Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Prioritou vládnej koalície je prijať návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 ešte do konca roka, aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Tomu sa prispôsobí priebeh aktuálnej 6. schôdze Národnej rady. Popoludní to povedal podpredseda Národnej rady Peter Žiga. Za jednu z alternatív označil možnosť, že by sa o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry rokovalo až v januári.

- Opozičné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH sú pripravené pokračovať v diskusii ku konsolidačným opatreniam aj pomocou obštrukcie a hlásením sa do rozpravy, kým vláda nestiahne "promafiánsky" balíček, ktorým opozícia označila návrhy vedúce k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a k úprave zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.



Bratislava - Poslanci Národnej rady budú dnes opäť rokovať do polnoci. Zároveň si odsúhlasili, že rokovať budú aj v pondelok.



Bratislava - Konsolidáciou verejných financií je trvalé zlepšenie ich stavu. Je preto potrebné rozlišovať medzi opatreniami, ktoré sú trvalé a ktoré sú len dočasné. Upozornil na to popoludní predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.



Bratislava - Prezident finančnej správy Jiří Žežulka popoludní požiadal ministra financií Ladislava Kamenického o odvolanie z funkcie z osobných dôvodov. Minister žiadosti vyhovel a z tohto postu ho odvolal.
Na archívnej snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka.
Foto: TASR Dano Veselský



Sarajevo - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. Spoločne s nimi tam pricestovali aj rodinní príslušníci vojakov. Hlava štátu zároveň absolvovala v Sarajeve politické rokovania s vedením krajiny.
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová na vojenskej základni Butmir v Bosne a Hercegovine. Sarajevo, 14. decembra 2023.
Foto: TASR - Katarína Bačová



Bratislava - Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár telefonoval so svojím novým poľským rezortným kolegom Radoslawom Sikorskim. Poľsko označil za dôležitého partnera Slovenska a Sikorského pozval na štátnu návštevu.



Bratislava - Ministerka Zuzana Dolinková je pripravená otvoriť diskusiu o skrátení ordinačných hodín ambulantných pohotovostí. Deklarovala, že chce riešiť problémy v pediatrii. Tému zvyšovania poplatkov však odmieta.



Bratislava - Návrh zobrať stovky miliónov eur od bánk formou výrazného dodatočného zdanenia môže ohroziť slovenskú ekonomiku, financovanie štátu, ako aj schopnosť poskytovať nové úvery občanom. Dotkne sa to všetkých a negatívne ovplyvní ďalšiu budúcnosť bánk na Slovensku. Konštatovala to Slovenská banková asociácia.



Bratislava - Rada prokurátorov vyzýva predstaviteľov exekutívy, ako aj predstaviteľov akademickej obce, aby zachovávali vecnosť, odbornosť a zásady korektnej argumentácie. Rada prokurátorov to uviedla v reakcii na vyjadrenia na adresu prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu popoludní veľkou väčšinou hlasov schválili správu slovenského europoslanca Roberta Hajšela k Európskej vodíkovej banke. Za jeho správu zahlasovalo 418 poslancov, 44 bolo proti a 59 sa zdržalo hlasovania.



Brusel - Severoatlantická aliancia včera oznámila zvýšenie vojenského rozpočtu na rok 2024 o 12 percent, na 2,03 miliardy eur. Svoj civilný rozpočet zvýši o 18,2 percenta, na 438,1 milióna eur. Podľa NATO zvýšenie spoločného rozpočtu umožní spojencom efektívnejšie riešiť spoločné bezpečnostné výzvy.



Brusel - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní požiadal o otvorenie prístupových rokovaní na vstup Ukrajiny do Európskej únie. Lídrov členských krajín upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin využije akékoľvek zlyhanie v tomto smere.



Moskva - Rusko je pripravené na obnovenie svojich vzťahov so Spojenými štátmi, keď na to budú vytvorené vhodné podmienky. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin. O vzťahoch s Európskou úniou Putin povedal, že ich normalizácia nezávisí len od samotného Ruska. Zároveň označil premiérov Slovenska a Maďarska Roberta Fica a Viktora Orbána za pronárodných politikov.

- Ruský prezident Putin obvinil Medzinárodný olympijský výbor z ohrozovania olympijského hnutia. Dôvodom sú podľa neho podmienky, ktoré musia ruskí a bieloruskí športovci splniť, ak sa chcú zúčastniť na budúcoročnej olympiáde v Paríži.
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí počas tradičnej koncoročnej tlačovej konferencie 14. decembra 2023 v Moskve.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Vladimír Růžička už nie je tréner hokejistov Slovana Bratislava. Český kouč v klube skončil, rovnako ako legionári Chris Brown a Shawn Lalonde.