Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 8. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. februára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. To sú hlavné ciele návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý pripravilo ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predkladá ho do medzirezortného pripomienkového konania. Informoval o tom šéf rezortu Richard Raši.

Na archívnej snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Opozičné PS, SaS a KDH kritizujú pozmeňujúci návrh k novele Trestného zákona, ktorým sa majú znížiť premlčacie doby v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých na polovicu. Poslankyňa Zuzana Števulová z Progresívneho Slovenska poukázala na to, že koalícii až tak záleží na ich beztrestnosti, že neváhajú zmariť akúkoľvek nádej na spravodlivosť pre obete sexuálnych trestných činov.



Bratislava - Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona i to, že by sa zúčastnil nejakých tajných stretnutí. Konštatoval, že svoje pripomienky tlmočil predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Do akej miery sa zapracovali v pozmeňujúcich návrhoch podľa vlastných slov nevie, pretože nepozná pozmeňujúce návrhy.

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas Hodiny otázok na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zdvojnásobí sumu určenú na dotáciu na rekondičné pobyty pre seniorov. Z doterajších 50 eur sa príspevok zvýši na 100 eur. Celková alokovaná suma na tieto pobyty je 1,4 milióna eur. Informoval o tom minister Erik Tomáš.



Bratislava - Napriek tomu, že sa na stavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova - Janíkov dvor, pracuje, tempo stavebných prác nie je vyhovujúce. Priznal to primátor Bratislavy Matúš Vallo na dnešnom kontrolnom dni. Avizuje preto rokovania so zástupcami zhotoviteľa, od ktorých očakáva zrýchlenie prác.



Bratislava - Lekári od spustenia služby elektronickej práceneschopnosti vystavili viac ako jeden milión ePN. Lekári ju mohli vystaviť od 1. júna 2022. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.



Bratislava - Ak si rodičia želajú čerpať ošetrovné pre uzatvorenie školy, materskej školy alebo detských jaslí, nie je potrebné navštíviť ošetrujúceho lekára. Rodič žiadosť vyplní a potom ju potvrdí uzatvorené zariadenie. Upozornila na to Sociálna poisťovňa.



Bratislava - Slovensko má ďalšie podanie na Súdny dvor Európskej únie a nový infringement za neplnenie si svojich národných záväzkov pri ochrane životného prostredia z obdobia predchádzajúcich vlád. Aktuálne si podľa Európskej komisie neplní svoje povinnosti pri hodnotení a manažmente povodňových rizík. Informoval o tom envirorezort.



Moskva - Súd na juhu Ruska odsúdil na desať rokov väzenia občianku Ukrajiny za špionáž v prospech jej vlasti. Súd v meste Rostov nad Donom uviedol, že žena poskytla ukrajinským ozbrojeným silám informácie o ruskej protivzdušnej obrane a vojenskom vybavení.



Brusel - Na konci vlaňajšieho roka sa v krajinách Európskej únie nachádzalo 4,31 milióna vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí mali štatút dočasnej ochrany. Najviac sa ich k 31. decembru 2023 nachádzalo v Nemecku, a to 1,25 milióna. Informáciu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu dnes upozornili na skutočnosť, že v Európe existujú zvolení politici a politické strany, ktoré vedome slúžia záujmom Ruska a podkopávajú jednotu a demokraciu EÚ. V uznesení, ktoré podporilo 433 poslancov, 56 bolo proti a 18 sa zdržalo hlasovania, poslanci vyjadrili pobúrenie a vážne znepokojenie nad neustálym úsilím Ruska podkopávať európsku demokraciu rôznymi formami zasahovania a dezinformácií.



Ženeva - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa vo Švajčiarsku zotavuje po operácii zraneného pravého kolena. Absolvovala ju na uznávanej klinike Hospital di Valais vo Švajčiarsku u vyhľadávaného odborníka Oliviera Siegrista. Vlhová má za sebou prvé vážne zranenie v kariére a verí, že po návrate na svah bude ešte silnejšia.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej 20. januára 2024.
Foto: TASR- Martin Baumann


Soldeu - Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vynechá víkendové podujatie Svetového pohára v Soldeu v Andorre. Líderka celkového poradia sa stále úplne nezotavila zo zranenia kolena po páde, ktorý utrpela pred dvoma týždňami v zjazde v Cortine d'Ampezzo.