Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 8. januára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla. Termín volieb oznámil napoludnie predseda Národnej rady Peter Pellegrini. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

- Predseda Národnej rady Peter Pellegrini oficiálne oznámi svoju kandidatúru na prezidenta 19. januára v Banskej Bystrici. Oznámiť to chce oficiálne až po tom, ako predsedníctvo strany Hlas-SD jeho rozhodnutie schváli.

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


- V tohtoročných prezidentských voľbách pôjde politicky o to, či predseda vlády cez úrad prezidenta ovládne celú moc v štáte a sústredí do jedných rúk. Kandidát na prezidenta Ivan Korčok to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii. Za kľúčovú tému volieb označil rovnováhu a schopnosť byť v prípade potreby protiváhou vláde. Ocenil, že termín volieb je už známy.

- SNS ako historicky najstaršia národná strana by mala nominovať vlastného kandidáta do prezidentských volieb. Popoludní to uviedol podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba. Bola by podľa neho chyba, ak by ho SNS nemala.

- Súčasný predseda Národnej rady a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini nie je hodný postu hlavy štátu a ani predsedu parlamentu. Vyhlásila to strana SaS. Kritizovala pritom aj spôsob, akým Pellegrini oznámil, že oficiálne kandidatúru ohlási 19. januára.



Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyhlási voľbu sudcov Ústavného súdu pravdepodobne budúci týždeň. Ešte predtým sa má stretnúť v Košiciach s predsedom súdu Ivanom Fiačanom.



Bratislava - Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady zatiaľ nezaradili novelu kompetenčného zákona, ktorú vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Predseda parlamentu Peter Pellegrini avizoval, že o termíne by mohli hovoriť na poslaneckom grémiu v stredu.

- Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS zvolali na štvrtok ďalšie protesty proti zámeru vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Konať sa budú v Bratislave na Námestí SNP, ako aj v ďalších mestách po Slovensku.



Bratislava - Slovensko čakajú tento rok v zahraničnej politike viaceré výzvy. Patria medzi ne posilnenie Vyšehradskej štvorky a jej spolupráce či dvoje nadchádzajúce voľby. Poukázal na to líder SNS Andrej Danko.

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti. Informovali o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok. Nový systém krízového riadenia chcú mať hotový do konca januára.



Bratislava - Ministerstvo obrany plánuje obnoviť ďalšiu časť chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok poškodeného požiarom. Predpokladané náklady sú vyše 14,3 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za KDH chcú opäť iniciovať odvolávanie Ľuboša Blahu z postu podpredsedu parlamentu. Tvrdia, že polícia začala trestné stíhanie pre obraz komunistického predstaviteľa Che Guevaru, ktorý si umiestnil do svojej kancelárie.

Na snímke podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mestskom súde Bratislava I na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľ. S. Ten bol ešte v marci 2020 zadržaný v rámci akcie Búrka, v ktorej bolo viacero sudcov obvinených z korupcie a brania úplatkov.



Vatikán - Pápež František vyzval napoludnie na ukončenie útokov na civilistov v konfliktoch vo svete, vrátane Ukrajiny a palestínskeho Pásma Gazy. Zdôraznil, že takéto útoky sú vojnovými zločinmi.



Berlín - Vo veku 78 rokov zomrel včera bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer. O úmrtí kapitána majstrov sveta z roku 1974 a majstrov Európy z ME 1972 informovala dnes jeho rodina.

Na archívnej snímke z 14. mája 2016 čestný prezident Franz Beckenbauer máva pred začiatkom zápasu 34. kola nemeckej Bundesligy Bayern Mníchov - Hannover 96.
Foto: TASR/DPA


Al-Salamiya - Slovenský pretekár Juraj Varga obsadil v dnešnej 3. etape Rely Dakar tretiu priečku v kategórii štvorkoliek. Zároveň sa posunul na čelo celkovej klasifikácie. Ďalší Slovák Štefan Svitko skončil medzi motocyklami na ôsmom mieste a v celkovom poradí poskočil na 14. pozíciu.