Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 19. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady sa pokúsia otvoriť mimoriadnu schôdzu k problematike zavedenia kontrol na slovensko-maďarskej hranici zajtra. Dnes sa totiž ani na druhý pokus neprezentoval v rokovacej sále dostatok poslancov. Predseda parlamentu Boris Kollár odložil začiatok schôdze na zajtra o 9.00 h.



Bratislava - Slovensko podpísalo zmluvu so Slovenskými elektrárňami na dodávku elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61,20 eura za megawatthodinu. Zmluva je platná na roky 2023 a 2024. Na tlačovej konferencii to oznámil predseda vlády Ľudovít Ódor za účasti ministra hospodárstva Petra Dovhuna a generálneho riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka. Cena elektriny by sa tak nemala výraznejšie meniť.

Na snímke zľava predseda vlády SR Ľudovít Ódor, minister hospodárstva SR Peter Dovhun a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček počas tlačovej konferencie k cenám elektrickej energie pre domácnosti na rok 2024 v Bratislave 19. septembra 2023.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Pri predražených obranných technológiách pre Vojenské spravodajstvo došlo v rokoch 2013 až 2020 k spôsobeniu škody vo výške najmenej 74 miliónov eur. Na tlačovej konferencii, venujúcej sa prípadu možného rozkrádania financií vo Vojenskom spravodajstve, to uviedol prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Súčasne oznámil, že polícia vzniesla obvinenie voči 16 fyzickým a dvom právnickým osobám.



Poprad - Väčšina zamestnancov popradského letiska vstúpi zajtra do štrajkovej pohotovosti. Po stretnutí s ministrom dopravy Pavlom Lančaričom to povedal šéf tamojších odborov Michal Pavela.



Bratislava - Z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce pôjde na rozvoj slovenských regiónov vyše 44 miliónov eur. Cieľom je podporiť odborné vzdelávanie, ochranu prírody či rozvoj udržateľného cestovného ruchu a zdravého životného štýlu, o čom informovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres označil záplavy, ktoré si v líbyjskom prístavnom meste Darna vyžiadali tisícky obetí na životoch za symbol svetových problémov. Vyjadril sa tak v prejave, ktorý predniesol na úvod všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval Azerbajdžan, aby zastavil vojenské operácie v regióne Náhorný Karabach na hraniciach s Arménskom.



Jerevan - Arménsky premiér Nikol Pašinjan upozornil, že mnoho "vnútorných a vonkajších síl" sa chce zapojiť do bojov s Azerbajdžanom. Kritizoval tiež, že v čase vyostrenej situácie okolo Náhorného Karabachu sa v samotnom Arménsku ozývajú hlasy volajúce po prevrate.

- Zdroje arménskych separatistov uviedli, že najmenej päť civilistov zahynulo a 80 utrpelo zranenia v regióne Náhorný Karabach po tom, čo tam Azerbajdžan dnes spustil tzv. "protiteroristickú operáciu".



Baku - Azerbajdžan uviedol, že po spustení vojenskej operácie v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach bude chrániť tamojších etnických Arménov. Baku súčasne vyzvalo separatistické jednotky, aby sa z regiónu stiahli.

Na archívnej snímke etnický arménsky vojak stojí na stráži vedľa vlajky Náhorného Karabachu.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia navrhla ďalšie predĺženie dočasnej právnej ochrany pre ľudí z Ukrajiny utekajúcich pred ruskou agresiou. Ich ochranu navrhuje predĺžiť až do 3. marca 2025.



Haag - Ukrajina v holandskom Haagu vyhlásila, že Medzinárodný súdny dvor by mal nariadiť Rusku náhradu škôd za jeho "vyhladzovaciu vojnu".



Praha/Ramstein - Česko dodá Ukrajine ďalšie zbrane, ktoré zaplatí Dánsko a Holandsko. Dnes sa na tom dohodli zástupcovia rezortov obrany týchto štátov v nemeckom Ramsteine.



Teherán - Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval na oficiálnu návštevu Iránu, ktorej cieľom je prehĺbiť vzťahy Moskvy s Teheránom vo vojenskej oblasti.



Ženeva - Podľa OSN od mája zomrelo v deviatich utečeneckých táboroch v Sudáne v dôsledku osýpok a podvýživy viac ako 1200 detí, pričom tisíce ďalších detí sú v ohrození.



Bratislava - Slovenským národným kandidátom pri 96. udeľovaní ceny americkej Akadémie filmových umení a vied bude snímka Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka Svetloplachosť (Photophobia). Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia, ktorá každoročne vyberá kandidáta na Oscara za Slovensko.



Mies - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia zabojuje o postup na majstrovstvá Európy 2025 v kvalifikačnej F-skupine proti Turecku, Rumunsku a Islandu. Rozhodol o tom dnešný žreb vo švajčiarskom Miese.