Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 21. decembra 2023 - 17.45 h.



Praha - Po dnešnej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe je 11 mŕtvych vrátane útočníka. Ďalšie desiatky ľudí sú zranené, deväť z nich vážne. Uviedla to hovorkyňa Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Prahy Jana Poštová. "Jedenásť mŕtvych osôb vrátane útočníka, deväť vážne zranených, päť až šesť stredne vážne zranených, do desať ľahko zranených. Počty sa môžu ešte meniť," spresnili záchranári.

- Slovenský rezort diplomacie aktuálne nemá žiadne informácie o zranených alebo mŕtvych občanoch Slovenska v súvislosti so streľbou na univerzite v Prahe.

- Premiér Robert Fico vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragédie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

- Poslanci Národnej rady si podvečer uctili minútou ticha pamiatku obetí tragickej streľby na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Vo štvrtok 21. decembra 2023 ide sanitka smerom k budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v centre Prahy v Českej republike.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Diskusia o štátnom rozpočte v pléne Národnej rady sa skončila bez toho, aby vystúpili všetci rečníci. Odsúhlasilo to plénum. Za ukončenie hlasovalo 78 zo 79 prítomných poslancov. Návrh na tento postup predložil predseda snemovne Peter Pellegrini pre obštrukciu opozície, najmä hnutia Slovensko.

- Opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Uviedol to predseda vlády Robert Fico, reagujúc na dianie v Národnej rade, ktorá aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu. Fico opozíciu obvinil, že prostredníctvom obštrukcií v parlamente chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu.

- Koaličný Smer-SD chce hľadať s ostatnými parlamentnými stranami mimo opozičného hnutia Slovensko riešenie na návrat k efektivite rokovania v Národnej rade. Informoval o tom predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter.

- Poslanci Národnej rady z hnutia Progresívne Slovensko budú o štátnom rozpočte diskutovať odborne, vecne a kriticky. Predseda hnutia a podpredseda parlamentu Michal Šimečka tak reagoval na výzvu premiéra Fica.

- Poslanci Národnej rady za KDH prednášajú logické a vecné pripomienky v diskusii o štátnom rozpočte, premiérove slová patrili skôr inej opozičnej strane. Povedal to predseda KDH Milan Majerský.

- Poslanci Národnej rady za SaS chcú v diskusii k návrhu štátneho rozpočtu vystupovať len odborne a bez umelého predlžovania rozpravy.

- Prioritou pre hnutie Slovensko je oddialiť rokovanie Národnej rady o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry, preto jeho poslanci vystupujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu s niekoľkohodinovými vystúpeniami. Líder hnutia Igor Matovič chce urobiť všetko pre to, aby sa rokovanie oddialilo o niekoľko mesiacov.

Na archívnej snímke poslanci počas schôdze Národnej rady SR.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny nebude pokračovať v spolupráci s konzorciom mimovládnych organizácií na čele s Nadáciou otvorenej spoločnosti v projekte integrácie občanov Ukrajiny na Slovensku.



Bratislava - Generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Miroslava Kočana obvinili z trestného činu prijímania úplatku. Informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila prvý samostatný detský stacionár pre psychiatrických pacientov zameraný na poruchy príjmu potravy. Vybudoval ho Národný ústav detských chorôb v Bratislave. Hlava štátu verí, že v dohľadnej dobe sa podarí vybudovať takéto zariadenia aj v iných častiach Slovenska.



Brusel - Európska únia dnes vyplatila Ukrajine posledných 1,5 miliardy eur z tzv. podporného balíka v celkovej výške 18 miliárd eur na rok 2023, ktorý členské štáty EÚ schválili vlani v decembri. Informovala o tom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Vrak auta sa nachádza na detskom ihrisku pred zničeným obytným domom po ruskom raketovom útoku na obytnú štvrť v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Budapešť - Zoskupenie Vyšehradskej štvorky, ktorej členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, sa vplyvom vnútorných problémov, ale aj vonkajšieho tlaku v podstate rozpadlo. Konštatoval to napoludnie predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.



Ženeva - Svetová zdravotnícka organizácia napoludnie uviedla, že sever Pásma Gazy zostal v dôsledku nedostatku paliva, personálu a zásob bez jedinej funkčnej nemocnice. Z celkového počtu 36 zdravotníckych zariadení je čiastočne funkčných už len deväť, pričom všetky sa nachádzajú na juhu tejto palestínskej enklávy.