Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 22. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava/Tachty - Počet, úlohy aj dislokácia príslušníkov Ozbrojených síl SR na hraniciach v súvislosti s nelegálnou migráciou je upresňovaná na základe aktuálnych požiadaviek Policajného zboru SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Mária Precner v reakcii na požiadavku obcí zvýšiť počet vojakov hliadkujúcich pri hraničnom priechode Tachty – Cered na juhu okresu Rimavská Sobota.



Mníchov - Minister obrany SR Martin Sklenár rokoval v Mníchove o možnostiach servisu tankov Leopard, ktorými disponujú slovenské ozbrojené sily, priamo na území SR.



Bratislava - Slovenská inovačná a energetická agentúra a Združenie miest a obcí Slovenska podpísali memorandum o spolupráci pri dekarbonizácii a zvyšovaní energetickej sebestačnosti regiónov. Spolupráca sa týka pripravovaného národného projektu SIEA s názvom Kapacity pre regióny, v rámci ktorého vznikne 23 regionálnych centier udržateľnej energetiky.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik počas podpísania memoranda o spolupráci medzi ZMOS a SIEA v oblasti rozvoja udržateľnej energetiky a dekarbonizačného procesu v regiónoch Slovenska 22. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Pozorovatelia môžu vo volebných miestnostiach sledovať priebeh parlamentných volieb a priebeh zisťovania výsledkov volieb. Pozorovateľom môže byť ktokoľvek, musí to oznámiť predsedovi okrskovej volebnej komisie. Pre TASR to uviedli z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.



Bratislava - Rezort vnútra zriadil infolinku pre voličov. Dostupná bude už od pondelka (25. 9.) aj v deň volieb, teda 30. septembra.



Bratislava - Strana Modrí, Most-Híd neplánuje odstúpiť z parlamentných volieb. Informoval o tom líder strany Mikuláš Dzurinda.



Bratislava - Slovensko by malo mať po prvýkrát záväzný Kódex vedeckej integrity a etiky. Ide o súbor pravidiel pre výskumníkov a akademické prostredie s cieľom zabezpečiť dôveryhodnosť výsledkov vedy, výskumu a vysokoškolského vzdelávania, a zároveň brániť ich zneužívaniu na šírenie dezinformácií. Kódex je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.



Bratislava - Bývalého šéfa Matice slovenskej Jozefa M. oslobodil Mestský súd Bratislava I spod obžaloby podanej pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka podala odvolanie.



Košice - Za hanobenie kultúrnej pamiatky Mestský súd Košice uložil Ľubošovi L. trest odňatia slobody na štyri mesiace s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu jeden rok. Aktivista v auguste 2017 odstránil z pamätníka sovietskych vojakov v centre Košíc symboly kosáka a kladiva.



Praha - České opozičné hnutie Sloboda a priama demokracia vyzvalo ministra vnútra Víta Rakušana na opätovné zavedenie kontrol na hraniciach so Slovenskom. Český rezort vnútra na otázku TASR uviedol, že situáciu podrobne monitoruje a v tejto chvíli nie je potrebné takéto razantné opatrenie.



Bratislava - Tablety pre sestry sa majú financovať z eurofondov. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa do nemocníc nakúpia. Vyplýva to z vyjadrenia rezortu zdravotníctva pre TASR. Nákup pôvodne avizoval ešte minulý rok. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek kritizuje, že prenikanie inovácií do slovenského zdravotníctva je pomalé.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok


KyjevUkrajina sa prihlásila k zodpovednosti za útok na budovu velenia Čiernomorskej flotily na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, pričom ho označila za úspešný.



Varšava - Poľské Generálne riaditeľstvo pre ochranu životného prostredia schválilo výstavbu prvej jadrovej elektrárne v krajine.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina začne vyrábať zbrane spoločne so Spojenými štátmi.



ParížParížska prokuratúra informovala, že podniká kroky, ktoré povedú k súdnemu stíhaniu krajne pravicovej političky Marine Le Penovej a 26 jej spolupracovníkov pre podozrenie, že fondy EÚ využili na financovanie straníckych aktivít vo Francúzsku.

Na archívnej snímke Marine Le Penová.
Foto: TASR/AP


Fukušima/Praha/Portsmouth - Voda vypúšťaná z japonskej jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceánu neohrozuje zdravie ľudí ani životné prostredie, povedala odborníčka z Fakulty jadrového a fyzikálneho inžinierstva Českého vysokého učenia technického v Prahe Lenka Frýbortová a tiež profesor environmentálnych vied z Univerzity v Portsmouthe v Británii Jim Smith.



Lee Valley - Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš obsadil v C1 na MS v britskom Lee Valley 7. miesto. Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Zuzana Paňková skončila na 8. mieste.

- Obaja vybojovali v tejto disciplíne pre Slovensko miestenku na OH2024.