Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Na Slovensku sa dnes oficiálne začala volebná kampaň pred voľbou prezidenta. Termín na podanie kandidatúry uplynie 30. januára. Hlasovať v prezidentských voľbách sa dá len na území Slovenska. Prvé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca, prípadné druhé kolo v sobotou 6. apríla.



Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko odmieta argumenty opozície a kritiku voči novele Trestného zákona. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Minister trvá aj na dôvodnosti návrhu na skrátené legislatívne konanie pri novele.



Bratislava - Národný onkologický ústav v Bratislave má nové komplexné endoskopické pracovisko na diagnostiku a liečbu nádorových ochorení pankreasu a žlčových ciest. Dnes ho otvorili ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a riaditeľ ústavu Tomáš Alscher.



Vysoké Tatry - Nové vedenie Ministerstva životného prostredia chce s aktívnou prípravou zonácie Tatranského národného parku začať v prvom štvrťroku. Na tlačovej konferencii v sídle Správy TANAP-u v Tatranskej Lomnici to povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba.



Bratislava - Ministerstvo vnútra má doplatiť vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry Štefanovi Mašinovi mzdu za druhú polovicu novembra 2023. Platobný rozkaz vydal Okresný súd Banská Bystrica. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Rezort vnútra zváži ďalšie právne kroky po doručení a preštudovaní platobného rozkazu.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok porušuje zákon, keď nevypláca mzdu vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa do práce vrátili po rozhodnutí súdu. Vyhlásil to poslanec Národnej rady a exminister vnútra Roman Mikulec.



Bratislava - Najvyšší súd vrátil korupčnú kauzu exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. späť na Špecializovaný trestný súd.



Bratislava - Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi politikov má predseda parlamentu a strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Dôveruje mu 37 percent, nedôveruje 53 percent ľudí. Najmenej dôveryhodným politikom je poslanec Národnej rady a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič. Dôveruje mu sedem percent, naopak, nedôveruje 83 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK, ktorý realizovala od 13. novembra do 17. decembra minulého roka na vzorke 1086 respondentov.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí aktuálne nemá informácie, že by medzi zranenými v spadnutej lanovke v Tirolsku boli občania Slovenska. Kabína lanovky so štyrmi osobami sa zrútila predpoludním v lyžiarskom stredisku Hochoetz.



Varšava - Víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina vo vojne proti Ukrajine by nebolo katastrofou iba pre Kyjev, ale aj pre susedné krajiny, Európu a "celý systém amerických spojenectiev", vyhlásil v rozhovore pre americkú televíziu CNN poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.



Tel Aviv - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyhlásil, že izraelské sily sa musia vyhnúť ďalšiemu poškodzovaniu civilistov v Pásme Gazy.



Dauha - Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval moslimské krajiny, aby poskytli palestínskym militantom zbrane.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval doterajšieho ministra školstva Gabriela Attala za nového premiéra. Vo veku 34 rokov sa Attal stal najmladším predsedom vlády v dejinách krajiny.



Praha - Česká polícia sa doteraz zaoberala 165 prípadmi, ktoré nadväzujú na streľbu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. V 93 prípadoch začala úkony trestného konania. Najčastejšie ide o schvaľovanie trestného činu, nebezpečné vyhrážanie sa či šírenie poplašnej správy.



Hufuf - Slovenský pretekár Juraj Varga obsadil v dnešnej 4. etape Rely Dakar šieste miesto v kategórii štvorkoliek. Prišiel o post lídra celkovej klasifikácie, v celkovom hodnotení klesol na 4. pozíciu. Štefan Svitko skončil medzi motocyklami na 16. priečke a v celkovom poradí klesol o jedno miesto na 15. pozíciu.



Eindhoven - Vodné pólistky Slovenska obsadili na ME v Holandsku predposledné 15. miesto. V dnešnom súboji o konečné umiestnenie zvíťazili nad Bulharkami 18:10.