Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 7. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Dnešnej diskusii o novele Trestného zákona v pléne Národnej rady opäť dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vystúpil aj minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý opäť odmietol tvrdenia opozície. Hovorí o demagógii a zavádzaní. Opozícia to vidí inak, poslanci z jej radov opakovane namietali nielen proces prijímania novely, ale aj jej obsah.



Bratislava - Rozpočet verejnej správy na roky 2024 - 2026 nemá ambíciu výraznejšie znížiť jeden z historicky najvyšších deficitov slovenských verejných financií. Podľa odhadov Národnej banky Slovenska by dokonca malo dôjsť tento rok k medziročnému nárastu deficitu o 0,8 % hrubého domáceho produktu.



Bratislava - Zdravotné poisťovne a Asociácia nemocníc Slovenska sa predbežne dohodli na zvýšení zdrojov. Majú slúžiť na krytie zvýšených miezd zdravotníkov. Potvrdili to všetky zdravotné poisťovne. V rokovaniach majú pokračovať po vydaní vyhlášky o tzv. programovom rozpočtovaní.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa nový projekt v oblasti opatrovateľskej služby. Celkovo bude stáť 100 miliónov eur a má pomôcť takmer 13.000 ľuďom. Napoludnie o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.



Bratislava - Na Slovensku je v obchodných reťazcoch 40 % domácich potravín, v Maďarsku je to až 80 %. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč po včerajšej pracovnej ceste v Budapešti. Rokoval tam so svojím rezortným kolegom Istvánom Nagyom o témach, ako je vyplácanie priamych platieb, riešenie vysokých cien potravín, dovoz ukrajinských agrokomodít do EÚ a poľovníctvo.



Bratislava - Verejnoprávne umelecké fondy sa zlučovať nebudú, je však nevyhnutné, aby štát mal relevantné nástroje, ktorými môže kontrolovať ich hospodárenie a využitie verejných zdrojov na podpornú činnosť. Zdôraznila to popoludní ministerka kultúry Martina Šimkovičová.



Bratislava - Operačné strediská linky 158 prijali v minulom roku celkovo 602.731 hovorov. Polícia o tom informovala, pričom podotkla, že v prepočte ide o takmer 1651 hovorov denne.



Bratislava - Magistrát hlavného mesta má pripomienky k zámeru vybudovania spaľovne odpadu v areáli bratislavskej rafinérie Slovnaft. Uplatnilo si ho v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Doposiaľ mesto nevydalo záväzné stanovisko k investičnej činnosti.



Košice - Český expremiér Andrej Babiš neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde Slovenskej republiky v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti. Namietal rozsudok Krajského súdu v Bratislave a uznesenie Najvyššieho súdu. Podľa Babiša súd týmto rozhodnutím len potvrdil, že v spore musí zažalovať inú inštitúciu, čo už vraj urobil.



Bratislava - Obžalovaný Marián M. zostáva vo väzbe. Popoludní o tom rozhodol Najvyšší súd, keď zrušil minulotýždňové uznesenie Špecializovaného trestného súdu o prepustení obžalovaného na slobodu.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry bude od zajtra Marek Čepko.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu prijali dnes nové pravidlá na zabezpečenie okamžitého transferu prevedených finančných prostriedkov na bankové účty retailových zákazníkov a podnikov v celej EÚ. Cieľom nového nariadenia je zabezpečiť, aby retailoví klienti a podniky nemuseli čakať na svoje peniaze a aby sa zvýšila bezpečnosť prevodov.



Budapešť - Európska komisia dnes zaslala Maďarsku formálne upozornenie, ktorým začala právne konanie pre porušenie práva Európskej únie. Komisia tak urobila po dôkladnom vyhodnotení maďarského zákona o ochrane národnej suverenity prijatého v decembri.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes naliehal na Európsku úniu, aby navýšila dodávky delostreleckej munície, ktorú Kyjev podľa vlastných vyjadrení zúfalo potrebuje na obranu frontovej línie proti Rusku.



Bratislava - Predstavitelia Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru dnes podpísali oficiálne prihlášky na XXXIII. olympijské hry a na XVII. paralympijské hry, ktoré sa uskutočnia tento rok v Paríži. Slávnostný akt sa odohral na pôde Francúzskeho inštitútu v Bratislave.