Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 4. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Mimoriadne schôdze Národnej rady SR, ktoré sa majú zaoberať témou nelegálnej migrácie, stabilizáciou v pediatrii a zmenami v Trestnom zákone, budú vo štvrtok 7. septembra. Potvrdil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár.



Bratislava - Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. Deklaroval, že situáciu monitorujú a migrantov preverujú v databázach. Uzavrieť slovensko-maďarské hranice nie je podľa policajného šéfa možné. Zároveň tiež potvrdil, že Robert Gucký končí vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície.

- Treba hľadať európske riešenia nelegálnej migrácie. Slovenská vláda však urobí všetko pre to, aby ľudia ani veľmi necítili tento problém, aby tok migrantov bol stiahnutý mimo územia miest a obcí, aby boli nasadené ďalšie kapacity a aby bola poskytnutá migrantom pomoc humánnym spôsobom. V reakcii na výzvu politických strán na zintenzívnenie riešenia rastúcej nelegálnej migrácie v južných okresoch Slovenska to vyhlásil predseda vlády Ľudovít Ódor.

Na archívnej snímke dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová a izraelský prezident Jicchak Herzog ocenili dobré vzájomné vzťahy krajín. Vo viacerých oblastiach vidia priestor na prehĺbenie spolupráce Slovenska a Izraela. Na stretnutí sa venovali aj situácii na Ukrajine a Blízkom východe.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a izraelský prezident Isaac Herzog (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferenciie v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 4. septembra 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Komárno - Úradníckej vláde veľmi záleží na tom, aby školstvo a budúce generácie vnímali aj záujem štátu, a aby talenty zo Slovenska neboli posielané len do zahraničia s tým, že potom sa ani nevracajú. Vyhlásil to premiér Ľudovít Ódor.

- Kurikulárna reforma, ktorá sa od septembra zavádza na takmer štyroch desiatkach základných škôl v rámci Slovenska, má naučiť deti samostatne myslieť, konať a rozhodovať, uviedol minister školstva Daniel Bútora.



Bratislava - Znižovanie rizík v bankovom sektore, posilňovanie odolnosti regulovaných subjektov voči prípadným ekonomickým otrasom, a tým posilnenie slovenského finančného systému. To sú ciele návrhu novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Mzdy, platy, ale aj ďalšie typy príjmov by sa mali cielene zvyšovať tak, aby sa približovali k hodnote dôstojného materiálneho minima. To však nebude možné, ak sa nezmení nastavenie ekonomického modelu, ako aj priority a východiská hospodárskeho rastu. Vyhlásila to prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová s tým, že pojem pracujúci chudobný by mal z nášho slovníka zmiznúť.

Na archívnej snímke prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prípad bývalého majiteľa trenčianskeho baru Fatima Ondreja J. sa vracia späť na prvostupňový súd. Bratislavský krajský súd zrušil pôvodný rozsudok, ktorým bol Ondrej J. uznaný vinným z krivého obvinenia niekdajšej sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky J.



Soči - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po rokovaniach s ruským partnerom Vladimirom Putinom v čiernomorskom letovisku Soči uviedol, že Ankara je proti alternatívnym návrhom k minuloročnej dohode o vývoze obilia z Ukrajiny, od ktorej Moskva v júli odstúpila.

- Putin pritom podľa agentúry Reuters avizoval, že Rusko je pripravené uvažovať o obnovení čiernomorskej dohody o obilí, ale len za podmienky zrušenia obmedzení na vývoz ruských poľnohospodárskych produktov.

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý vľavo) víta tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v čiernomorskom letovisku Soči 4. septembra 2023.
Foto: TASR/AP


Soul - Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, aby ich krajiny spolu s Čínou zorganizovali spoločné námorné cvičenie.



Brusel/Štrasburg - Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Leendert Verbeek odsúdil rozhodnutie Ústrednej volebnej komisie Ruskej federácie zorganizovať lokálne voľby v nezákonne anektovaných regiónoch Ukrajiny v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že protiofenzíva ukrajinskej armády zameraná na dobytie Ruskom okupovaných území na Ukrajine je neúspešná.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend zdôraznil, že protiofenzíva jeho armády napreduje.