Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 23. novembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady, na ktorej má minister vnútra Matúš Šutaj Eštok čeliť pokusu o odvolanie z funkcie. Rokovanie iniciovala opozícia. Plénum odsúhlasilo, že dnes budú rokovať až do prerokovania návrhu. O odvolaní ministra by mali hlasovať zajtra o 10.00 h.

- Minister vnútra Šutaj Eštok má plnú dôveru premiéra Roberta Fica, ktorý odmieta argumenty opozície.

- Minister vnútra, o ktorom nezávislý súd skonštatuje, že porušil zákon a on sa následne tomu súdu vyhráža, nemá na svojom poste čo hľadať. Skonštatoval to podpredseda parlamentu a šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Na snímke vľavo predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka 23. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - V Šuranoch má vzniknúť továreň na batérie do elektromobilov a kapacitou výroby 20 gigawatthodín batérií. S plným spustením výroby sa ráta v roku 2026, zamestnať má 1500 pracovníkov. Slovensko podpísalo memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries.

- Slovenská vláda je pripravená investične podporiť spoločnosť Gotion InoBat Batteries. Popoludní to uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba dočasne poveril riadením Slovenského vodohospodárskeho podniku krízového manažéra Petra Moldu. Na pozíciu plánuje vyhlásiť riadne výberové konanie.

- Ministerstvo životného prostredia Plánuje naštartovať Envirofond a do budúceho roku vyčleniť asi 300 miliónov eur na zelenú transformáciu podnikov.



Vyšné Nemecké - Vedenie Ministerstva dopravy vyjadrilo podporu Únii autodopravcov Slovenska v súvislosti s jej požiadavkou na opätovné zavedenie systému povoleniek pre ukrajinských dopravcov. Ministerstvo o situácii rokuje s dopravcami aj so zástupcami Ukrajiny.



Bratislava - Ministerstvo hospodárstva ako jediný akcionár spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel vymenovalo s účinnosťou od 23. novembra nových členov predstavenstva. Novým predsedom predstavenstva sa stal Vojtech Ferencz.



Bratislava - Slovenská elektrizačná prenosová sústava má od dnes nových členov v orgánoch spoločnosti. Predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom je Martin Magáth.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala za člena Súdnej rady Tomáša Gábriša. S účinnosťou od zajtra nahradí v Súdnej rade Elenu Berthotyovú, ktorá sa zo zdravotných dôvodov vzdala funkcie.



Bratislava - Bývalý minister hospodárstva a exšéf televízie Markíza Pavol R. je vinný z pokračovacieho subvenčného podvodu v kauze neziskovej organizácie Maják nádeje. Senát Mestského súdu Bratislava I upustil od uloženia súhrnného trestu. Proti dnešnému rozsudku je možné podať odvolanie.

Na snímke vpravo obžalovaný Pavol R. prichádza v sprievode príslušníkov zboru väzenskej a justičnej stráže na pojednávanie Mestského súdu Bratislava I v kauze Maják nádeje 23. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Mestský súd Bratislava IV zamietol dnes návrh na nariadenie neodkladného opatrenia v prípade vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu, ktorého postavili mimo službu. Informoval jeho advokát Peter Kubina.



Brusel - Európska komisia dnes prijala odporúčanie na zintenzívnenie spolupráce medzi členskými štátmi v schengenskom priestore. Komisia pripomenula, že Schengen ako priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach je základom slobody pohybu pre viac ako 425 miliónov občanov EÚ.



Praha - Český výrobca zbraní Colt CZ Group predložil ponuku na prevzatie americkej spoločnosti Vista Outdoor. Podľa prepočtov agentúry Reuters česká spoločnosť ocenila americkú skupinu na 1,7 miliardy USD.



Dauha - Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne zajtra o 7.00 h miestneho času. Oznámilo to dnes katarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa katarskej diplomacie má popoludní palestínske hnutie Hamas prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov.

Palestínčania prehľadávajú preživších v troskách zničenej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 23. novembra 2023.
Foto: TASR/AP


Jeruzalem - Izraelská armáda popoludní potvrdila, že zadržala riaditeľa nemocnice Šifá v Pásme Gazy. Je podozrivý, že vedel o veliteľskom a riadiacom centre palestínskeho militantného hnutia Hamas v rámci nemocnice.



Varšava - Agentúra Európskej únie pre pohraničnú a pobrežnú stráž vyšle svoj 50-členný tím do Fínska, ktoré čelí prílevu nelegálnych migrantov na hranici s Ruskom. Očakáva sa, že posily budú vo Fínsku pôsobiť už od budúceho týždňa.

- Rusko dnes oznámilo sprísnenie bezpečnostných opatrení v Murmanskej oblasti ležiacej na severe krajiny pri fínskych hraniciach. Došlo k tomu deň po tom, čo Helsinki ohlásili, že uzavrú všetky hraničné priechody s Ruskom s výnimkou jediného.