Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. januára 2024 - 17.45 h.



Banská Bystrica - Predseda Národnej rady a Hlasu-SD Peter Pellegrini bude kandidovať na prezidenta. Svoju kandidatúru oficiálne oznámil počas dnešného príhovoru v priestoroch Štátnej opery Banská Bystrica. Avizoval, že v prípade úspechu vo voľbách sa vzdá funkcie šéfa Hlasu-SD a predsedu parlamentu.

- Slovensko potrebuje autonómneho, silného a sebavedomého prezidenta, ktorý bude vedieť oponovať tejto vláde. Uviedol to predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Prezidentská kandidatúra predsedu parlamentu a Hlasu-SD Petra Pellegriniho podľa neho predstavuje presný opak.

Na snímke vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) potvrdil svoju prezidentskú kandidatúru na podujatí Hlasu-sociálnej demokracie v Štátnej opere v Banskej Bystrici 19. januára 2024.
Foto: TASR Ján Krošlák


Bratislava - Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok odovzdal dnes do Národnej rady petíciu s podpismi potrebnými na prezidentskú kandidatúru. Od občanov vyzbieral vyše 40.000 podpisov.



Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili dnešné rokovanie. Aj počas 20. dňa 6. schôdze sa venovali diskusii o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. K diskusii sa vrátia zákonodarcovia aj po víkende. Po schválení návrhu na zrýchlený režim by sa mali novele venovať aj v prvom a druhom čítaní.



Bratislava - Zavedenie inštitútu objektívnej zodpovednosti na Slovensku neprinieslo očakávané zvýšenie bezpečnosti každého účastníka cestnej premávky, skonštatoval po kontrole Najvyšší kontrolný úrad. V súčasnosti využívaný systém nie je podľa úradu efektívny ani dostatočne účinný.



Bratislava - Otvorenú výzvu na odstúpenie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry už podpísalo vyše 80.000 ľudí. Informovali o tom z petičného výboru. Ministerka podľa stanoviska berie petíciu na vedomie a rešpektuje názor ľudí.



Budapešť – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó dnes vyhlásil, že Maďarsko bude počas svojho predsedníctva v Rade Európskej únie v druhom polroku 2024 čo najrozhodnejšie postupovať proti nelegálnej migrácii.



Pásmo Gazy - Izrael predpoludním bombardoval južnú časť Pásma Gazy po tom, čo sa dostal do verejnej roztržky so svojím hlavným spojencom USA ohľadne možnosti vzniku palestínskeho štátu. Jeho vytvorenie považujú Spojené štáty za jedinú cestu k trvalému mieru.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba dnes vyzval Západ, aby obmedzil výrobu zbraní v Rusku. Vyhlásil, že až 95 percent zahraničných súčiastok, ktoré nájdu v ruských zbraniach na Ukrajine, pochádza zo západných krajín.

Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
Foto: TASR/AP


Madrid - Globálny cestovný ruch sa v roku 2024 úplne zotaví z vplyvu pandémie ochorenia COVID-19. Počet zahraničných turistov bude pravdepodobne o 2 % vyšší ako v roku 2019. Uviedla to napoludnie Svetová organizácia cestovného ruchu OSN so sídlom v Madride.



Tokio - Japonský pristávací modul SLIM sa dnes dostal na povrch Mesiaca. Oznámila to Japonská agentúra pre výskum vesmíru. Na Mesiaci doteraz úspešne pristáli len zariadenia bývalého Sovietskeho zväzu, Spojených štátov, Číny a Indie.



Bratislava - Starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka považuje za problém, ak hlavné mesto nevie garantovať termín ukončenia projektu električkovej trate, s čím súvisí aj termín spustenia električky do prevádzky. Zároveň poukázal, že ide o najväčšiu investíciu v histórii Bratislavy za približne 100 miliónov eur.



Trenčín - Trenčianska strojárska akciová spoločnosť Trens SK podala 15. januára tohto roku návrh na vyhlásenie konkurzu. Spoločnosť patrila so svojou viac ako 80-ročnou históriou k tradičným trenčianskym zamestnávateľom, v roku 1986 v nej pracovalo takmer 4800 zamestnancov.



Bratislava - V minulom roku strávili Slováci na sociálnych sieťach v priemere tri hodiny denne. Mladí najviac využívajú YouTube či Instagram, staršia generácia preferuje Facebook. Vyplýva to z výsledkov prieskumu AMI Digital Index, ktorý každoročne mapuje trendy v používaní sociálnych sietí na Slovensku.



Viedeň - Luxusné hodinky, pre ktoré herca Arnolda Schwarzeneggera v stredu zadržali colníci na mníchovskom letisku, včera vydražili na charitatívnom podujatí v rakúskom Kitzbüheli za 270.000 eur. Samotný Arnold v príhovore označil svoje zadržanie za divoký zážitok.