Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 26. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podala podnet na Ústavný súd v súvislosti s tzv. kompetenčným zákonom. Hlava štátu si nemyslí, že jej podnet by mohol ohroziť vznik nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktorého šéfa Dušana Keketiho dnes menovala do funkcie. Zriadenie nového ministerstva v súčasnom stave verejných financií síce považuje za sporné, rešpektuje však právomoc vlády.

- Prezidentka Zuzana Čaputová víta, že vláda naďalej pokračuje v pomoci Ukrajine. Mrzia ju však výroky premiéra Roberta Fica smerujúce k spochybňovaniu vojny v Kyjeve.

- Holokaust sa nezačal zo dňa na deň. Predchádzali mu nenávistné prejavy, fyzické útoky na jednu z menšín. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová na bratislavskom Rybnom námestí pri pietnom akte na pamiatku obetí holokaustu.

- Verejní činitelia by nemali rozhodovať o bytí či nebytí tej či onej kultúry a umeleckého odvetvia, ich úlohou je vytvárať podmienky pre slobodnú tvorbu. Počas stretnutia s predstaviteľmi kultúrnej obce v rámci série novoročných prijatí to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) stojí pred Pamätníkom holokaustu počas pietneho aktu na Rybnom námestí v Bratislave v piatok 26. januára 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Poslanci Národnej rady ukončili popoludní 6. schôdzu. Urobili tak po hlasovaní, pri ktorom posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona.



Bratislava - Koaličná rada sa dohodla na ďalšom postupe. Potvrdili to premiér Robert Fico aj minister životného prostredia Tomáš Taraba. Minister spresnil, že riešili postup aj v súvislosti so zákonmi v Národnej rade, pričom avizoval, že prioritou má byť novela Trestného zákona.



Bratislava - Slovensko-ukrajinská kultúrna spolupráca bude pokračovať. Zhodli sa na tom ministerka kultúry Martina Šimkovičová a ukrajinský veľvyslanec Myroslav Kastran, ktorí okrem zhodnotenia doterajšej spolupráce načrtli počas stretnutia aj možnosti ďalšej kooperácie.



Bratislava - Šéf envirorezortu Tomáš Taraba zrušil dve verejné obstarávania v súvislosti s čistením dnových sedimentov na Vodnom diele Gabčíkovo za viac ako 161 miliónov eur. Dôvodom bolo nejasné nastavenie tendra.

Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (SNS).
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin odovzdal dnes do Národnej rady podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru.



Haag - Medzinárodný súdny dvor so sídlom v Haagu nariadil Izraelu, aby povolil prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Takisto žiada, aby Izrael obmedzil straty na životoch a škody, nenariadil mu však zastaviť vojenskú operáciu v tejto palestínskej enkláve.



Berlín - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová upozornila, že v roku 2024 je na obzore viac geoekonomického napätia.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril optimizmus ohľadom toho, že Švédsko by mohlo byť pripravené na vstup do Aliancie už v marci.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko využije alternatívne trasy, ako aj dodávky skvapalneného zemného plynu po mori, ak Ukrajina nepredĺži dohodu o tranzite ruského plynu do Európy.



Praha - Českí poslanci schválili nový zbraňový zákon, ktorý sprísňuje pravidlá pre držiteľov zbraní. Skracuje napríklad lehotu lekárskych prehliadok či zavádza povinnosť podnikateľov oznamovať podozrivé nákupy zbraní.



Osrblie - Anastasia Kuzminová sa vrátila do biatlonového kolotoča 59. miestom v šprinte na 7,5 km na domácich majstrovstvách Európy v Osrblí. Pre trojnásobnú olympijskú šampiónku to boli prvé súťažné preteky po takmer piatich rokoch a tesne sa zmestila do najlepšej 60-tky, ktorá sa predstaví v zajtrajšej stíhačke.

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas rozhovoru s novinármi po šprinte žien na 7,5 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí v piatok 26. januára 2024.
Foto: TASRTASR - Michal Svítok


Cortina d'Ampezzo - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová podľa prvotných vyšetrení neutrpela poškodenie väzov v ľavom kolene. Líderka celkového poradia Svetového pohára nedokončila zjazd v Cortine d'Ampezzo, keď po páde vo veľkej rýchlosti skončila v ochranných sieťach.



Melbourne - Ruský tenista Daniil Medvedev bude súperom Taliana Jannika Sinnera vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V semifinále zdolal Nemca Alexandra Zvereva po takmer 4,5-hodinovom päťsetovom boji 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3.