Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 4. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Premiér Ľudovít Ódor povzbudil Slovákov žijúcich v zahraničí k hlasovaniu v septembrových predčasných parlamentných voľbách. Je presvedčený, že každý hlas je dôležitý. Pripomenul tiež termín 9. august, dokedy o voľbu poštou možno požiadať.

Na archívnej snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Minister zdravotníctva Michal Palkovič upozorňuje na nekalé prepoisťovacie praktiky. V súčasnosti sú najviac ohrození poistenci štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Bratislava - Ministerstvo financií eviduje mediálne výzvy jednej z politických strán, nebude sa však zapájať do predvolebnej kampane. Rezort reagoval na vyjadrenia SaS, podľa ktorej dočasne poverená vláda odborníkov má priviesť Slovensko v pokoji do volieb a nezapájať sa do predvolebného súboja návrhmi na vyššie dane. Od dočasne povereného ministra financií Michala Horvátha očakáva, že zaujme stanovisko k nimi predstaveným 96 návrhom na zvýšenie ekonomického rastu.



Poprad - Na Okresnom súde v Poprade sa dnes konalo pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom. Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom K. čelí obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Hlavné pojednávanie bude pokračovať v septembri.



Bratislava - Nadácia Zastavme korupciu a Únia autodopravcov Slovenska kritizujú premiéra Ľudovíta Ódora za prístup ku predĺženej zmluve medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou a SkyToll. Tvrdia, že jeho vláda nezasiahla, pričom mala šancu vysporiadať sa s touto podľa nich predraženou zmluvou. Úrad vlády reagoval, že pracuje na tom, aby sa náklady na výber mýta znížili z doterajších 38 percent na menej ako 15 percent, a to už od budúceho roka.



Bratislava - Smer-SD, SNS a Hlas-SD kritizujú ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša za to, že na júlovom rokovaní Rady Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rybolov podporil povolenie pestovania geneticky modifikovaných plodín a ich používanie na výrobu potravín. Ministerstvo uviedlo, že minister hovoril o rastlinách získaných genómovými technikami a nie o geneticky modifikovaných potravinách.

Na archívnej snímke minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bardejov - Situácia s pediatrami je aj na severovýchode Slovenska akútna. Po návšteve bardejovskej nemocnice to uviedla volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská. Strana chce zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu.



Bratislava - Rada Audiovizuálneho fondu odvolala riaditeľa fondu Petra Badača. Dôvodom sú zistenia Dozornej komisie fondu, konštatujúce porušenia zákona o fonde zo strany riaditeľa, s ktorými sa väčšina členov rady stotožnila. Novým predsedom Rady audiovizuálneho fondu sa stal Vincent Štofaník.



Moskva - Súd v Moskve odsúdil kritika Kremľa Alexeja Navaľného na 19 rokov väzenia pre obvinenia spojené s extrémizmom. Ide už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil tomuto lídrovi opozície.

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ukrajina podnikla útok námorným dronom na loď ruskej čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak na základni Novorossijsk.



Praha - Dlhoročného predsedu Ústavného súdu Českej republiky Pavla Rychetského vo funkcii nahradil sudca Josef Baxa. Dnes ho do čela inštitúcie vymenoval český prezident Petr Pavel.



WashingtonVäčšina Američanov je proti tomu, aby Kongres USA schválil ďalšie peniaze na podporu Ukrajiny v jej vojne s Ruskom. Ukázali to zverejnené výsledky prieskumu pre televíziu CNN.



Rím/Vatikán - Pápež František v rozhovore pre španielsky portál Vida Nueva povedal, že transsexuáli sú tiež Božie deti. Rozhovor pápež poskytol rozhovor ešte pred príchodom do portugalského Lisabonu na Svetové dni mládeže 2023.

Pápež František, na ktorého dohliadajú jeho bodyguardi, máva pri príchode do spoločenského centra farnosti Sao Vicente de Paulo v lisabonskej štvrti Serafina v piatok 4. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Čcheng-tu - Slovenská atlétka Viktória Forsterová získala zlatú medailu v behu na 100 metrov prekážok na 31. Svetových univerzitných hrách FISU v čínskom meste Čcheng-tu. Vo finále triumfovala v národnom rekorde 12,72 s a zároveň splnila aj limit (12,77) na Olympijské hry 2024 v Paríži.



Bratislava - Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu podmienečne uzatvorila štadión nováčikovi Niké ligy FC Košice. V zápase 1. kola medzi Košicami a Slovanom Bratislava domáci priaznivci rasisticky urážali hráča "belasých" Malika Abubakariho. Klub zaplatí aj finančnú pokutu, jej výšku nezverejnili.