolymadásd za účasti ministra hospodárstva Petra Dovhuna a maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa.



Budapešť - Pokiaľ nebude medzi Maďarskom a Slovenskom zhoda v otázke nástupníckych štátov, tak ju bude potrebné prenechať historikom. Vyhlásil to dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Upozornil na skutočnosť, že v septembri budú na Slovensku parlamentné voľby.

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bari - V regióne Apúlia na juhu Talianska sa dnes opäť rozšírili lesné požiare. Na polostrove Salento sa plamene priblížili k obývaným oblastiam a hrozilo, že by mohli dosiahnuť až na pobrežie.



Atény - Situácia s lesnými požiarmi, ktoré v Grécku vyčíňajú už vyše týždňa, sa zlepšuje. Oznámila to napoludnie grécka hasičská služba. Zároveň však ostáva v pohotovosti vzhľadom na predpovedaný silný vietor. Stovky hasičov bojujú s plameňmi na ostrovoch Rodos, Korfu a Eubója a na novom mieste v centrálnej časti Grécka.



Vatikán - Pápež František dnes vyjadril znepokojenie nad ničivými požiarmi, ktoré sa rozšírili v Grécku i ďalších krajinách Stredomoria. Vyzval tiež ľudí, aby sa začali starať o planétu Zem.

Na archívnej snímke pápež František.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Katar poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 100 miliónov dolárov určenú na podporu zdravotníctva, vzdelávania a odmínovania. Popoludní to oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po rokovaniach s katarským premiérom.



Moskva - Šesť ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. K explózii došlo na hlavnom námestí. Podľa ruských médií tam dopadla raketa.



Petrohrad - Rusko podpísalo s viac ako 40 africkými štátmi dohodu o vojenskej spolupráci. Na summite Rusko-Afrika v Petrohrade to oznámil šéf Kremľa Vladimir Putin.



Banská Bystrica - Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, dnes pokračovalo hlavné pojednávanie v korupčnej kauze s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Pred súdom vypovedal exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian.

Ilustračná snímka
Foto: TASR


Bratislava – Súkromná spoločnosť BPS Park, dlhoročný prevádzkovateľ parkovacích miest v časti bratislavského Starého Mesta, sa v uplynulých dňoch obrátila na Správny súd v Bratislave. Reaguje tak na podľa nej nezákonný postup hlavného mesta pri zavádzaní regulovaného parkovania v centre mesta.



Bratislava - V hlavnom meste sa dnes začínajú Bratislavské korunovačné dni 2023. Trojdňový historický festival naladí svojich návštevníkov na dobu renesancie. Oficiálne ho tvorí komponovaný program s názvom Renesančné obrázky s ukážkami sokoliarstva, šermu, tanca a dobovej hudby.



Praha - Česká cudzinecká polícia včera večer neumožnila vstúpiť na svoje územie ruskej tenistke, ktorá smerovala na turnaj WTA v pražskej Stromovke. Ďalšie tenistky z Ruska ani Bieloruska podľa českého ministerstva vnútra už do krajiny nepricestujú.