Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. septembra 2023 - 17.45 h.



Sereď - Prezidentka Zuzana Čaputová si počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) si vo štvrtok 7. septembra 2023 počas pietneho aktu v Múzeu holokaustu v Seredi pripomenula Deň obetí holokaustu a rasového násilia.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Bratislava - Parlamentná delegácia na čele s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom absolvovala oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Delegáciu tento pondelok prijal prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. TASR o tom dnes informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady.



Bratislava - Tri mimoriadne schôdze Národnej rady zvolané na dnes sa nepodarilo otvoriť, pretože sa v sále neprezentoval dostatočný počet poslancov. Schôdze k nelegálnej migrácii, k novele Trestného zákona a k pediatrom sa poslanci pokúsia otvoriť opäť zajtra.



Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár je ochotný zvolať mimoriadnu schôdzu len k téme novelizácie zákona o pobyte cudzincov na zajtra. Kollár sa má dnes stretnúť s premiérom Ľudovítom Ódorom a dohodnúť ďalší postup.

Na archívnej snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Kroky v súvislosti s nelegálnou migráciou treba komunikovať a koordinovať na bilaterálnej, ale aj regionálnej úrovni. Počas dnešného telefonátu sa na tom zhodli minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský a rakúsky šéf diplomacie Alexander Schallenberg.



Veľký Krtíš/Bratislava - V okrese Veľký Krtíš nebol v súvislosti s nelegálnou migráciou doteraz žiadny vážny bezpečnostný incident. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra s tým, že to isté platí pre celé územie Slovenska.



Bratislava - Podľa kvalifikovaného odhadu Štatistického úradu v septembrových predčasných parlamentných voľbách môže prísť k urnám približne 4,3 milióna voličov. Z toho tvorí takmer 185.000 mladých ľudí vo veku od 18 do 21 rokov, ktorí môžu o zložení Národnej rady rozhodovať prvýkrát.



Bratislava - Dvadsaťjeden mimovládnych organizácií vyzýva komisára pre deti Jozefa Mikloška na odstúpenie. Propagovaním spolupráce s hnutím Republika podľa nich závažným spôsobom porušil prísľub verejnosti, že bude obhajovať všetky deti.



Brusel - Ukrajinským silám sa podarilo preraziť cez ruskú obranu a v rámci svojho protiútoku dosahujú pokrok, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Moskva - Rozhodnutie Spojených štátov poskytnúť Ukrajine muníciu obsahujúcu ochudobnený urán je "zlou správou," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Kyjev - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil zariadenie ukrajinskej pohraničnej stráže na predmestí Kyjeva. Podľa svojich slov chcel vidieť, ako pohraničníci ochraňujú ukrajinské územie a obyvateľov.



Budapešť - Maďarská vláda odteraz nebude akceptovať žiadnu kritiku zo strany Spojených štátov ohľadom stavu demokracie po tom, čo chcú z tamojších volieb vylúčiť najpravdepodobnejšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Podľa servera szeretlekmagyarorszag.hu to vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.



Moskva - Kremeľ kritizoval plánované spoločné vojenské cvičenie Arménska a Spojených štátov. Podľa Moskvy to môže zhoršiť už tak nestabilnú situáciu v regióne južného Kaukazu.



Jerevan - Arménsky premiér Nikol Pašinjan obvinil Azerbajdžan z prípravy vojenskej provokácie a rozmiestňovania jednotiek pozdĺž hraníc a v blízkosti odštiepeneckého regiónu Náhorný Karabach.



Bejrút - Libanonská armáda dnes oznámila, že tento týždeň zabránila približne 1200 sýrskym migrantom nelegálne prekročiť hranice medzi Libanonom a Sýriou. Ďalších 1100 Sýrčanov poslali vojaci späť do vlasti minulý týždeň.



Bratislava - Slovenské národné divadlo v Bratislave začalo svoju 104. divadelnú sezónu s radom nových služieb a programov pre divákov. Na tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ SND Matej Drlička s tým, že v novej sezóne sa kladie dôraz na deti a mladých ľudí.

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) o nových projektoch a aktivitách v nadchádzajúcom období 7. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Varšava - Poľská režisérka Agnieszka Hollandová žiada ospravedlnenie od poľského ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra za jeho vyjadrenie, v ktorom jej najnovší film o migračnej kríze na poľsko-bieloruských hraniciach prirovnal k nacistickej propagande.



Bratislava - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona verí, že jeho zverenci zajtra potrápia Portugalsko. Kormidelník má pred súperom rešpekt, ale zároveň verí, že jeho hráči budú stačiť súperovi vo vysokom tempe.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie pred piatkovým zápasom kvalifikácie ME 2024 Slovensko - Portugalsko vo štvrtok 7. septembra 2023 v Senci.
Foto: TASR Martin Baumann