Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 7. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi zrušili obvinenie pre podplácanie v korupčnom prípade, týkajúcom sa Finančnej správy SR. Námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák vyhovel jeho návrhu pre zistenia porušenia zákona v jeho neprospech. Návrhu ďalšieho obvineného Jozefa B. nevyhovel. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.



Bratislava - O voľbu poštou zo zahraničia v septembrových parlamentných voľbách požiadalo do dnešného dňa viac ako 53.000 ľudí. Požiadať o voľbu poštou vo voľbách do Národnej rady SR sa dá už len do stredy 9. augusta.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Milan Drozd


Bratislava - Hnutie Sme rodina chce v najbližšom období presadzovať neodkladnú pomoc hypotekárnym dlžníkom, ktorým sa končí fixácia úveru a ich splátky môžu narásť o stovky eur. Plánovali v tejto súvislosti rokovať s bankami a dohodnúť memorandum o tejto pomoci. Podľa predsedu Národnej rady SR a šéfa hnutia Borisa Kollára sa s nimi však predstavitelia Slovenskej bankovej asociácie nechcú stretnúť.



Bratislava - Strana SaS kritizuje rezort zdravotníctva, že ešte nenašiel nové vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo reagovalo, že v Predstavenstve štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú dvaja členovia a je zabezpečené štandardné fungovanie spoločnosti.



Bratislava - Funkčné obdobie generálneho prokurátora treba skrátiť. Treba tiež zvýšiť transparentnosť výberových konaní na prokuratúre, ako aj zrušiť paragraf 363 Trestného poriadku. Presadiť by to chcela mimoparlamentná strana Demokrati, ktorá návrhy zmien predstavila na tlačovej konferencii.



Bratislava - Strana ĽSNS chce zoštátniť kľúčové strategické podniky a politiku cenotvorbu energií zobrať späť pod štátnu kontrolu. Zároveň chce založiť štátny podnik na výstavbu štátnych bytov, ktoré by boli prideľované rodinám, ktoré by sa zaviazali, že zostanú žiť a pracovať na Slovensku. Informovala o tom strana.



Bratislava - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb nesúhlasí s návrhom na zaradenie sociálnych pracovníkov medzi zdravotnícke povolania. Poslanecký návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má zmenu priniesť, je podľa neho nesystémový. Upozorňuje tiež na to, že spôsobí problémy v aplikačnej praxi.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Slovenská výprava skautov na svetovom skautskom stretnutí jamboree v Južnej Kórei je v bezpečí a v poriadku. TASR o tom informovala tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová. Vzhľadom na blížiaci sa tajfún sa organizátori rozhodli skrátiť pobyt na jamboree a presunúť účastníkov na bezpečné miesta v hlavnom meste Soul a jeho okolí, kde má stretnutie pokračovať.



Bratislava - Príchod Michelinského sprievodcu na Slovensko by pozdvihol slovenskú gastronómiu, cestovný ruch, ako aj ekonomiku celkovo. Vyplýva to z výzvy zástupcov slovenskej gastronómie, ktorú spolu s otvoreným listom smerujú vláde SR.



Bratislava - Grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová v telegrame zaslanom slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej poďakovala Slovensku za pomoc pri hasení požiarov.

Na archívnej satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies lesný požiar neďaleko mesta Gennadi na gréckom ostrove Rodos.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Jedna žena zahynula dnes skoro ráno, keď ruské sily ostreľovali juhoukrajinské mesto Cherson. Dvaja ďalší ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní pohraničných častí Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.



Moskva - Ruským jednotkám sa za uplynulé tri dni údajne podarilo postúpiť o tri kilometre v blízkosti mesta Kupiansk na severovýchode Ukrajiny. Vo vyhlásení to tvrdilo ruské ministerstvo obrany.



Brusel/Štrasburg - Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová upozornila na zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv v Rusku.



Brusel/Štrasburg - Pri príležitosti 15. výročia vypuknutia ozbrojeného konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom v auguste 2008 Rada Európy opätovne potvrdila svoju jednoznačnú podporu suverenite, nezávislosti a územnej celistvosti Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.



Nyon - Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa v prípade postupu cez Maccabi Haifa stretnú v play off Ligy majstrov 2023/2024 s Young Boys Bern. Rozhodol o tom žreb v sídle Európskej futbalovej únie vo švajčiarskom Nyone.