Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 21. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Zo zahraničia zatiaľ volilo vyše 50 percent registrovaných voličov. Ministerstvo vnútra doteraz eviduje približne 40.500 návratných obálok od voličov z cudziny. Najčastejšie prišli hlasovacie lístky z Českej republiky (vyše 13.000). Ministerstvo registruje aj hlasovacie lístky poslané z Peru, Uzbekistanu, Ukrajiny či Bahrajnu.



Bratislava - SaS vyzvala k odstúpeniu z volebného boja kandidujúce strany, ktoré sa pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti. Predseda SaS Richard Sulík upozornil na hrozbu prepadnutia množstva demokratických hlasov, ktoré môžu byť kľúčové pri zostavovaní vlády.

- Strana Demokrati sa bude s pokorou uchádzať o dôveru voličov. V prípade, že sa dostane do vlády, bude odborným, skúseným a stabilným partnerom. Uviedla to v reakcii na výzvu SaS, aby strany pod hranicou zvoliteľnosti z volebného boja odstúpili.

Na archívnej snímke volebná líderka strany Demokrati Andrea Letanovská.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Kľúčovými programovými prioritami hnutia OĽANO a priatelia sú boj proti korupcii, spravodlivosť pre každého, podpora rodín a mladých, kvalitné školstvo, vzdelávanie, výskum a fungujúce zdravotníctvo. Program predstavili dnes zástupcovia hnutia.



Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky bude v tomto aj budúcom roku veľmi mierny, tesne nad 1 %. Vyplýva to z aktuálnej septembrovej makroekonomickej prognózy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Predpokladá v nej hospodársky rast v tomto roku na úrovni 1,2 % a v budúcom roku 1,4 %. V obidvoch prípadoch ide o mierne zhoršenie oproti predchádzajúcej prognóze.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva spúšťa očkovanie novou adaptovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Ide o vakcínu Comirnaty Omicron XBB.1.5. Očkovať sa ňou začne od pondelka vo vybraných očkovacích centrách.



Bratislava - Ministerstvo vnútra hľadá dodávateľov služieb pre cudzincov, konkrétne pre žiadateľov o azyl, o poskytnutie dočasného útočiska, odídencov v azylových zariadeniach a azylantov alebo cudzincov s poskytnutou doplnkovou ochranou. Ponuky možno predkladať do 3. októbra.



Bratislava - Prokurátorka podala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého obžalobu na Adama P. Potvrdil to hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo. Obvinený sa nachádza v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému stíhaniu.



Prievidza - Okresný súd Prievidza dopoludnia vzal do väzby muža, ktorý mal skladovať v areáli staršieho poľnohospodárskeho družstva v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza väčšie množstvo odpadu vrátane rádioaktívnych materiálov či výbušnín.



Trebišov - Trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia začala polícia v súvislosti s dnešným zavalením štyroch ľudí v pivnici vinohradu vo Veľkej Bare v okrese Trebišov, pri ktorej zahynula jedna osoba. K tragickej udalosti došlo ráno počas rekonštrukčných prác v pivničných priestoroch.

Snímka z miesta nešťastia.
Foto: FB Polícia Slovenskej republiky


Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ocenilo osobnosti, ktoré sa angažujú v oblasti sociálnej pomoci. Tento rok ocenila ministerka rezortu Soňa Gaborčáková 18 osobností.



Brusel - Európska komisia popoludní oznámila, že spúšťa tretiu výzvu pre európske spoločnosti zaregistrovať svoje potreby na nákup plynu prostredníctvom mechanizmu AggregateEU, ktorý umožňuje spoločný nákup plynu na medzinárodnom trhu.



Washington - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pricestoval do Washingtonu, kde sa chystá rokovať o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na udeľovaní cien Atlantic Council Global Citizen Awards v stredu 20. septembra 2023 v New Yorku.
Foto: TASR/AP


Istanbul — Nákladná loď Resilient Africa preplávala dnes cez Bosporský prieliv a stala sa prvým plavidlom s nákladom 3000 ton pšenice z Ukrajiny, ktoré sa dostalo do Čierneho mora cez dočasný koridor.



Soul - Južná Kórea uvalila nové sankcie na desať jednotlivcov a dve spoločnosti zapojené do ilegálneho obchodovania Severnej Kórey so zbraňami s ďalšími krajinami vrátane Ruska. Na sankčnom zozname je napríklad firma Versor s.r.o. so sídlom na Slovensku, ktorá je prepojená na slovenského občana azerbajdžanského pôvodu Ašota Mkrtyčeva.



Peking - Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky minister zahraničných vecí Wang I včera rokovali o posilnení vzájomnej spolupráce svojich krajín a vojne na Ukrajine. Wang I uviedol, že multipolarizácia vo svete sa zrýchľuje a medzinárodná situácia je v neporiadku.

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý zľava) a tajomník ruskej Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev (vľavo) sa rozpráva s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I (vpravo) a čínskym veľvyslancom v Rusku Zhangom Hanhuiom (druhý sprava) počas ich stretnutia v Petrohrade v stredu 20. septembra 2023.
Foto: TASR/AP