Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 22. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Vyšetrovateľ navrhol podať obžalobu na exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová.



Bratislava - Neutralita Slovenska by bola hazardom s bezpečnosťou. Znamenala by aj obrovské navyšovanie financií na obranu. Ministerstvo obrany SR na to upozornilo v reakcii na niektorých verejných aktérov volajúcich po neutralite SR a vystúpení z NATO. Podotklo, že neutralita ako možnosť pre Slovensko neexistuje.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Partizánske - Združenie miest a obcí Slovenska súhlasí s ponukou vyplatenia kompenzácií z dôvodu vysokých cien energií. Súbežne s tým bude žiadať o odpustenie tzv. covidových pôžičiek a riešenia problémov samospráv na individuálnej báze. Rozhodla o tom Rada ZMOS na svojom online rokovaní.

- Vláda minulý týždeň oznámila, že neposkytne samosprávam kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur, o ktoré pôvodne samosprávy žiadali. Ponúkla im možnosti v podobe kompenzácií, odpustenia covidových pôžičiek, prípadne riešenia problémov obcí a miest na individuálnej báze.



Bratislava - Najviac opýtaných by chcelo vidieť na pozícii premiéra SR šéfa Hlasu-SD Petra Pellegriniho (20,2 percenta), nasleduje líder Smeru-SD Robert Fico s podporou 17,9 percenta respondentov a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s 14,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO.



Bratislava - Slovensko je v rebríčku celkovej prosperity na 23. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Indexu prosperity Slovenska Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich zaostáva vo väčšine ukazovateľov, darí sa mu skôr v udržateľnosti a najlepšie je v rovnosti príjmov.



Praha - Slovensko má v čerpaní eurofondov medzery, zatiaľ čo Česko je v tejto oblasti na treťom mieste v rámci celej EÚ. Na návšteve Prahy to uviedla podpredsedníčka slovenskej vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková. Spoločne s ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Petrom Balíkom sa chcú v Česku inšpirovať, ako európske prostriedky čerpať efektívnejšie.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Lívia Vašáková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Štatistický úrad SR bude priebežné a definitívne výsledky septembrových parlamentných volieb zverejňovať na stránke volbysr.sk.



Bratislava - Nový mýtny systém v SR sa približuje k realizácii, keďže v rámci verejného obstarávania pre mýtne služby neboli zaznamenané žiadne námietky. Aktuálne plynie obdobie na poskytnutie súčinnosti pred podpisom zmluvy.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR chce prehĺbiť vzájomné vzťahy s Indonéziou. Dohodu o spolupráci v oblasti obrany podpísali minister obrany SR Martin Sklenár a veľvyslanec Indonézie v SR Pribadi Sutiono.



Bratislava - Je potrebné prepojiť vysoké školy s praxou a výrazne podporiť podnikové štipendium. Uviedol to predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Toto opatrenie môže podľa neho pomôcť zamedziť odlivu mladých ľudí do zahraničia.

Na archívnej snímke Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe.



Bratislava - Posledná rozlúčka s hudobníkom, skladateľom a spevákom Vašom Patejdlom sa uskutoční v stredu 30. augusta od 14.00 h v Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na pražskom Strahove.



Kyjev - Ukrajina oznámila, že jej vojaci vstúpili do strategicky významnej obci Robotyne na juhovýchode krajiny. Je tak možné, že sa jej podarilo dosiahnuť dôležitý pokrok v boji proti Rusku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Rusko sa zatiaľ k správam o Robotyne nevyjadrilo a Reuters upozorňuje, že tvrdenia Ukrajiny nemožno nezávisle overiť.



Bratislava - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Soňa Stanovská považuje svetový titul z MSJ za svoj doposiaľ najväčší úspech v kariére. V Krakove vybojovala zlato v C1, v kategórii do 23 rokov a získala tak svoj vôbec prvý individuálny titul na vrcholovom podujatí.