Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 29. septembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Zajtra sa uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Na Slovensku je približne 4,3 milióna voličov. V ére samostatného Slovenska pôjde o deviate voľby do Národnej rady SR.

- Zo zahraničia hlasoval poštou rekordný počet 58.779 voličov. O voľbu poštou požiadalo spolu 72.993 ľudí. Návratnú obálku vrátilo 80,5 percenta zaregistrovaných voličov zo 104 štátov.

- V súvislosti s voľbami môžu voliči zajtra kontaktovať políciu. Môžu tak urobiť vtedy, ak sa dozvedia o akýchkoľvek informáciách, ktoré by mohli narúšať voľby.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie presunulo celú svoju alokáciu na regióny. K pôvodnej sume 2,13 miliardy eur z Programu Slovensko, určenej na integrované územné investície, pridalo dnes viac ako 213 miliónov eur.



Bratislava - Naplnenosť slovenských zásobníkov plynu takmer na 100 % spolu s diverzifikačnými kontraktmi stačia na pokrytie dodávok plynu odberateľom na najbližšiu zimu. Na jesennej konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu to potvrdil obchodný riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Peter Kučera.



Poprad - Vedenie popradského letiska popoludní odvolali. Nástupcovia predsedu predstavenstva i predsedu dozornej rady sa funkcie ujmú zajtra.



Žilina - Spoluprácu vojakov, policajtov a horských záchranárov pri zásahoch proti teroristom preverilo počas tohto týždňa medzinárodné cvičenie FOX 23 v teréne Malej Fatry.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR




Berlín - Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová potvrdila, že Nemecko sa dohodlo s Poľskom a Českou republikou na spoločných hraničných kontrolách. Faeserová súčasne uviedla, že tieto tri krajiny vytvoria aj pracovnú skupinu na boj proti prevádzačstvu.



Budapešť - S prijatím novej krajiny do Európskej únie musia súhlasiť všetky členské štáty, pripomenul maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s ambíciami Ukrajiny stať sa členom Únie. Dodal, že zatiaľ sa mu nezdá, že by za takýto krok hlasovali aj maďarskí poslanci.
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Foto: TASR/Martin Baumann



Budapešť - Nová veľvyslankyňa Maďarska v Minsku Zita Ilona Bencsiková odovzdala včera poverovacie listiny bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Dnes o tom informovalo internetové vydanie denníka Népszava, ktoré pripomína, že Maďarsko je prvým členským štátom Európskej únie, ktoré od potláčania opozičných protestov Lukašenkovým režimom v roku 2020 vyslalo do Bieloruska veľvyslanca.



Madrid - Líder španielskych opozičných konzervatívcov Alberto Núňez Feijóo ani na druhý pokus nezískal dostatočnú podporu poslancov, ktorá by mu umožnila stať sa novým premiérom. Získal 172 hlasov poslancov, proti ich bolo 177.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil lokalitu Babyn jar neďaleko Kyjeva, ktorá sa pred 82 rokmi stala prvým miestom systematického vyvražďovania európskych Židov nacistickým Nemeckom.



Moskva - Kremeľ oznámil, že o budúcnosti ruského kontingentu, vyslaného v roku 2020 do Náhorného Karabachu, sa rozhodne v rámci diskusií medzi Ruskom a Azerbajdžanom.



Paríž - Počet migrantov, ktorí zomreli alebo sú nezvestní po pokuse preplávať na lodi Stredozemné more, bol toto leto trikrát vyšší ako v rovnakom období minulého roka, uviedol Detský fond OSN. V čase od júna do augusta pri pokuse dostať sa zo severnej Afriky do Európy zahynulo alebo je nezvestných najmenej 990 ľudí. Vlani za rovnaké obdobie UNICEF eviduje 334 úmrtí.



Vysoké Tatry - Poľský turista neprežil pád pod vrcholom Vysokej vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby informovali, že udalosť, ktorá sa stala počas zostupu z Korunky Vysokej, nahlásil na tiesňovú linku krátko popoludní náhodný svedok.



Manáma - Ruskí športovci budú na budúcoročnej paralympiáde v Paríži súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Väčšina členov Medzinárodného paralympijského výboru im na kongrese v Bahrajne povolila účasť bez národných symbolov.