Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. júla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. júla 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Asociácia nemocníc Slovenska navrhuje zvýšiť poplatky na ambulantných pohotovostiach na minimálne desať eur. Mohlo by to podľa nej odbremeniť preťažených lekárov. S avizovaným skrátením ordinačných hodín nateraz nesúhlasí. Uviedol to šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko po rokovaní s ministrom zdravotníctva Michalom Palkovičom. O zmenách vo fungovaní pohotovostí by podľa neho mohli zainteresovaní na budúci týždeň rokovať za okrúhlym stolom.



Bratislava - Pri dnešnej dopravnej nehode v Bratislave zahynul vedec a bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, profesor Dušan Velič. Okolnosti a presné príčiny dopravnej nehody sú v štádiu objasňovania.

- Dušan Velič po sebe po vyše dvojročnej misii vo funkcii štátneho tajomníka zanechal kus práce v presadzovaní nových a férových pravidiel regionálneho rozvoja. Na sociálnej sieti to uviedol rezort investícií v reakcii na jeho úmrtie.

Na archívnej snímke Dušan Velič.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poľnohospodárstvo SR podľa predbežných údajov dosiahlo vlani kladný výsledok hospodárenia pred zdanením - rekordný zisk vo výške 346,5 milióna eur. Vyplýva o to z tzv. zelenej správy za rok 2022, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložil rezort pôdohospodárstva.



Bratislava - Odpadové hospodárstvo na Slovensku nie je v dobrej kondícii, riadi sa nekoncepčne a bez dlhodobých analýz. Vyplýva to z analýzy stavu nakladania s odpadom nazvanej Biela kniha odpadového hospodárstva SR, v ktorej odborníci na spracovanie odpadu a zároveň členovia Zväzu odpadového priemyslu, niekoľko mesiacov skúmali všetky toky odpadov vznikajúce na Slovensku.

- Envirorezort v reakcii uviedol, že vníma problémy odpadového hospodárstva a riešenie problematiky patrí medzi jeho priority. Za dôležité považuje pokračovať v reformách, predovšetkým podporovať udržateľnú spotrebu a výrobu v rôznych sektoroch hospodárstva.



Bratislava - Strana SaS odmieta plošné skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí. Tvrdí, že v niektorých lokalitách by zmena mohla zaťažiť nemocnice. Nesúhlasí ani s mimoriadnou schôdzou parlamentu k situácii s pediatrami. Obáva sa populistických riešení, ktoré by mohli viesť aj k nepretržitému fungovaniu pohotovostí. Strana však volá po rýchlom prijatí krízových opatrení na stabilizáciu situácie aj príprave systémových zmien.



Bratislava - Mimoparlamentná strana Demokrati opätovne vyzýva generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby začal konať vo veci údajného manipulovania s nahrávkami, ktoré verejne prezentuje šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Košice - Projekt elektrifikácie trate Bánovce nad Ondavou - Humenné na východe Slovenska je ohrozený. Tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Rezort dopravy reagoval, že tento projekt určite nezlyhá. Stavba nie je v omeškaní ani podľa Železníc Slovenskej republiky. Tvrdenia o ohrození projektu odmieta aj Národná implementačná a koordinačná autorita na Úrade vlády SR.



Bratislava - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v júli mierne znížila odhadovanú úroveň deficitu verejných financií na tento rok. Oproti júnovej prognóze došlo k poklesu očakávaného schodku o 177 miliónov eur na 6,819 miliardy eur alebo 5,6 percenta hrubého domáceho produktu. K medzimesačnému zlepšeniu prispel najmä vyšší príjem z dane z príjmov právnických osôb a nižšie výdavky subjektov verejnej správy na energie.



Bratislava - Pred voľbami do Národnej rady SR iniciuje združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia stretnutia s politickými stranami. Má záujem podpísať s nimi aj memorandá o vzájomnej spolupráci.



Bratislava - Slováci tento rok stratili desaťtisíce dokladov. Do 25. júla polícia zaznamenala 30.020 stratených občianskych preukazov a 22.037 cestovných pasov. Stratu dokladov je dôležité nahlásiť najmä z dôvodu možnosti zneužitia osobných údajov poškodenej osoby.



Brusel - Nelegálna migrácia do Európskej únie vzrástla v prvej polovici roka 2023 v porovnaní s minulým rokom o desať percent. Väčšina migrantov prišla do Únie stredomorskými trasami, uviedla Európska pohraničná a pobrežná stráž.



Moskva — Moskva zintenzívnila údery na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru v reakcii na útoky Kyjeva na Ruskom kontrolované územia. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu.



Praha - Slovenská tenistka Viktória Hrunčáková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Prahe. V pozícii kvalifikantky zdolala v prvom kole siedmu nasadenú Číňanku Wang Sin-jü po trojsetovom boji 3:6, 6:3 a 7:6 (5).

Na archívnej snímke Viktória Hrunčáková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Kitzbühel - Slovenský tenista Alex Molčan postúpil do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Kitzbüheli. V úvodnom kole zdolal Francúza Lucu Van Asscheho 6:4, 6:3.