Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v Prezidentskom paláci poverovacie listiny štyrom novým slovenským veľvyslancom. V Dánsku bude pôsobiť Igor Slobodník, vo Fínsku a v Estónsku bude veľvyslancom Dušan Krištofík, v Gruzínsku Matúš Bušovský a Tomáš Ferko bude veľvyslancom pre krajiny Indonézia, Singapur, Filipíny, Východný Timor, Malajzia, Brunej a Papua-Nová Guinea.

Na snímke zľava nový veľvyslanec SR v Gruzínsku Matúš Bušovský a prezidentka SR Zuzana Čaputová pózujú počas slávnostného vymenovania v Prezidentskom paláci 9. augusta 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Predseda Národnej rady a hnutia Sme rodina Boris Kollár podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie v súvislosti s vedením antikampane. Má podozrenie zo snahy zvrátiť výsledky predčasných septembrových parlamentných volieb.



Bratislava - Problém s rastúcimi úrokmi a splátkami hypoték nie je natoľko vážny, že by to malo zaťažovať štátny rozpočet alebo by mala vláda uvažovať o výraznejšom zdaňovaní bánk. Po rokovaní vládneho kabinetu to povedal dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor.

- Z vyjadrenia premiéra Ľudovíta Ódora po rokovaní vlády vyplýva, že stretnutie so zástupcami rezortov v súvislosti s možným zrušením mimoriadnej situácie pre pandémiu COVID-19 bude zajtra.

- Vláda bude o opatreniach na stabilizáciu pediatrov rokovať o dva týždne. Chce ich riešiť cez skrátené legislatívne konanie.

- Vládny kabinet dnes rozhodol o tom, že novým štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra sa stane Martin Královič, súčasný nočný primátor Bratislavy. Vo funkcii nahradí Ľubomíra Šablicu.


Bratislava - Ambíciou vlády je znížiť do roku 2024 nákladovosť výberu mýta pod 15 %, pričom neskôr by mala klesnúť pod desať percent. Na tlačovej konferencii to oznámili premiér Ľudovít Ódor a minister dopravy Pavol Lančarič.

Na snímke zľava dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor a dočasne poverený minister dopravy a výstavby SR Pavol Lančarič počas 12. rokovania vlády SR v Bratislave 9. augusta 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Pomoc blízkemu partnerovi v ťažkej situácii je prirodzeným aktom solidarity, ktorú je potrebné budovať a udržovať. V súvislosti s materiálnou pomocou Slovinsku, postihnutého záplavami, to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský.



Bratislava - Predseda Súdnej rady Ján Mazák v súčasnosti nevidí dôvod na to, aby sa Súdna rada zaoberala vzťahom sudkyne Pamely Záleskej a novinárky Moniky Tódovej. Ako zdôvodnil, Súdna rada nemá dôkazy o porušovaní povinností sudkyne.



Moskva - Rusko posilní svoje ozbrojené sily na západných hraniciach krajiny. Uviedol to ruský minister obrany Sergej Šojgu, pričom narážal na rozširovanie Severoatlantickej aliancie i posilňovanie východného krídla NATO.



Varšava - Poľsko pošle ďalších 2000 vojakov na hranicu s Bieloruskom, kde posilnia pohraničnú stráž. Pre tlačovú agentúru PAP to povedal námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik.



Kyjev - Ukrajinský Úrad pre strategickú komunikáciu dnes oznámil, že Ukrajina oslobodila od začiatku vojny územie takmer také veľké, ako je rozloha Slovenska.

- Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 499 detí a ďalších vyše 1594 utrpelo zranenia.



Ľubľana - Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie - 100 miliónov eur tento rok a 300 miliónov eur v roku 2024. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po návšteve oblastí zasiahnutých záplavami a po rozhovoroch so slovinským premiérom Robertom Golobom.

Ľudia kráčajú po provizórnomk moste po záplavách v meste Mežica na severe Slovinska neďaleko hraníc s Rakúskom v utorok 8. augusta 2023.
Foto: TASR/STA


Moskva - Na najmenej 45 stúpol počet ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri výbuchu v továrni v ruskom meste Sergijev Posad. K výbuchu zrejme prišlo v sklade továrne, v ktorom sa nachádzala pyrotechnika.



Budapešť - Počet zadržaných ilegálnych migrantov v Maďarsku prekročil tento rok už 86.000, pričom počet migrantov zadržaných za jeden deň postupne stúpol na terajších zhruba 400. Podľa agentúry MTI to uviedol poradca maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi, ktorý varoval pred kolapsom schengenského systému.



Rím - Štyridsaťjeden migrantov zahynulo pri stroskotaní plavidla neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na tvrdenia ľudí, ktorí prežili.