Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 13. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Klimatická konferencia OSN o zmene klímy v Dubaji mala zmysel. To, aký veľký bude, však ukážu až nasledujúce mesiace. V reakcii na závery konferencie to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

- Minister životného prostredia Tomáš Taraba v súvislosti so závermi konferencie OSN o zmene klímy poukázal na to, že o súčasnom zákaze používania fosílnych palív možno diskutovať a dávať si ciele, ale nemožno ho zrealizovať v krátkom čase bez fatálnych následkov.



Bratislava - Šikanu na škole nemožno vytlačiť jednorazovými aktivitami. Upozornila na to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti po stretnutí s hlavnou školskou inšpektorkou Alžbetou Štofkovou Dianovskou.



Bratislava - Slovensko nebude brániť Európskej únii v rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Na zasadnutí Výboru Národnej rady pre európske záležitosti to potvrdil premiér Robert Fico, ktorý sa zúčastní v Bruseli na summite EÚ.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili popoludní písomnú časť rozpravy k vládnemu konsolidačnému balíku. Do ústnej časti rozpravy sa následne prihlásilo ďalších 28 rečníkov.

- Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady pribudol návrh štátneho rozpočtu. Predseda parlamentu Peter Pellegrini avizoval, že o ňom budú rokovať tak, aby sa budúci týždeň o ňom stihlo aj rozhodnúť.



Bratislava - Opozícia mieni využiť všetky nástroje, aby zabránila prijať zmeny Trestného zákona, ktoré vedú k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj novelizovať zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Popoludní to v Národnej rade vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.



Bratislava - Líder SNS Andrej Danko rokuje s predsedom Národnej rady Petrom Pellegrinim o jeho prípadnej prezidentskej kandidatúre.



Bratislava - Bývalý policajný prezident Štefan Hamran zvažuje kandidatúru na prezidenta SR. Potvrdil to pre Denník N.
Na snímke bývalý prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran.
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Slovenská národná strana požiadala na koaličnej rade partnerov, aby sa zastavila akúkoľvek podpora organizácii Globsecu zo strany štátu. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko.



Košice - Ústavný súd rozhodol o tom, že časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s Ústavou. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.



Bratislava - Mestský súd Bratislava I rozhodol o prepustení obžalovaného Adama P. z väzby v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Súd prijal kauciu, obžalovaný musí nosiť elektronický monitorovací náramok. Verdikt nie je právoplatný, prokurátorka podala sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd.
Na snímke obžalovaný Adam P. z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) privádzajú na rozhodovanie o väzbe na Mestský súd Bratislava I v stredu 13. decembra 2023.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh



Bratislava - Senát Mestského súdu Bratislava I vyhovel návrhu právoplatne odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka na obnovu konania v časti výroku o treste prepadnutia majetku. Proti rozhodnutiu je možné podať sťažnosť.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali lídrov členských krajín EÚ, aby na summite v Bruseli rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom a za predpokladu, že sa prijmú určité reformné kroky, aj prístupové rozhovory s Bosnou a Hercegovinou, pričom Gruzínsko by malo získať štatút kandidátskej krajiny.



Oslo - Maďarský premiér Viktor Orbán nemá dôvod blokovať členstvo Ukrajiny v Európskej únii, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) odpovedá na otázky novinárov počas stretnutia v nórskej metropole Oslo v stredu 13. decembra 2023.
Foto: TASR - AP



Jeruzalem - Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael vedie proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, bude pokračovať "s medzinárodnou podporou, či bez nej", uviedol izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen.



Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na zorganizovanie medzinárodnej konferencie, ktorej cieľom bude nájsť trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.



Bratislava - Veľká porota Krištáľového krídla na dnešnom zasadaní rozhodla, že laureátkou Mimoriadnej ceny Krištáľového krídla sa stane speváčka Marika Gombitová.



Bratislava - Slovenský zväz ľadového hokeja dnes slávnostne znovuotvoril na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu Sieň slávy slovenského hokeja.