Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 28. augusta 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová plánuje aj v tohtoročných parlamentných voľbách poveriť zostavením vlády predsedu strany, ktorá voľby vyhrá.



Bratislava - Chod Slovenskej informačnej služby je zabezpečený. Poslancov Národnej rady SR na mimoriadnom zasadnutí kontrolného výboru o tom informoval námestník riaditeľa SIS Tomáš Rulíšek, ktorý je po odvolaní Michala Aláča z postu šéfa SIS poverený jej riadením. Deklaroval, že tajná služba spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.



Bratislava - O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá e-mailom alebo listom požiadať len do 8. septembra. Osobne sa bude dať vybaviť preukaz najneskôr deň pred parlamentnými voľbami, teda 29. septembra. O hlasovací preukaz treba požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.



Banská Bystrica - Novovzniknutému Správnemu súdu Banská Bystrica chýba do plného stavu ešte niekoľko sudcov. Súd však svoju činnosť rozbehol a od svojho vzniku začiatkom júna sa mu podarilo zabezpečiť veci podstatné na jeho fungovanie. Dnes to v Banskej Bystrici uviedli predseda vlády Ľudovít Ódor a ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová.



Bratislava - Bývalý politik a diplomat Peter Weiss nebude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR v máji schválili novelizáciu viacerých zákonov, súvisiacich s novou stavebnou legislatívou, ktorá podľa mimoparlamentnej strany Demokrati zavádza do povoľovania stavieb chaos. Vyhlásili to predstavitelia strany s tým, že pripravujú podanie na Ústavný súd SR.



Bratislava - Hlavnou výzvou Slovenska je v súčasnosti zlý stav ekonomiky. Upozornil na to člen predsedníctva strany Hlas-SD Tomáš Drucker. Konsolidačné opatrenia verejných financií nesmú byť podľa strany v sociálnej oblasti a musia ich sprevádzať masívne investície.



Bratislava - Strany Smer-SD a Republika odmietajú účasť v predvolebných diskusiách televízie Markíza. Spochybňujú jej objektívnosť a nestrannosť. Televízia deklaruje, že vyrába všetky spravodajské a publicistické relácie podľa striktne nastavených redakčných pravidiel.



Bratislava - Vo veku 76 rokov zomrel psychiater a exminister zdravotníctva Alojz Rakús.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripustil možné vyjednávanie v prípade Krymu, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Súvisí to s bojovými úspechmi ukrajinských vojakov, ktorí postupujú smerom na juh k Čiernemu moru. Zelenskyj tiež povedal, že si veľmi želá usporiadať celoštátne parlamentné voľby aj počas prebiehajúcej ruskej invázie. Upozornil však, že na to je potrebná finančná podpora Spojených štátov alebo Európskej únie.



Praha - Ak päť krajín EÚ vrátane Slovenska zavedie po 15. septembri svoje vnútroštátne obmedzenia dovozu ukrajinského obilia, bude to porušením princípu solidarity a Ukrajina bude obhajovať práva svojich poľnohospodárov. Vyhlásil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Na snímke vľavo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a vpravo minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský po rokovaní v Černínskom paláci v Prahe. Praha, 28. augusta 2023.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Varšava - Poľsko a pobaltské štáty požiadali Bielorusko, aby vyhostilo zo svojho územia žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny.



Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čoskoro navštívi Rusko, aby so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom rokoval o obnove čiernomorskej obilnej dohody.



Praha - Bezpečnostnou hrozbou číslo jeden zostáva pre Česko ruská imperiálna politika. Na každoročnej porade českých veľvyslancov to povedal premiér Petr Fiala. Pokusy Ruska o opätovné vytvorenie vlastnej sféry vplyvu je podľa jeho slov potrebné zastaviť.



Bled - Európska únia by sa mala do roku 2030 pripraviť na prijatie nových členských krajín z východnej Európy a Balkánu. Povedal to predseda Európskej rady Charles Michel.

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Londýn - Rusko pravdepodobne zrušilo veľké vojenské cvičenie s názvom ZAPAD 23, ktoré bolo naplánované na september, uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo obrany.



Peking - Čína oznámila, že od stredy nebude od cestujúcich pred vstupom do krajiny vyžadovať negatívny test na ochorenie COVID-19.



Montreal - Slovenský skejtbordista Richard Tury zvíťazil na víkendových pretekoch Svetového pohára Jackalope 2023 v Montreale. Potvrdil tým sľubnú formu v sezóne 2023, v ktorej sa snaží získať body do olympijskej kvalifikácie.