Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Schválená novela Trestného zákona oslabuje ochranu pred sexuálnym násilím. Aj to je jedným z dôsledkov prijímania zásadných zmien narýchlo. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Pripomenula, že urobí všetko pre to, aby takáto úprava novely nikdy nenadobudla účinnosť.



Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini už podpísal rozhodnutie o termíne volieb do Európskeho parlamentu. Konať sa budú na Slovensku 8. júna 2024.



Bratislava - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky sa v závere siedmeho rokovacieho dňa deviatej schôdze venovali novele zákona o cestnej premávke. Predložil ju poslanec Marián Saloň zo Smeru-SD. V pondelok 12. februára o 9.00 h by sa mala začať mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.



Bratislava - Róbert Švec nesplnil podmienky potrebné pre kandidatúru na prezidenta Slovenskej republiky. Kancelária národnej rady preto neprijala jeho kandidatúru.



Bratislava - Prijatím novely Trestného zákona sme sa dostali zo stredoveku do moderného trestného práva, aké poznáme z okolitých krajín. Vyhlásil to minister spravodlivosti Boris Susko, ktorý odmieta vytrhávanie informácií týkajúcich sa trestného činu znásilnenia z kontextu. Podčiarkol, že premlčacie lehoty sa menia vo vzťahu k celému trestnému právu.



Bratislava - Koalícia pošliapala schválením novely Trestného zákona v národnej rade práva žien a dievčat na Slovensku. Upozornili na to opozičné poslankyne na dnešnej tlačovej konferencii. Opätovne odmietli zníženie premlčacích dôb v prípade znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých na polovicu, ktoré má novela priniesť.



Bratislava - Navrhovaná vládna novela zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti je nezlučiteľná s právom Európskej únie. Uviedla to výkonná riaditeľka Whistleblowing International Network Anna Myers, podľa ktorej sú navrhnuté zmeny nezlučiteľné najmä so smernicou Európskej únie o oznamovateľoch korupcie.
Na snímke výkonná riaditeľka Whistleblowing International Network (WIN) Anna Myersová počas tlačovej konferencie na tému Riziká novely o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti v Bratislave v piatok 9. februára 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Čadca - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši informoval, že kysucké samosprávy môžu v novom programovom období využiť v rámci programu Interreg viac ako 100 miliónov eur zo slovensko-českej spolupráce a 170 miliónov eur zo slovensko-poľskej spolupráce.



Bratislava - Štátne nemocnice by sa v tomto roku mohli dofinancovať stovkami miliónov eur. O postupe a mechanizme sa aktuálne rokuje. Vyplýva to zo stanoviska ministerstva zdravotníctva.



Bratislava - Kandidát na prezidenta Ivan Korčok považuje schválené zmeny v trestných kódexoch za zlú správu pre Slovensko. Zdôraznil úlohu hlavy štátu v podobných situáciách, keď sa podľa neho Slovensko vychyľuje nesprávnym smerom.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová by mala novelu Trestného zákona podpísať, nie ju vetovať. Skonštatovala to mimoparlamentná strana Demokrati s tým, že ústavný súd tak získa viac času na to, aby sa mohol zaoberať protiústavnosťou novely. Strana upozornila, že ak bude novela účinná čo i len deň, niektoré trestné činy budú premlčané navždy.



Bratislava - Fond na podporu umenia nerozdeľuje finančné prostriedky podľa vlastného uváženia, ale podľa podmienok upravených zákonom. Nie je tiež pravda, že ministerstvo kultúry nemá priamy dosah na podpornú činnosť fondu. Uviedol to riaditeľ fondu Róbert Špoták.



Kyjev - Generálovi Valerijovi Zalužnému, ktorého včera odvolali z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny, bol udelený titul Hrdina Ukrajiny. Spolu s ním získal aj Rad Zlatej hviezdy. Príslušný dekrét podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vľavo, oceňuje bývalého vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného počas slávnostného odovzdávania cien v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Nouakchott - Európska únia tento rok poskytne západoafrickej Mauritánii 210 miliónov eur na pomoc v boji proti nezákonnej migrácii.



Brusel - Európska komisia oznámila, že pripravuje možnosti pre zaistenie finančnej podpory na vytvorenia Európskej siete miest, kde došlo k holokaustu.



Ženeva - Viac než 700.000 deťom vo vojnou zmietanom Sudáne hrozí v priebehu tohto roka akútna podvýživa a desaťtisícom z nich aj smrť, pokiaľ sa nezvýšia dodávky pomoci, varoval Detský fond OSN - UNICEF.