Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Parlament neberie do úvahy potreby občanov, pre väčšinu poslancov sú na poslednom mieste. Vláda vyčerpala všetky možnosti, keďže schváliť legislatívne zmeny môže len Národná rada. Skonštatoval to premiér Ľudovít Ódor po tom, ako parlament neotvoril mimoriadne schôdze, na ktorých sa malo rokovať o vládnych návrhoch týkajúcich sa nelegálnej migrácie, situácie s pediatrami a novelou Trestného zákona.



Bratislava - Prílev nelegálnych migrantov už pomáhajú polícii zvládať profesionálni vojaci. Dnes ich nasadili približne 350. Zvládať situáciu s tranzitnou migráciou by polícii pomohlo aj zrušenie povinnosti vydávať nevyhostiteľným cudzincom potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska.
Na snímke nelegálni migranti, ktorí sú umiestnení v dočasnom pracovisku cudzineckej polície v priestoroch Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nových Zámkoch v utorok 5. septembra 2023.
Foto: TASR Henrich Mišovič



Bratislava - Strana SaS považuje rokovanie o legislatíve k pediatrom v súčasnom zložení parlamentu za nebezpečné. Navrhuje, aby vláda pripravila komplexné riešenie, ktoré schváli nový parlament po voľbách.



Bratislava - Poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati kritizujú poslancov za SaS, že sa pri otvorení mimoriadnej schôdze k pediatrom neprezentovali. Demokrati tvrdia, že v parlamente bol dostatok poslancov, aby sa dali schváliť potrebné zákony, ktoré navrhla vláda.



Bratislava - Mimoriadne schôdze Národnej rady mali pomôcť riešiť situáciu, poslanci však nechcú rokovať. SaS potopila ďalšieho premiéra. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.



Bratislava - Spojené štáty americké prispejú sumou 3,6 milióna dolárov na výcvik a vybavenie na ochranu východnej hranice. Projekt pomôže chrániť slovenskú hranicu pred nezákonným pohybom zbraní, drog, kontrabandu a ľudí.



Brusel - Európska komisia oznámila, že schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 20 miliónov eur na podporu odvetvia výroby potravín, nápojov a kŕmnych zmesí v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine.



Bratislava - KDH podpísalo s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska memorandum o spolupráci. Memorandum o spolupráci s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska podpísalo aj hnutie Republika a tiež SNS.



Bratislava - Mesto Bratislava si zoberie úver vo výške 16,6 milióna eur. Zabezpečiť ním chce financovanie projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu. Opravovať plánuje cesty II. triedy ako Púchovská, Trnavská a Račianska, ale aj Most SNP či mosty na Romanovej, Hradskej, Rusovskej i lávku pri Slovenskej akadémii vied.



Poprad - Pápež František vymenoval nového diecézneho biskupa pre Spišskú diecézu. Stal sa ním kežmarský farár František Trstenský.
Na snímke nový spišský biskup František Trstenský odpovedá na otázky novinárov po svojom vymenovaní v Poprade v piatok 8. septembra 2023.
Foto: TASR - Adriána Hudecová



Moskva - Ruské aktíva švédskeho výrobcu nákladných áut Volvo boli prevedené na ruského investora. Uviedlo to ruské ministerstvo priemyslu a obchodu bez toho, aby zverejnilo, o koho ide.



Londýn - Vláda Spojeného kráľovstva oznámila, že britská armáda a bezpečnostné služby budú monitorovať Čierne more. Pokúsia sa tým odstrašiť Rusko od útokov na nákladné lode, ktoré prevážajú obilie z Ukrajiny do rozvojových štátov.



Kodaň - Prvých desať tankov typu Leopard nemeckej výroby, ktoré Ukrajine sľúbilo Dánsko, už dorazilo na miesto určenia. Čoskoro by k nim malo pribudnúť ďalších desať leopardov, ktoré medzičasom zrenovovali vo vojenských opravovniach.



Paríž - Starostka Paríža Anne Hidalgová odňala palestínskemu vodcovi Mahmúdovi Abbásovi najvyššie vyznamenanie francúzskeho hlavného mesta pre jeho nedávne vyjadrenia o holokauste. Podľa jej úradu Abbás "ospravedlňoval vyhladzovanie Židov v Európe" počas druhej svetovej vojny.



Brusel - Rada Európskej únie rozhodla o uvalení sankcií na šesť osôb za vážne porušovanie ľudských práv v Ruskej federácii a na územiach Ukrajiny okupovaných Ruskom.



Manila - Basketbalisti USA druhýkrát za sebou nezískajú titul na majstrovstvách sveta. V dnešnom semifinále podľahli Nemcom 111:113 a čaká ich iba súboj o bronz proti Kanade. Nemci dosiahli na Filipínach historický úspech, vo finále nastúpia proti Srbom, ktorí v prvom semifinále zdolali Kanaďanov 95:86.
Na snímke vľavo hráč Nemecka Franz Wagner dáva kôš, vpravo hráč USA Jaren Jackson Jr. v zápase semifinále majstrovstiev sveta v basketbale mužov USA - Nemecko vo filipínskej Manile 8. septembra 2023.
Foto: TASR - AP