Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 15. februára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa novely Trestného zákona zajtra. Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť. Jej prijatie označila za zlú správu pre Slovensko a všetkých jeho občanov.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Odkaz premiéra Roberta Fica o možnosti zbaviť ju tohto bremena si vysvetľuje ako možné odobratie jej menovacej kompetencie.

- Opozičná SaS kritizuje premiéra Fica za jeho vyjadrenia k prezidentke Čaputovej. Strana tvrdí, že Fico naznačuje zmenu zákona, podľa ktorej by šéfa Slovenskej informačnej služby nemenovala hlava štátu, ale vláda.



Bratislava - Schválenie návrhu na zvýšenie 13. dôchodku, o ktorom aktuálne rokuje Národná rada, by mohlo v porovnaní so scenárom nezmenených politík trvale prispievať k zvyšovaniu deficitu verejných financií o 0,4 až 0,5 % hrubého domáceho produktu. Odhaduje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Vláda by mohla udeliť amnestiu na priestupky spáchané počas obdobia mimoriadnej situácie a núdzového stavu vyhlásených pre pandémiu COVID-19. Kabinetu to navrhol splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady Peter Kotlár. Návrh predloží na budúcotýždňové rokovanie vlády.

- Navrhovaná amnestia na priestupky spáchané počas pandémie COVID-19 je zlým signálom pre ľudí, ktorí rešpektovali pandemické opatrenia a chránili tak zdravie ostatných. Vyplýva to z popoludňajšieho vyjadrenia exministra zdravotníctva a poslanca parlamentu Mareka Krajčího.

- Právomoc posudzovať zákonnosť všeobecne záväzných právnych predpisov a ich súlad s Ústavou má výlučne Ústavný súd. V súvislosti s návrhom zaviesť amnestiu na priestupky spáchané počas pandémie COVID-19 na to poukázal Úrad verejného zdravotníctva.



Brusel - Hospodársky rast Slovenska v roku 2023 bol na úrovni 1,1 percenta, rast v roku 2024 by mohol dosiahnuť 2,3 % a v roku 2025 by to malo byť 2,6 %. Uvádza sa to v dnes zverejnenej predbežnej zimnej hospodárskej prognóze Európskej komisie.

- Hospodárstvo EÚ po vlaňajšom utlmenom raste vstúpilo do roku 2024 oslabenejšie, ako sa očakávalo. Dnešná predbežná zimná hospodárska prognóza Európskej komisie rast v EÚ aj eurozóne v roku 2023 reviduje na 0,5 % (oproti úrovni 0,6 %) a rast v roku v roku 2024 na 0,9 % (oproti 1,3 %) v EÚ a na 0,8 % (oproti 1,2 %) v eurozóne.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová popoludní udelila sociálnym pracovníkom cenu Dobré srdce. Jednou z ocenených bola aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Na snímke zľava Marek Sušinka za Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb v SR, laureáti ocenenia Dobré srdce Katarína Magatová, Marta Valovičová, Mária Kóšová, Miriam Orbisová, Miroslav Dzurrech, Zuzana Stavrovská počas prijatia u prezidentky Zuzany Čaputovej (uprostred) 15. februára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Pavol Zachar


Bratislava - Hasiči dostali na boj s lesnými požiarmi a povodňami nových 16 terénnych štvorkoliek a 35 automobilov. Autá stáli 967.470 eur s DPH, štvorkolky vyše 419.100 eur. Dopoludnia ich odovzdala prvá štátna tajomníčka Ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.



Bratislava - Slovenská komora zubných lekárov považuje navrhované vyčlenenie financií pre lekárov špecialistov v rámci takzvanej prerozdeľovacej vyhlášky za nedostatočné. Zástupcovia komory o tom informovali na dnešnej tlačovej konferencii.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová podporuje vytvorenie novej funkcie -eurokomisár pre obranu - s cieľom posilniť obranu EÚ a navýšiť vojenskú pomoc Ukrajine. Nový predseda komisie bude mať právomoc rozhodnúť o zložení Európskej komisie a úlohách jej členov.



Ženeva - Vedúci predstavitelia humanitárnych organizácií popoludní vyhlásili, že už slovami nedokážu popísať hrôzy, ktorým čelia obyvatelia Pásma Gazy. Zdôraznili, že najmä Izrael, ale aj ďalšie štáty nemôžu presúvať zodpovednosť za situáciu na humanitárnych pracovníkov.



Washington - Kremeľ dnes odmietol tvrdenia Spojených štátov, že sa pokúša vyvinúť kozmickú protisatelitnú zbraň, potenciálne aj s jadrovými kapacitami. Podľa Kremľa ide o snahu Bieleho domu prinútiť amerických zákonodarcov schváliť ďalšiu pomoc pre Ukrajinu.