Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Ústavnoprávny výbor parlamentu odsúhlasil novelu Trestného zákona, ktorá ráta s úpravou trestných sadzieb i zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry.



Bratislava - Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš odovzdal do Národnej rady podpisy potrebné na prezidentskú kandidatúru. Od občanov ich vyzbieral vyše 22.000. Podpisy odovzdal aj predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba, vyzbieral ich vyše 20.000.



Bratislava - Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda sa stal členom Medzinárodnej pracovnej skupiny pre novú bezpečnostnú architektúru Európy. Jej cieľom je navrhnúť opatrenia, ktoré dokážu efektívne odradiť Rusko od akejkoľvek ďalšej agresie a prispejú k ukončeniu vojny za podmienok prijateľných pre Ukrajinu.



Ottawa - Prezidentku Zuzanu Čaputovú privítala v kanadskej Ottawe zástupkyňa generálnej guvernérky a sudkyňa Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisová. Zastúpila generálnu guvernérku Kanady Mary Simonovú, ktorá sa pre zdravotné problémy nemohla na ceremónii zúčastniť.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia na stretnutí so zástupkyňou generálnej guvernérky Kanady, sudkyňou Najvyššieho súdu Kanady Andromache Karakatsanisovou (vľavo) v sídle generálnej guvernérky Rideau Hall v Ottawe 30. januára 2024.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko nevidí dôvod definovať šikanovanie ako nový trestný čin. Šikanovanie sa podľa štatistík Centra vedecko-technických informácií v minulom školskom roku vyskytlo takmer na každej štvrtej základnej škole na Slovensku.



Brno - Z dňa otvorených dverí, ktorý sa v sobotu konal na Pedagogickej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, polícia vyviedla muža, ktorý mal pri sebe nabitú krátku strelnú zbraň a legálne vlastní celkom sedem zbraní. Z dôvodu podozrenia na zmenu zdravotného stavu ich zaistili, kým neabsolvuje špecializované lekárske vyšetrenie.



Bratislava - Bratislavská vodárenská spoločnosť dostala od Úradu pre verejné obstarávanie pokutu viac ako 392.000 eur. Dôvodom je, že jej niekdajšia dcérska firma, spoločnosť Infra Services, nepostupovala pri nákupe služieb týkajúcich sa nájmu a údržby dopravných prostriedkov podľa zákona. BVS s rozhodnutím ÚVO nesúhlasí a podá správnu žalobu.



Bratislava - Podľa polície neprimeraná reakcia zákonného zástupcu na hodnotenie z polročného vysvedčenia školáka môže spôsobiť aj útek z domu. Potrebné je porozprávať sa s dieťaťom a uistiť ho, že útek nič nevyrieši.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Voči štatutárnym zástupcom akciovej spoločnosti Slovensko IT, ktorí ju viedli v rokoch 2020 až 2023, by sa mala vyvodiť zodpovednosť. Vyplynulo to z uznesenia Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti, ktorý rokoval o výsledkoch kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.



Belehrad - Srbsko zvažuje znovuzavedenie brannej povinnosti, oznámil prezident Aleksandar Vučič. Odôvodnil to napätím na Balkáne a v Európe.



Londýn - Británia zváži možnosť uznania palestínskeho štátu v snahe dosiahnuť mier a ukončiť konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí David Cameron.



Moskva/Praha - Dvaja uchádzači o funkciu ruského prezidenta oznámili, že sťahujú svoje kandidatúry. Svojich prívržencov požiadali, aby pri hlasovaní v marci podporili úradujúceho prezidenta Vladimira Putina. Počet kandidátov sa tak znížil na deväť.



Praha - Česká polícia preveruje prípad, školákov z Karlových Varov, ktorí sa predávkovali cukríkmi s obsahom látky HHC a skončili v nemocnici. Ide o kanabioid, ktorý má podobné účinky ako THC, ale dosiaľ je bežne dostupný.



Moskva - Bývalý ruský prezident a zástupca tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev povedal, že Moskva sa chystá rozmiestniť ďalšie zbrane na Kurilských ostrovoch, o ktoré sa už od druhej svetovej vojny sporí s Japonskom.



Berlín - Ukrajina si polepšila v Indexe vnímania korupcie CPI za rok 2023 a dosiahla 104. miesto, Rusko naopak kleslo na 141. miesto. CPI každoročne zostavuje Transparency International. Najlepšie hodnotenie získali Dánsko, Fínsko, Nový Zéland a Nórsko. Slovensko dosiahlo 47. miesto, čo je historicky najlepší výsledok. Česko je na 41. priečke a Maďarsko na 76. mieste sa opäť stalo najhoršie umiestnenou krajinou z Európskej únie.



Kronplatz - Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová triumfovala v obrovskom slalome Svetového pohára v talianskom Kronplatzi. Spoločné druhé miesto obsadili Novozélanďanka Alice Robinsonová a Sara Hectorová zo Švédska.

Švajčiarka Lara Gut Behramiová počas alpského lyžovania, obrovského slalomu žien Svetového pohára v Kronplatz v Taliansku, utorok 30. januára 2024.
Foto: TASR/AP