Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 1. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Kancelária Národnej rady eviduje päť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Termín na podávanie návrhov uplynul včera. Parlament by mal zvoliť dvoch kandidátov na funkciu sudcu, ktorá sa vlani uprázdnila po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Z týchto dvoch kandidátov následne vyberie konkrétneho sudcu prezidentka.



Banská Bystrica - Občiansky prezidentský kandidát Ivan Korčok vyzýva Petra Pellegriniho, ktorý taktiež kandiduje v prezidentských voľbách, na diskusiu o novele Trestného zákona. Uviedol to popoludní v Banskej Bystrici s tým, že debatu by chcel zorganizovať práve tu. Pellegrini v reakcii skonštatoval, že sa nemieni podieľať na snahe urobiť z Trestného zákona hlavnú tému prezidentských volieb.

Na archívnej snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Situácia so sekundárnou tranzitnou migráciou sa upokojuje. Počet nelegálnych migrantov zadržaných na slovenských hraniciach sa znížil. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva vnútra s tým, že za január evidujú 66 osôb, ktoré sa na Slovensku nachádzajú s neoprávneným pobytom.



Bratislava - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu sa mení na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže. V tejto súvislosti napoludnie vláda schválila vymenovanie do funkcie nového štátneho tajomníka Jána Hrinka. Venovať sa bude oblastiam mládeže, inklúzie a inovácií.



Bratislava - Fakty o 140 kauzách, v ktorých masívne dochádzalo k porušeniu ľudských práv. To je obsah brožúrky pod názvom Únos spravodlivosti, ktorú pripravilo Ministerstvo spravodlivosti. Vláda chce touto publikáciou priniesť výpoveď o "období politickej pomsty" a zneužívania polície a trestnoprávnej činnosti v období rokov 2020 - 2023.



Dražkovce - Asociácia nemocníc Slovenska nebude mať v prípade neúspešných rokovaní na budúci utorok so zdravotnými poisťovňami financie na platy pre zamestnancov. Dôvodom je podľa prezidenta asociácie Mariána Petka stále chýbajúca vyhláška o programovom rozpočtovaní, ktorú malo Ministerstvo zdravotníctva zverejniť do 15. januára.



Bratislava - Narastajúci problém v intravilánoch obcí a miest si vyžiadal prípravu manuálu pre krízový manažment medveďa hnedého v Slovenskej republike. Manuál má stanoviť a zdokonaliť operačné postupy, metodiky, príručky a nástroje používané pri riadení krízových situácií na základe súčasných poznatkov a získaných skutočností. Uvádza to Ministerstvo životného prostredia.



Bratislava - Slovenskí farmári sú pripravení spolu s partnermi z ďalších krajín V4 pridať sa k už niekoľkotýždňovým protestom európskych kolegov, protestujúcim proti nedostatkom súčasnej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Uviedli to popoludní predstavitelia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel predpoludním na sociálnej sieti X oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur.

- Najvýznamnejším výsledkom dnešného mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli je dohoda o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ. Uviedol to predseda vlády Robert Fico po skončení rokovaní.

Na snímke sprava slovenský premiér Robert Fico, slovinský premiér Robert Golob a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič sa rozprávajú počas summitu EÚ 1. februára 2024 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


- Lídri členských krajín EÚ dosiahli dnes jednotu a jednomyseľnosť, aj keď nie podľa ideálneho scenára. Uviedla to s odkazom na summit EÚ predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojej reakcii na výsledok summitu EÚ v Bruseli označil za dôležité, že dohoda o vyčlenení finančnej pomoci pre Ukrajinu bola prijatá všetkými 27 členskými štátmi Únie.



Luxemburg - Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v závere minulého roka na najnižšej úrovni v histórii záznamov. V decembri dosiahla 6,4 %, čo je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.



Ženeva - Počet nových prípadov rakoviny vzrastie v roku 2050 celosvetovo na 35 miliónov, čo predstavuje 77-percentný nárast oproti roku 2022. Uviedla to popoludní Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny Svetovej zdravotníckej organizácie.



Tokio - Japonský lunárny pristávací modul SLIM je po krátkom uvedení do prevádzky opäť vypnutý. V misii bude pokračovať, pokiaľ prežije dvojtýždňovú lunárnu noc. Uviedla dnes japonská vesmírna agentúra JAXA.