Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 20. decembra 2023 - 17.45 h.



Bratislava - Na prvej oficiálnej návšteve Slovenska privítala prezidentka Zuzana Čaputová slovinskú prezidentku Natašu Pircovú Musarovú. Obe vyzdvihli blízke vzťahy krajín.

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) a slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová počas oficiálneho privítacieho ceremoniálu na nádvorí Prezidentského paláca v stredu 20. decembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová víta dohodu členských štátov Európskej únie na novej podobe migračného paktu. Hovorí o začiatku spoločného riešenia.



Budapešť - Slovensko odmieta všetky druhy povinných utečeneckých kvót či príslušné finančné kompenzácie Európskej únie, vyhlásil v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, ktorý sa v rámci oficiálnej návštevy Maďarska stretol so svojím rezortným partnerom Péterom Szijjártóom.



Bratislava - Poslanci Národnej rady budú o návrhu štátneho rozpočtu rokovať až do jeho úplného prerokovania bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať. Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Opozícia tento postup namieta.

Na snímke plénum počas schôdze parlamentu v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Od 1. januára vznikne Ministerstvo cestovného ruchu a športu. Vyplýva to z novely tzv. kompetenčného zákona, ktorú schválili poslanci Národnej rady. Upraví sa tiež otázka menovania šéfov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistického úradu.



Bratislava - Opozičné KDH požiadalo listom prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu tzv. kompetenčného zákona, ktorú schválil parlament.



Bratislava - Poslankyňa Mária Kolíková vyhlásila, že ak predseda Národnej rady Peter Pellegrini nevyhlási do konca roka voľbu na uvoľnené miesto sudcu Ústavného súdu, podá SaS trestné oznámenie pre marenie úlohy verejným činiteľom.



Košice - Niektoré zmeny zákonov v súvislosti s reformou súdnictva, ktoré prijala Národná rada v decembri 2020, sú v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd.

- Ústavný súd rozhodol dnes aj o tom, že Zákon o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu je v rozpore s ústavou.



Bratislava - Voľby do Národnej rady by v decembri vyhrala strana Smer-SD so ziskom 24,1 percenta hlasov. Nasledovali by Progresívne Slovensko s 19,4 percenta a Hlas-SD s 15,7 percenta. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N.

Do parlamentu by sa dostali aj strana SaS (7,1 percenta), KDH (6,4 percenta) a Republika (5,2 percenta). Koalícia Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia by ostala pred bránami parlamentu. Získala by 5,9 percenta, no ako koalícia troch strán potrebuje na postup aspoň sedem percent.



Zemianske Kostoľany - Výroba elektriny a tepla z domáceho hnedého uhlia sa v Elektrárni Nováky po 70 rokoch definitívne skončila. Dnes v elektrárni odstavili poslednú turbínu.

Na snímke pohľad na hnedouhoľnú Elektráreň Nováky, 20. decembra 2023 v Novákoch.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že v Pásme Gazy nenastane prímerie, kým nebude zničené hnutie Hamas. Izrael bude podľa jeho slov pokračovať v bojoch.



Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Pekingu uviedol, že udržiavanie silných väzieb s Ruskom je pre obe krajiny strategickou voľbou.



Washington - Vysokopostavení členovia Republikánskej strany kritizovali rozhodnutie Najvyššieho súdu štátu Colorado, ktorý označil bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa za "nespôsobilého" uchádzať sa o funkciu prezidenta na základe jedného z ustanovení americkej ústavy.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil zabaviť podiely nemeckej spoločnosti Wintershall Dea a rakúskej OMV, ktoré majú mnohomiliardovú hodnotu, v projektoch ťažby plynu v ruskej Arktíde.



Moskva - Záujem uchádzať sa o post prezidenta Ruskej federácie v budúcoročných marcových voľbách prejavilo nateraz 16 kandidátov.



Londýn - Anglickí lekári dnes začali trojdňový štrajk za vyššie platy, ktorý sa považuje za jeden z najrozsiahlejších v dejinách britského verejného zdravotníctva.



Kungsbacka - Slovenský hokejista Adam Sýkora sa pripojil k reprezentácii do 20 rokov pred začiatkom majstrovstiev sveta vo švédskom Göteborgu. Slováci prehrali v úvodnom prípravnom stretnutí pred začiatkom turnaja s rovesníkmi z Fínska 1:5.