Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 30. októbra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Slovensko nasadí ešte dnes večer na zelenej hranici s maďarskom masívnu silu. Avizovali to premiér Róbert Fico a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Šéf rezortu vnútra zároveň požiadal o zvolanie mimoriadnej bezpečnostnej rady v súvislosti s nelegálnou migráciou.



Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva bude pokračovať v začatej reforme pediatrickej starostlivosti. Deklarovala to nová ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Privítala, že väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantnej pohotovostnej služby.



Bratislava - Poberatelia akejkoľvek formy dôchodku dostanú vyplatený 13. dôchodok v roku 2024 v plnej výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. Zmenu by mohol parlament schváliť počas prvých troch mesiacov budúceho roka. Po oficiálnom uvedení do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny to uviedol Erik Tomáš.

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Erik Tomáš (HLAS-SD) rokujú počas spoločného stretnutia na pôde rezortu práce v Bratislave v pondelok 30. októbra 2023.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti chce znížiť jednotlivé trestné sadzby ekonomickej a majetkovej trestnej činnosti. Zároveň chce prehodnotiť súdnu mapu s ohľadom na financie z plánu obnovy. Uviedol to minister spravodlivosti Boris Susko.



Bratislava - Manažérske schopnosti ministra školstva, vedy, výskumu a športu Tomáša Druckera by mohli pozitívne ovplyvniť slovenské školstvo. Uviedol to predseda Odborového zväzu školstva Pavel Ondek. Drucker podľa neho musí riešiť niekoľko priorít.



Bratislava - Prioritou šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu bude nielen rozvoj prírody, ale aj zamestnanosti. Ministerstvo životného prostredia preto bude od investorov vyžadovať prísne rešpektovanie noriem Európskej únie. Uviedol to predpoludním Taraba.



Bratislava - Šéfom Úradu inšpekčnej služby by mohol byť bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian. Avizoval to popoludní minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Požiada preto o zvolanie brannobezpečnostného výboru, na ktorom poslanci kandidáta vypočujú.



Bratislava - Klinickí imunológovia a alergiológovia mali vlani najviac pacientov so sennou nádchou (284.736). Nasledovali imunodeficientné stavy sekundárne (134.556) a alergická astma (96.859). Informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií.



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť podala v súvislosti s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie k tendru na vybudovanie elektronického mýtneho systému žalobu na súd aj podnet na Generálnu prokuratúru.



Bratislava - Väčšina peňažných trestov, ktoré slovenské súdy uložili počas rokov 2018 až 2022, nepresiahla sumu 2000 eur. Vyplýva to z informácií Analytického centra Ministerstva spravodlivosti. Súdy najčastejšie ukladali peňažné tresty za spáchanie trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zasahujú na ministerstve zdravotníctva. Polícia podrobnosti nekomentuje. Na zásah upozornila televízia Markíza, podľa ktorej súvisí s výzvou na obnovu nemocníc z plánu obnovy.



Berlín - Nemecko popoludní vyzvalo Izrael, aby chránil Palestínčanov obývajúcich okupovaný západný breh Jordánu. Nemecko odsúdilo útoky a násilie páchané izraelskými osadníkmi na palestínskom obyvateľstve.

- Český prezident Petr Pavel popoludní varoval pred zvýšeným rizikom terorizmu v prípade, že by konflikt medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom prerástol do regionálneho konfliktu na Blízkom východe.



Hamburg - Štyria robotníci pôvodom z Bulharska zahynuli dnes v severonemeckom Hamburgu, keď sa na stavenisku zrútilo lešenie. Ďalší muž utrpel pri nehode vážne zranenia.



Káthmandu - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval dnes svet, aby "zastavil šialenstvo" súvisiace s klimatickými zmenami. Spravil tak počas návštevy regiónov v Himalájach, ktoré zápasia s rýchlo sa topiacimi ľadovcami.



Liptovský Mikuláš - Turisti mohli uplynulý víkend poslednýkrát navštíviť slovenské štíty a doliny, ktoré sa čoskoro stanú nedostupné z dôvodu zimnej uzávery. Tá začne vo Vysokých Tatrách platiť od 1. novembra.



Bratislava - So silným vetrom na horách treba počítať večer vo viacerých okresoch Žilinského, Banskobystrického a aj Prešovského kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre oblasti výstrahy prvého a druhého stupňa, ktoré platia do zajtra 12.00 h.



Marseille - Francúzska polícia zadržala deväť ľudí a pátra po ďalších podozrivých po včerajšom útoku v Marseille na autobus s futbalistami Olympique Lyon. Počas indicentu zranili trénera Fabia Grossa i jeho asistenta Raffaelea Longa.