Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 14. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 14. februára 2024 - 17.45 h.





Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa novely Trestného zákona do konca týždňa. Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť.



Bratislava - Zmena vo vedení Slovenskej informačnej služby nie je nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela prezidentka Zuzana Čaputová v najbližšom čase zaoberať. Uviedol to jej hovorca Martin Strižinec v súvislosti s návrhom vlády na vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Premiér Robert Fico kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postoj k menovaniu riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Premiér jej pripomína, že tajná služba čelí viacerým bezpečnostným výzvam.



Bratislava - Členovia vlády schvaľujú nomináciu štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Považujú ho za schopného človeka, upozorňujú tiež na koaličnú dohodu a právo Smeru-SD nominovať šéfa tajných.



Bratislava - Koaliční poslanci národnej rady Dušan Jarjabek, Marián Saloň zo Smeru-SD, Ján Blcháč a Samuel Migaľ z Hlasu-SD nevidia problém v nominácii štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

- Pavol Gašpar nemôže byť na čele Slovenskej informačnej služby. Tvrdí to predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková z SaS. Myslí si, že nespĺňa odborné kritériá, navyše, je pomstychtivým človekom a vo funkcii bude len predĺženou rukou premiéra Roberta Fica.

- Nominácia Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby je signálom, že služba končí ako inštitúcia, ktorá má chrániť naše bezpečnostné záujmy, pracovať v prospech občanov, a stáva sa z nej nástroj pomsty premiéra Roberta Fica. Vyhlásil to predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, podľa ktorého ide o nomináciu na úrovni Ivana Lexu z čias vlády Vladimíra Mečiara.

- Nominácia súčasného štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby je podľa predsedu KDH Milana Majerského ďalšou z pochybných nominácií súčasnej vlády.

- Hnutie Slovensko apeluje na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nevymenovala za šéfa Slovenskej informačnej služby Pavla Gašpara. Poslanec národnej rady Gábor Grendel z klubu Slovensko, KÚ, Za ľudí je presvedčený, že prezidentka má právo nevymenovať Pavla Gašpara. V súvislosti s nomináciou hovorí o hazarde s povesťou našich bezpečnostných zložiek.



Bratislava - Zdravotné poisťovne boli ku koncu vlaňajška v zisku. Najväčší vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to 17,2 milióna eur. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera bola v zisku takmer 14,4 milióna eur a súkromná Union zdravotná poisťovňa zase takmer 2,98 milióna eur.



Bratislava - Opozičná SaS je presvedčená, že balík opatrení na konsolidáciu verejných financií pre budúci rok bude opäť postavený najmä na zvyšovaní príjmov štátu. Vyzýva preto ministra financií Ladislava Kamenického, aby prezradil jeho detaily a plány na zvyšovanie daní.



Praha - Mestský súd v Prahe vyniesol verdikt, ktorým opäť oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo spod obžaloby. Súd oslobodil aj druhú obžalovanú, bývalú manažérku holdingu Agrofert Janu Nagyovú.

Na snímke bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová a český expremiér Andrej Babiš na Mestskom súde v Prahe, kde začalo opätovné pojednávanie kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Brusel - Osemnásť z 31 členských štátov Severoatlantickej aliancie je v roku 2024 pripravených splniť cieľ výdavkov na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. K zverejneniu odhadov došlo niekoľko dní po tom, čo bývalý prezident USA - členskej krajiny NATO - Donald Trump vyhlásil, že v prípade znovuzvolenia bude povzbudzovať Rusko, aby zaútočilo na členov Aliancie, ktorí si nesplnia finančné záväzky.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku osôb odsúdených za vyjadrenia proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.