Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. septembra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Voľby do Národnej rady by v septembri vyhralo hnutie Progresívne Slovensko so ziskom 19,7 percenta hlasov. Nasleduje strana Smer-SD s 19,4 percenta a Hlas-SD s 10,5 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia pre denník Sme. Do parlamentu by sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia (9,5 percenta), ktorá na vstup do parlamentu potrebuje najmenej sedem percent. Nasleduje Republika (8,5 percenta) a SaS (5,7 percenta). SNS a KDH by mali zhodne po 5,4 percenta. Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina s 5,2 percenta.

Na snímke uprostred predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka, vľavo podpredseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban počas tlačovej konferencie na tému Plán pre budúcnosť - predstavenie programu Progresívneho Slovenska 2. septembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


- Na zabezpečenie pokojného priebehu blížiacich sa parlamentných volieb bude dohliadať vyše 6500 policajtov. Spolupracovať budú aj s predsedami príslušných volebných komisií. Zvýšený počet policajných hliadok sa bude zameriavať najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku.

- Minister školstva Daniel Bútora vyzval mladých ľudí, študentov stredných a vysokých škôl, aby o svojej budúcnosti nenechali rozhodovať iných a prišli v sobotu voliť.

- Tlačová agentúra Slovenskej republiky ponúkne počas volebného víkendu bohatý spravodajský servis. Všetky informácie v súvislosti s predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré budú 30. septembra, sú označované haedlinom Voľby23 a kľúčovým slovom SR-voľbyNRSR23.



Brusel - Európska komisia napoludnie oznámila, že prijala tretiu žiadosť Slovenska o platbu vo výške 662 miliónov eur v rámci nástroja na podporu oživenia hospodárstva a odolnosti, ktorý je súčasťou postpandemického ozdravného plánu EÚ budúcej generácie.



Bratislava - Na Slovensko doviezli z Fínska prvé zo 76 bojových obrnených vozidiel Patria 8x8.

Minister obrany SR Martin Sklenár.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Vojenská polícia bude pri predchádzaní a odhaľovaní environmentálnej kriminality vo svojej pôsobnosti používať nové materiálno-technické vybavenie. Na vybavenie získala dotáciu z Environmentálneho fondu v hodnote približne 150.000 eur.



Bratislava - Sumy stravného pre zamestnancov sa zvýšia druhýkrát v tomto roku. Od októbra sa minimálna hodnota stravovacej poukážky zvýši zo súčasnej sumy 5,48 eura na 5,85 eura.



Bratislava - Združenie miest a obcí Slovenska kritizuje povinnosť zabezpečiť aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor v obciach nad 500 obyvateľov. Združenie bude žiadať úpravu legislatívy.



Bratislava - Členovia strany Jablko sa nevzdajú kandidatúry v predčasných parlamentných voľbách. Na kandidátke Demokratov zostávajú a vyzývajú SaS a Progresívne Slovensko na spoločný postup. Podľa zakladateľky Jablka Lucie Ďuriš Nicholsonovej je to jediná možnosť, ako po voľbách zostaviť demokratickú vládu.



Bratislava - Poslanec Národnej rady Juraj Šeliga podal na Národnej kriminálnej agentúre trestné oznámenie v súvislosti s podozreniami zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Má ísť o podozrenia z "krivenia spravodlivosti" na Generálnej prokuratúre pri disproporčnej aplikácii paragrafu 363 Trestného poriadku.



Bratislava - Finančník Jaroslav Haščák bude v súvislosti s obsahom tlačových konferencií lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča realizovať viacero právnych krokov vrátane trestných oznámení.

- Hnutie OĽANO a priatelia podalo dnes na NAKA trestné oznámenie na finančníka Jaroslava Haščáka. Dôvodom je podozrenie zo spáchania trestného činu podplácania.

Na snímke Jaroslav Haščák.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Príslušníci NAKA zadržali počas dnešnej akcie s krycím názvom Bizón päť osôb. Policajná akcia súvisela s páchaním korupčnej trestnej činnosti, ku ktorej malo v minulosti dochádzať na Inšpektoráte práce Nitra.



Praha - Český premiér Petr Fiala sa domnieva, že prerozdeľovanie migrantov je nehumánne a nefunkčné a že lepšou cestou je ochrana vonkajšej hranice EÚ. Povedal to po dnešnom stretnutí so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.



Praha - Maskotmi budúcoročných hokejových majstrovstiev sveta v Českej republike budú rovnako ako v roku 2015 Bob a Bobek.



Bratislava - Vedenie hokejového klubu Slovan Bratislava odvolalo z funkcie športového riaditeľa Ota Haščáka. Zareagovalo tak na nevydarený štart Slovana do novej sezóny Tipos extraligy. "Belasí" včera ukončili spoluprácu aj s hlavným trénerom Jánom Pardavým.