Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 28. septembra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Zo súboja o kreslo v Národnej rade vypadlo celkovo 86 kandidátov. Uviedlo to Ministerstva vnútra. Ich zoznam bude visieť vo volebných miestnostiach. Kandidátnu listinu nevzal späť žiaden politický subjekt. Odstúpiť z volieb už nie je možné.

- Polícia robí všetky kroky k potlačeniu prípadov volebnej korupcie. Skonštatoval to policajný prezident Štefan Hamran. Polícia rieši viaceré trestné konania súvisiace s volebnou korupciou, no zatiaľ nebol nikto obvinený.



Bratislava - V prípade nočného incidentu v bratislavskej Dúbravke začal policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci zločinu útoku na verejného činiteľa, zločinu ublíženia na zdraví, zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a zločinu všeobecného ohrozenia. Polícia začala trestné stíhanie aj vo veci trestného činu zabitia, a to v súvislosti so služobným zákrokom, pri ktorom došlo k usmrteniu páchateľa.

- Útočník, ktorý v bratislavskej Dúbravke strieľal z okna na ľudí, mal čistý register trestov. Polícia s ním v minulosti riešila iba priestupok v súvislosti s používaním pyrotechniky. Streľbu považujú policajti zatiaľ za skratové konanie. Informoval o tom napoludnie policajný prezident Štefan Hamran. Nájdené legálne držané zbrane patrili otcovi útočníka.

Na snímke policajti vyšetrujú miesto streľby 28. septembra 2023 v bratislavskej Dúbravke.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Finančná správa upozornila na podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať daňovníkov. Zasielajú im e-mail, v ktorom informujú, že "po dôkladnom preskúmaní ich príjmov od 27. januára do 27. septembra 2023 sú kvalifikovaní na jednorazovú refundáciu vo výške 319,12 eura". Takéto e-maily správa neodosiela a daňovníkom odporúča, aby na ne nereagovali ani neposkytovali žiadne svoje údaje neznámym adresátom.



Bratislava - Ak by bol budúcoročný štátny rozpočet vyrovnaný, ekonomika by sa prepadla takmer o 6,5 %. Došlo by k poklesu miezd o 4 % a nárastu nezamestnaných o 130.000 ľudí. Vyplýva to z makroekonomickej prognózy, ktorú popoludní zverejnilo Ministerstvo financií.



Pezinok - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic podal obžalobu na Miroslava V. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Obvinený si mal v roku 2016 z pomsty objednať únos exmanželky do areálu skladu vo Veľkých Ripňanoch. Následne ju tam mal usmrtiť a jej telesné pozostatky rozpustiť v plastovom sude s kyselinou sírovou a chlorovodíkovou.



Bratislava - Na Slovensku bude sídliť Stály sekretariát lokality svetového prírodného dedičstva UNESCO. Jeho zriadenie spečatili podpisom medzinárodnej dohody zástupcovia Slovenska a Rakúska. Úrad začne fungovať od 1. januára 2024.



Bratislava - Na Slovensku je viacero profesií s nedostatočným dopytom zo strany domáceho obyvateľstva. Viac ako 80.000 pracovných pozícií je neobsadených. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny dnes pripomenulo, že prijalo opatrenia v oblasti regulovanej pracovnej mobility cudzincov na slovenský trh práce.



Bratislava - Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru predĺžil obmedzenie prevádzky všetkých stránkových pracovísk oddelení cudzineckej polície Policajného zboru do 8. októbra. Dôvodom je pretrvávajúca nutnosť plnenia úloh súvisiacich s enormným nárastom nelegálnej migrácie na území Slovenska.



Bratislava - Slovenský odmínovací robot Božena 5 odošlú na Ukrajinu. Vo verejnej zbierke sa vďaka vyše 7300 darcom podarilo na jeho výrobu vyzbierať cieľovú sumu 650.000 eur.

Na snímke veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran počas tlačovej konferencie k zavŕšeniu darcovskej výzvy na slovenský odmínovač Božena 5 pre Ukrajinu v Bratislave 28. septembra 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý pricestoval na návštevu Kyjeva. Zelenskyj požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany.



Brusel - Európska komisia popoludní prijala balík rozhodnutí o porušení spoločného únijného práva. K členským štátom, ktoré v stanovených termínoch neoznámili opatrenia prijaté na prevedenie smerníc EÚ do vnútroštátneho práva, patrí aj Slovensko.



Londýn - Vo veku 82 rokov zomrel dnes britsko-írsky herec Michael Gambon, ktorý účinkoval ako profesor Albus Dumbledore vo viacerých filmoch zo série Harry Potter.

Na archívnej snímke britsko-írsky herec Michael Gambon.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Novým trénerom hokejistov HC Slovan Bratislava sa stal Čech Vladimír Růžička. Pre 60-ročného kouča pôjde o prvú skúsenosť v slovenskej extralige.