Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 19. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 19. februára 2024 - 17.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes v súvislosti so schválenou novelou Trestného zákona obrátila na ústavný súd. Chce, aby preskúmal súlad novely s ústavou. Navrhla pozastavenie účinnosti zákona.



Pezinok - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začalo pojednávanie s podnikateľom Norbertom B. Obžalobe čelí pre poskytnutie úplatku 50.000 eur. Súd predvolal štyroch svedkov. Norbert B., ktorý figuruje aj v kauze Dobytkár, je obžalovaný z prečinu podplácania, vinu odmieta. Úplatok mal súvisieť s pomocou v konkrétnej trestnej veci v prospech inej osoby.



Bratislava - Okamžité vyplatenie priamych platieb, najmä formou zálohových platieb, a úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov, to sú niektoré z hlavných požiadaviek farmárov, gazdov, roľníkov a poľnohospodárov, ktorí protestovali na viacerých miestach Slovenska. Uviedol to predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen.

Na snímke kolóna protestujúcich z Hanisky do Košíc 19. februára 2024.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - V Základnej škole Alexandra Dubčeka v bratislavskej Karlovej Vsi nedošlo k výbuchu. Na dnešnom mimoriadnom tlačovom brífingu to v súvislosti s niektorými medializovanými informáciami zdôraznil vicestarosta mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Branislav Záhradník. Informoval tiež, že nikto zo žiakov a pedagógov nebol zranený, rovnako nevznikli ani materiálne škody a vyučovanie pokračuje. "Prvotné mediálne informácie hovorili o výbuchu chlóru, nič také sa však nestalo. Chceli by sme upokojiť verejnosť, najmä rodičov detí tejto veľkej školy, že nedošlo k žiadnemu ohrozeniu života ani zdravia žiakov, zamestnancov školy alebo plavárne," skonštatoval Záhradník.



Praha - V Prahe sa 27. februára uskutoční summit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Predsedovia vlád budú rokovať o energetickej bezpečnosti aj predchádzaní nelegálnej migrácii. Slovensko bude zastupovať premiér Robert Fico. "Predseda vlády Petr Fiala v utorok 27. februára 2024 privíta v Lichtenštajnskom paláci v Prahe premiérov krajín V4. Petr Fiala, Donald Tusk, Robert Fico a Viktor Orbán budú rokovať najmä o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, o predchádzaní nelegálnej migrácii či ďalšej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu," informoval český úrad vlády.



Brusel - Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Josep Borrell dnes uviedol, že voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. "Vyjadrili sme zo strany únie najhlbšiu sústrasť Juliji Navaľnej. Voči Vladimirovi Putinovi a jeho režimu bude vyvodená zodpovednosť za smrť Alexeja Navaľného," napísal Borrell. Navaľnyj, jeden z najvýraznejších kritikov Kremľa, zomrel podľa ruských úradov v piatok v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom. Mal 47 rokov.

- Ruskí vyšetrovatelia oznámili právnikom a matke zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného, že jeho telo im nateraz nevydajú. Ako na sociálnych sieťach informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, telo bude ešte 14 dní podrobované akémusi "chemickému skúmaniu".

Julija Navaľná, manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell prichádzajú na zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 19. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Washington - Donald Trump, bývalý prezident USA, ktorý si počas pôsobenia v Bielom dome vyslúžil kritiku za velebenie ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v dnes prvýkrát verejne vyjadril k úmrtiu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. "Náhla smrť Alexeja Navaľného ma núti stále viac si uvedomovať, čo sa deje v našej krajine", napísal Trump v príspevku na sociálnej sieti. Exprezident zo smrti Navaľného nikoho neobviňoval - na rozdiel od súčasného amerického prezidenta Joea Bidena či Trumpovej hlavnej súperky v rámci Republikánskej strany Nikky Haleyovej. Biden aj Haleyová totiž zodpovednosť za jeho smrť pripísali priamo Putinovi.



Košice - Hokejový klub HC Košice uvedie do svojej Siene slávy bratov Imricha, Jozefa a Vincenta Lukáčovcov. Trio útočníkov pôsobilo v košickom A-mužstve v rokoch 1971 - 1985. Slávnostný ceremoniál je naplánovaný na piatok 8. marca pred extraligovým zápasom HC Košice - HK Dukla Trenčín. Najslávnejší z bratského tria Lukáčovcov Vincent vhodil pred nedeľňajším súbojom Košice - Michalovce (2:3) čestné buly a od vedenia klubu prijal gratulácie k nedávnemu životnému jubileu 70 rokov.