Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 18. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní bezpečnostnej rady vyhlásila, že žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých príslušníci boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry, je zabezpečený a sú funkčné.

- Premiér Ľudovít Ódor deklaroval, že po rozhodnutí prokurátorov a súdov bude konať voči aktérom kauzy Rozuzlenie, či už je to Slovenská informačná služba alebo Policajný zbor.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 18. augusta 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Mimoriadna schôdza Národnej rady k zásahu Národnej kriminálnej agentúry sa má začať v pondelok (21. 8.) o 11.00 h. Zvolal ju predseda parlamentu Boris Kollár, inicioval ju opozičný Smer-SD.

- Poslanci z hnutia OĽANO a priatelia sa zúčastnia na mimoriadnej schôdzi Národnej rady, neplánujú ju však podporovať. Podporu schôdzi avizovali poslanci z Hlasu-SD, ĽSNS, Republiky aj zo Sme rodina. SaS vidí za iniciatívou snahu spolitizovať orgány činné v trestnom konaní. Nezaradení poslanci zo strany Demokrati plánujú predložiť iné uznesenie, ktorým by parlament odmietol konšpirácie a podporil vyšetrovateľov.



Bratislava - Krajskí prokurátori vyzývajú policajného prezidenta Štefana Hamrana k zdržanlivosti a slušnosti v jeho komunikácii na verejnosti. Žiadajú tiež, aby neznevažoval prokuratúru. Reagovali tak na Hamranove vyjadrenia počas včerajšej tlačovej konferencie vedenia polície.



Bratislava - Vláda neposkytne samosprávam kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur. Ponúkla im však tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie tzv. covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. Po stretnutí so zástupcami samospráv o tom informoval premiér Ľudovít Ódor.



Bratislava - Úradnícka vláda premiéra Ľudovíta Ódora pripraví menu opatrení, akým spôsobom by nová vláda mala konsolidovať verejné financie. Podľa Ódora je ich konsolidácia potrebná, či však nová vláda konsolidovať bude, závisí od výsledku volieb.



Bratislava/Nikózia - Pri dnešnom fyzickom útoku na príslušníkov mierovej misie Organizácie Spojených národov na Cypre zo strany tureckých Cyperčanov nedošlo k zraneniu žiadneho slovenského príslušníka misie. Ozbrojené sily Slovenskej republiky o tom informovali na sociálnej sieti. Cyperská vláda uviedla, že turecké okupačné sily napadli slovenských a britských členov mierovej misie.



Moskva - Ruské a čínske vojenské lode vykonávajú v Tichom oceáne spoločné hliadky, ktoré zahŕňajú nácvik boja proti leteckým útokom i nácvik "dopĺňania zásob paliva loďami a presun nákladu počas plavby", priblížil ruský rezort obrany.



Camp David - USA, Japonsko a Južná Kórea počas najbližších rokov zorganizujú spoločné vojenské cvičenia a v prípade kríz budú záležitosť vzájomne konzultovať. Uviedol to poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.



Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že Maďarsko podpísalo dohodu o spoločnej výrobe bojových dronov s izraelskými a nemeckými spoločnosťami.

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Viedeň - Rakúska prokuratúra oznámila, že bývalého rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza obžalovali z nepravdivej výpovede pred parlamentným výborom pri vyšetrovaní korupčného škandálu, ktorý viedol k pádu jeho prvej vlády.



Moskva - Súd v Moskve nariadil likvidáciu regionálnej ľudskoprávnej organizácie Verejná komisia pre zachovanie dedičstva akademika Andreja Sacharova, známej ako Sacharovovo centrum. Vyhovel tým žiadosti ruského ministerstva spravodlivosti.



Praha - Vo veku 87 rokov zomrel významný český hudobný publicista Jiří Černý. V roku 2020 ho pri udeľovaní hudobných cien Anděl uviedli ako prvého "nemuzikanta" do Siene slávy Akadémie populárnej hudby.



Baku - Slovenská strelkyňa Danka Barteková vybojovala na MS v Baku titul v skeete. Postupom do finále si navyše zaistila účasť na budúcoročných OH v Paríži.

- Slovenské strelkyne Danka Barteková, Vanesa Hocková a Monika Štibravá získali na MS v Baku bronz v tímovej súťaži skeetu. Na strieborné Talianky (360 b) stratili jeden bod. Zlato vybojovali Američanky s 365 bodmi.

Na snímke športová strelkyňa Danka Barteková.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Tallinn - Slovenské volejbalové reprezentantky podľahli vo svojom druhom zápase na ME favorizovanému Holandsku 0:3.