Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 18. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentke SR Zuzane Čaputovej ide podaním na Ústavný súd SR o vyriešenie sporných ústavnoprávnych otázok bez ohľadu na osobu generálneho prokurátora. TASR to uviedol v reakcii na vyhlásenie šéfa Generálnej prokuratúry SR Maroša Žilinku prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

- Generálny prokurátor Maroš Žilinka v rámci svojho dnešného vyhlásenia pre médiá označil minulotýždňové podanie prezidentky na Ústavný súd SR za účelové. Ide podľa neho o pokračovanie dlhodobého tlaku, spochybňovania a diskreditovania jeho osoby.

Na archívnej snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Polícia bude robiť v súvislosti s nelegálnou migráciou racionálne a ekonomické opatrenia, ktoré dávajú zmysel. Zdôraznil to policajný prezident Štefan Hamran. Taktiež uviedol, že polícia zaistila spomedzi migrantov tri osoby, ktoré predstavovali bezpečnostné riziko. Zatiaľ nie sú o obvinení zo žiadneho trestného činu.

- Policajný prezident zdôraznil, že sami nelegálni migranti hromadne potvrdzujú, že majú namierené na Slovensko pre jediný dôvod, ktorým je získanie potvrdenia o zotrvaní na území Slovenska. Hamran tiež odmietol, že by bývalý minister vnútra Roman Mikulec objednal státisíce tlačív na vydávanie týchto potvrdení. Rezort podľa jeho slov objednal tzv. pobytové kartičky, ktorú nevydáva SR nelegálnym migrantom, ale cudzincom, ktorí sa na území SR zdržiavajú oprávnene.

- Šéf polície Štefan Hamran na tlačovej konferencii tiež povedal, že odmieta piatkové (15. 9.) tvrdenia Smeru-SD, že by Pavol Ďurka inštruoval kajúcnika Petra P., ako má vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre.



Bratislava - Výzvu o dofinancovanie zdravotníctva by predstavitelia zdravotníkov mali adresovať skôr jednotlivým politickým stranám. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo financií SR. Reagovalo tak na apel Asociácie nemocníc Slovenska na dofinancovanie sektora v tomto roku o 300 miliónov eur.



Bratislava - Štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park a spoločnosť Volvo Car Slovakia podpísali zmluvu o kúpe pozemku, na ktorom vyrastie nový závod na výrobu automobilov pri Košiciach.



Bratislava - Prezidenti Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory zubných lekárov a Slovenskej lekárnickej komory diskutovali so zdravotníckymi expertami politických strán o problémoch v sektore. Hovorili o posilnení postavenia profesijných komôr, financovaní sektora i úlohe farmaceutov v modernom zdravotnom systéme.



Bratislava - Na Slovensko pricestovala hodnotiaca misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Adriana Hudecová


Bratislava - Európska komisia schválila schému štátnej pomoci vo výške 70 miliónov eur. Ide o nižšie odvody pre zamestnancov v potravinárstve. Dotknuté subjekty si budú môcť uplatniť odvodovú úľavu za zamestnancov po zverejnení schémy štátnej pomoci v Obchodnom vestníku a následnom zverejnení postupov jej uplatnenia v elektronických službách Sociálnej poisťovne.



Bratislava - Strana Hlas-SD žiada predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú, aby vysvetlila financovanie kúpy domu v Rakúsku. Remišová reagovala podaním trestného oznámenia. Tvrdí, že vie zdokladovať každé jedno zarobené euro.



Košice - Na 27 košických uliciach v Starom Meste bude do konca tohto týždňa zriadená zóna s maximálnou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.



Kyjev - Námestníčku ukrajinského ministra obrany Hannu Maľarovú odvolali z funkcie a spolu s ňou aj ďalších šiestich predstaviteľov ministerstva, potvrdila vláda v Kyjeve. Dôvod ich odvolania Kyjev neoznámil.



Ženeva - Situácia v oblasti ľudských práv v Rusku sa od vlaňajšej totálnej ruskej invázie na Ukrajinu výrazne zhoršila. Vo svojej prvej správe o dodržiavaní ľudských práv v Ruskej federácii to uviedla osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva Marijana Kacarovová.



Haag - Rusko na pôde Medzinárodného súdneho dvora kritizovalo žalobu Ukrajiny, podľa ktorej Moskva falošne obvinila Kyjev z genocídy, aby ospravedlnila svoju inváziu. Moskva žiada zamietnutie prípadu.



Bratislava Legendárny brazílsky futbalista Pelé bude mať od budúceho roka na Slovensku sochu a pamätnú tabuľu. Slávnostné odhalenie sa uskutoční v septembri 2024 pri príležitosti 30. výročia Pelého návštevy na Slovensku a pôjde o prvú pamiatku tohto druhu v Európe.