Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 10. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Zástupcovia ministerstiev rokovali na Úrade vlády o vplyve prípadného odvolania mimoriadnej situácie pre pandémiu COVID-19. Išlo o prvé stretnutie pracovnej skupiny. Prvé výsledky by mohli prísť počas niekoľkých týždňov.



Bratislava - Slovenská agentúra životného prostredia vyhlási 6. septembra štvrtú výzvu na obnovu rodinných domov. O finančný príspevok môže požiadať 10.000 záujemcov.



Bratislava - Veľká časť nákladov na energie v domácnostiach sú podľa strany Demokrati náklady na vykurovanie. Strana tvrdí, že od januára 2024 hrozí takmer dvojnásobné zdraženie cien plynu, čo chce strana riešiť kompenzáciou nákladov na vykurovanie, a to do výšky jeho priemernej spotreby na Slovensku. Zároveň chce zvýšiť daňový bonus na úroky z hypotéky na 600 eur ročne.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Banky zaznamenali minulý rok rekordne najvyšší čistý zisk. Ak bude strana Hlas-SD vo vláde, bude chcieť uplatňovať bankový odvod vo výške 50 percent zdanenia výnosov z poplatkov a transakcií, ktoré zaplatili v dominantnej miere obyvatelia.



Bratislava - Situácia okolo rastúcich úrokov a splátok hypoték je špecifická a vyžaduje si konkrétne adresné opatrenia. Rada pre ekonomický rast SaS pripravila šesť takýchto návrhov, ktoré má predrokované aj s bankami.



Bratislava - Zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana sa chce v rámci školstva zameriavať na inklúziu a znižovanie segregácie, najmä pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a rómskych komunít, ale aj na vytvorenie autonómnych škôl.



BratislavaSlovenské veľvyslanectvo v Dillí upozorňuje na rekordne vysoký počet hospitalizácií a úmrtí v súvislosti s výskytom horúčky dengue v Indii či v Bangladéši. Počty nakazených podľa neho dosahujú najvyššie zaznamenané počty od roku 2000.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR František Iván


Rím - Dvadsaťšesťročný Slovák zahynul v talianskych Dolomitoch, keď spadol z ferraty Sentiero Bonacossa v časti pohoria Cadini di Misurina.



Praha - Český prezident Petr Pavel podpísal novelu, ktorá sprísňuje zákon o konflikte záujmov známy aj ako "lex Babiš". Vrcholoví politici tak už nebudú môcť prevádzkovať televíziu či rozhlas alebo vydávať periodickú tlač.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin uvažuje nad tým, že sa osobne zúčastní na summite najdôležitejších priemyselných a rozvojových krajín sveta G20 v septembri v Indii. Bolo by to prvé osobné stretnutie prezidenta Putina zo západnými lídrami od začiatku vojny na Ukrajine.



Kyjev - Záporožská jadrová elektráreň prišla v noci na dnes o napájanie a musela byť pripojená na záložný zdroj. Táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorú okupujú Rusi, sa tak ocitla na pokraji výpadku prúdu, keďže záložné vedenie má oproti hlavnému menej než polovičný výkon.



Kyjev - Ukrajinské námorné sily oznámili, že v Čiernom mori začal od dnes fungovať nový dočasný "humanitárny koridor". Plavidlá by ho mali začať využívať už v priebehu nasledujúcich dní.



Varšava - Poľsko súhlasilo s návrhom Nemecka, ktoré Varšave ponúklo predĺženie nasadenia svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot na poľskom území, a to do konca tohto kalendárneho roka.



ĽubľanaSlovinský Národný ústav verejného zdravotníctva zaznamenal po ničivých záplavách na severe krajiny prvé prípady prenosných ochorení a vydal varovanie pred ich možným šírením.

Na snímke zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na Koroškem 6. augusta 2023.
Foto: TASR/AP


Washington - Súkromná spoločnosť Virgin Galactic uskutočnila svoj druhý komerčný suborbitálny let, pričom po prvýkrát boli na palube lode SpaceShipTwo civilní pasažieri.



Glasgow - Slovenský reprezentant v paracyklistike Jozef Metelka získal na MS v škótskom Glasgowe bronzovú medailu v časovke jednotlivcov MC4.



Bratislava - Nový ročník slovenskej hokejovej extraligy odštartuje 15. septembra. Jedným z ťahákov 1. kola bude súboj majstrovského HC Košice s nováčikom súťaže HC 19 Humenné, v Bratislave uvidia domáci štvrťfinálovú reprízu play off medzi domácim Slovanom a Michalovcami. Základná časť potrvá do 8. marca a na programe je v nej opäť 50 kôl.